Brexit, 2 variante de amânare. Ce date i-au oferit liderii UE lui May


Ultimul update: Vineri 22 Martie 2019 02:16
Data publicarii: Joi 21 Martie 2019 21:17
Categorie: Stiri externe
theresa may

Liderii europeni sunt dispuşi să acorde Regatului Unit două opţiuni pentru amânarea Brexit-ului dincolo de data prevăzută iniţial, 29 martie.

Uniunea Europeană este de acord cu amânarea Brexitului până pe 22 mai doar dacă acordul premierului Theresa May va fi aprobat, săptămâna viitoare, de parlamentul britanic. Dacă votul va fi unul negativ, ieșirea Marii Britanii din UE va fi amânată automat până pe 12 aprilie.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 01:00 Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a precizat că liderii EU27 sunt pregătiţi și pentru varianta unui Brexit fără acord. 

"Doamnelor și domnilor, indiferent ce se întâmplă, suntem pregătiți pentru fiecare scenariu, inclusiv absența unui acord. Măsurile de urgență sunt în vigoare și continuăm să ne pregătim pentru dificultățile pe care Brexit le-ar putea crea", a declarat Juncker, potrivit CNN.

UPDATE 00:53 Președintele Consiliului UE, Donald Tusk, a confirmat că Theresa May a acceptat planul propus de liderii EU27. 

"Dacă Marea Britanie nu se decide până pe 12 aprilie să organizeze alegeri europarlamentare, o amânare prelungită a Brexit devine automat imposibilă."

UPDATE 00:45 Liderii UE au venit cu un plan prin care Brexit să fie amânat până pe 22 mai cu condiția ca acordul să fie votat de Parlamentul britanic, săptămâna viitoare. Dacă acordul va fi respins în Camera Comunelor, May are răgaz până la 12 aprilie să decidă dacă organizează alegeri europene. În aceste momente, planul îi este prezentat șefei Executivului britanic.

UPDATE 22:05 Liderii Uniunii Europene examinează acum diferite opţiuni de amânare a Brexit-ului, până la 7 mai, până la sfârşitul anului sau chiar varianta de a lăsa deschisă această dată, transmite Reuters, citând surse diplomatice. Preşedintele Consiliului UE, Donald Tusk, a dorit ca amânarea să fie acordată până la 22 mai cu condiţia ca parlamentul britanic să aprobe săptămâna viitoare acordul de retragere din Uniune. Franţa a respins însă varianta, iar ultima ofertă a fost 7 mai, indiferent dacă parlamentul britanic aprobă acordul sau nu.

În concluziile proiectului obţinut de Politico.eu, Consiliul propune ca 22 mai să fie termenul limită pentru ieşirea Marii Britanii din UE, cu o zi înainte de alegerile europarlamentare. Theresa May ceruse să amâne Brexit pentru 30 iunie. "Având în vedere că Marea Britanie nu doreşte să participe la alegerile europarlamentare, nu este posibilă o amânare după această dată”, se arată în concluziile documentului.

Şi Reuters a obţinut un document care arată că Uniunea Europeană va accepta cererea de amânare a Brexit-ului, până la data de 22 mai - iar asta doar dacă parlamentul britanic votează săptămâna viitoare acordul deja convenit privind retragerea Regatului Unit din UE, dar respins deja de două ori de Camera Comunelor, scrie Agerpres.

''Uniunea Europeană se angajează să accepte, înaintea datei de 29 martie 2019, o prelungire până pe 22 mai, cu condiţia ca Acordul de Retragere să fie aprobat de Camera Comunelor săptămâna viitoare'', menţionează documentul citat.

''Dat fiind că Regatul Unit nu intenţionează să organizeze alegeri pentru Parlamentul European, nicio prelungire nu este posibilă dincolo de această dată'', se argumentează în textul care este discutat în continuare de liderii europeni şi ar mai putea suferi modificări.

De asemenea, dacă Parlamentul de la Londra va respinge acordul, UE se pregăteşte pentru un Brexit no-deal, a avertizat preşedintele francez Emmanuel Macron.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Stirile ProTV/Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Reacția lui Eduard când și-a văzut camera renovată de echipa Visuri la cheie

03:28
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16