Avertizare pentru românii care călătoresc în Bulgaria. Sunt anunţate ninsori şi vânt puternic


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 22 Ianuarie 2018 11:40
Categorie: Stiri externe
zapada Bulgaria

MAE informează cetăţenii români care doresc să călătorească în Bulgaria că, luni şi marţi, întreg teritoriul ţării vecine va fi afectat de căderi însemnate de precipitaţii sub formă de ninsoare şi ploaie, însoţite de vânt puternic.

Potrivit unui comunicat al MAE au fost emise următoarele coduri de atenţionare meteorologică:

* Cod portocaliu pentru căderi de precipitaţii sub formă de ninsoare şi vânt puternic în regiunile Vidin, Montana, Vraţa, Pleven, Loveci, Veliko Târnovo, Gabrovo, Ruse, Târgovişte, Razgrad, Silistra şi Şumen. În aceste regiuni vor cădea însemnate cantităţi de precipitaţii sub formă de ninsoare. Valorile atinse vor fi de 20-30 l/m2, fapt care va duce la formarea stratului de zăpadă. Vântul va atinge o viteză medie de 14-19 m/sec., cu rafale de până la 24 m/sec. Condiţiile meteorologice vor fi prielnice formării troienelor de zăpadă;

* Cod portocaliu pentru căderi de precipitaţii sub formă de ploaie şi vânt puternic în Dobrici, Varna, Burgas, Sliven, Yambol, Haskovo şi Kârdjali. În aceste regiuni vor cădea însemnate cantităţi de precipitaţii sub formă de ploaie, care, spre orele târzii ale după-amiezii, se va transforma în ninsoare. Valorile atinse vor fi de 20-40 l/m2. Vântul va atinge o viteză medie de 14-19 m/sec, cu rafale de până la 24m/sec;

* Cod galben pentru căderi de precipitaţii sub formă de ninsoare şi vânt puternic în regiunile Sofia Regiune, Sofia, Pernik, Kiustendil, Blagoevgrad, Pazardjik, Smolian, Plovdiv şi Stara Zagora. Vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare în cantităţi cuprinse între 15-25 l/m2 , fapt care va duce la formarea stratului de zăpadă. Vântul va atinge o viteză medie de 14-19 m/sec, cu rafale de până la 24m/sec. Condiţiile meteorologice vor fi prielnice formării troienelor de zăpadă.

MAE recomandă urmărirea cu atenţie a situaţiei din zonele respective, iar şoferii să conducă preventiv, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnele organelor de control aflate la faţa locului. Pe perioada instituirii codului de atenţionare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri care traversează aceste regiuni să fie închise circulaţiei rutiere.

Toţi cei interesaţi, persoane fizice şi firme de transport, pot obţine informaţii despre starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, informaţii despre starea actuală a drumurilor de pe aplicaţia gratuită LIMĂ (doar în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei "Infrastructura Rutieră" - www.api.bg şi non-stop de la numărul de telefon 070013020.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Sursa: Agerpres

Avertizare MAE: Vreme rea în Bulgaria și Grecia
Vreme rea în toată ţara. Copaci căzuţi şi trenuri blocate în urma ninsorilor abundente
VIDEO PROTVPLUS.RO