Avertisment terifiant: Moartea lui Soleimani "va declanşa un război devastator"

Generalul iranian Qassem Soleimani
AFP

Premierul demisionar irakian Adel Abdel Mahdi a declarat că raidul american, care a dus la moartea generalul iranian Qassem Soleimani şi a locotenentul său în Irak, va "declanşa un război devastator în Irak".

"Asasinarea unui comandant militar irakian care ocupa un post oficial este o agresiune contra Irakului, statului, guvernului şi poporului său", afirmă Abdel Mahdi într-un comunicat, în contextul în care Abou Mehdi al-Mouhandis era numărul doi al coaliţiei paramilitare pro-Iran integrată statului.

Imagini cu reacțiile irakienilor descoperiți în galeria foto

"A-ţi regla conturile contra liderilor importanţi irakieni sau a unei ţări prietene pe sol irakian (...) constituie o încălcare flagrantă a condiţiilor care autorizează prezenţa trupelor americane", se adaugă în text.

Hezbollah cere răzbunarea lui Soleimani

 

Citește și
Qassem Soleimani
Cine era Qassem Soleimani, generalul ucis la Bagdad. Mesajul transmis lui Trump

Hezbollah - Răzbunarea lui Soleimani este "responsabilitatea" mişcărilor de "Rezistenţă" din lumea întreagă
Şeful mişcării şiite libaneze Hezbollah, marele aliat al Iranului, a promis vineri "pedeapa dreaptă" pentru "asasinii" responsabili de moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis în Irak într-un raid american, conform AFP, scrie News.ro.

"Trebuie să aducem dreapta pedeapsă asasinilor (...) aceasta va fi responsabilitatea şi sarcina tuturor celor din rezistenţă şi a combatanţilor din toată lumea", a promis într-un comunicat şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, care foloseşte în mod general termenul de "Rezistenţă" când vorbeşte de organizaţia sa şi de aliaţi.

Rebelii yemeniţi cer "represalii rapide"

 

Rebelii yemeniţi Houthi, susţinuţi de Teheran, au cerut vineri "represalii rapide şi directe" după asasinatul generalului iranian Qassem Soleimani în Irak de forţele americane.

Figură majoră în Republica islamică, generalul Soleimani, emisar al Teheranului pentru afaceri interne irakiene, şi un alt lider pro-iranian în Irak au fost ucişi de un raid american la Bagdad.

Acest raid a fost ordonat de preşedintele Donald Trump, la trei zile după un atac surprinzător contra ambasadei Statelor Unite.

"Condamnăm acest asasinat iar represalii rapide şi directe sunt soluţia", a declarat Mohammed Ali al-Houthi, un înalt responsabil al rebelilor, pe contul de Twitter.

Susţinuţi de Iran, rebelii houthi au confiscat din 2014 capitala Sanaa şi secţiuni întregi din Yemen, ţară devastată de un război care a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU.

Din 2015, o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită şi aliaţii săi, în special Emiratele Arabe Unite, intervin pentru sprijinirea forţelor de la guvernare recunoscute de comunitatea internaţională contra houthi.

În septembrie 2019, rebelii houthi au revendicat atacuri la două situri petroliere majore în estul regatului saudit, care în prezent şi-au redus jumătate din producţie. Arabia Saudită şi Statele Unite au acuzat Iranul că se află în spatele acestor atacuri.

Citește și...
Reacții oficiale după uciderea generalului iranian Soleimani. Putin:
Reacții oficiale după uciderea generalului iranian Soleimani. Putin: "Un asasinat"

Rusia a atenţionat vineri împotriva consecinţelor uciderii ţintite, la Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani, într-un atac american "hazardat" ce va fi urmat de "amplificarea tensiunilor în regiune", informează Reuters şi AFP.

Cine era Qassem Soleimani, generalul ucis la Bagdad. Mesajul transmis lui Trump
Cine era Qassem Soleimani, generalul ucis la Bagdad. Mesajul transmis lui Trump

La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

Generalul iranian Qassem Soleimani, ucis la ordinul lui Donald Trump într-un raid aerian
Generalul iranian Qassem Soleimani, ucis la ordinul lui Donald Trump într-un raid aerian

Preşedintele Donald Trump a postat pe Twitter imaginea drapelului american, fără alte comentarii, la scurt timp după anunţul morţii generalului iranian Qassem Soleimani.

Recomandări
Zelenski:
Zelenski: "Ucraina nu acceptă preluările de teritorii. Repet, pentru cei care înţeleg doar rusă: Dacă vrei să trăieşti, fugi"

"Ucraina nu poate şi nu va suporta nicio încercare a Rusiei de a pune mâna pe vreo parte a pământului nostru", a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său zilnic, potrivit site-ului preşedinţiei, scrie News.ro. 

Preţurile petrolului au crescut, miercuri, pentru a doua zi consecutiv
Preţurile petrolului au crescut, miercuri, pentru a doua zi consecutiv

Preţurile petrolului au crescut, miercuri, pentru a doua zi consecutiv, cu peste 3 dolari pe baril, revenindu-şi după pierderile recente, deoarece dolarul american şi-a atenuat câştigurile.

 

Ciucă: Probabilitatea ca Federaţia Rusă să folosească arme nucleare este „una mică”; decizia nu aparține unui singur om
Ciucă: Probabilitatea ca Federaţia Rusă să folosească arme nucleare este „una mică”; decizia nu aparține unui singur om

Primul ministru Nicolae Ciucă consideră că probabilitatea ca Federaţia Rusă să folosească arme nucleare este ”una mică”.