Au aterizat cu avionul in tara in care nu au voie nici macar sa conduca masina. Povestea femeilor pilot din Brunei


Ultimul update: Sambata 19 Martie 2016 06:57
Data publicarii: Miercuri 16 Martie 2016 12:25
Categorie: Stiri externe
femei pilot

Trei femei au facut istorie devenind prima echipa de piloti a Royal Bruney Airlines care nu are niciun barbat in componenta. Cel dintai zbor a fost catre Arabia Saudita, singura tara din lume in care femeile nu au voie sa conduca autoturisme.

Capitanul de zbor Sharifah Czarena asistata de ofiterii Sariana Nordin si Dk Nadiah Pg Khashiem au pilotat un avion Boeing 787 din Brunei pana in orasul Jeddah din Arabia Saudita. Evenimentul a avut loc in data de 23 februarie si a coincis cu ziua nationala a Bruneiului.

“Oamenii vad pilotatul ca fiind o ocupatie dominata de barbati. Ca femeie, cetatean al statului Brunei, este o realizarea extraordinara. Acest fapt arata generatiei tinere, in special fetelor, ca orice vis ar avea, poti sa il realizeze.” a declarat pilotul Czarena, conform BBC.

Arabia Saudita este singura tara din lume in care femeila nu au dreptul sa conduca. Desi acestora nu le este interzis explicit prin lege sofatul, doar barbatii pot primi carnet de conducere, iar femeile care conduc pe drumurile publice risca sa fie amendate si chiar arestate. Femeile saudite au demarat mai multe campanii, inclusiv pe retelele de socializare, prin care cer relaxarea restrictiilor.

Anul trecut a fost pentru prima data cand femeile au putut vota in Arabia Saudita. 5.938 de barbati au candidat atunci in alegerile locale, fata de doar 978 de femei. Totusi, ei nu au avut drepturi egale: femeile erau obligate sa vorbeasca de dupa un paravan atunci cand isi faceau campanie sau sa fie reprezentate de un barbat.
 

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO