Aproape tot nordul Italiei intră în carantină o lună. Măsurile drastice afectează 16 milioane de oameni

Ultima actualizare: 08-03-2020 09:28

Italia va închide zone mari din nordul ţării pentru a lupta împotriva propagării epidemiei de coronavirus, a anunţat, duminică dimineaţă, premierul Giuseppe Conte.

Regiunile vizate sunt Lombardia şi provinciile Modena, Parma, Piacenza,Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli,Padova, Treviso şi Venezia. Aproximativ 16 milioane de persoane sunt afectate.

Astfel, conform măsurilor luate de Guvernul italian, în toate zonele vizate şcolile rămân închise cel puţin până pe 3 aprilie, iar lucrătorilor din sectorul medical nu li se vor acorda concedii.

De asemenea vor fi închise sălile de sport, piscinele, muzeele, centrele culturale şi staţiunile de schi.

Toate evenimentele vor fi suspendate, în locuri publice sau private, inclusiv cele cu caracter cultural, sportiv şi religios, astfel că ceremoniile de cununie civilă şi religioasă şi înmormântările sunt anulate.

Restaurantele şi barurile vor fi deschise, cu obligaţia de a asigura o distanţă sigură de un metru între oameni.

Oamenii vor trebui să stea la casele lor cât mai mult posibil, iar cei care încalcă măsurile prevăzute de carantină riscă închisoare până la trei luni.

Bilanțul cazurilor fatale de coronavirus în Italia a ajuns la 233, cu 36 mai multe decât în urmă cu 24 de ore.

Republica Moldova a anunţat şi ea primul caz de infectare cu coronavirus. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani, revenită de curând din Italia.

 De asemenea, două prime cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost depistate în Bulgaria, la un bărbat de 27 de ani şi la o femeie de 75 de ani, care nu au călătorit în străinătate, a anunţat directorul centrului de boli infecţioase, Todor Kantardjiev. Bărbatul locuieşte la Pleven, iar femeia la Gabrovo.

În Franţa, bilanţul deceselor e în creştere, ajungând în prezent la 16. În plus, printre cele aproape o mie de persoane infectate se numără şi doi parlamentari.

În ultimele 24 de ore, bilanţul s-a schimbat drastic şi în Grecia, într-o singură zi fiind raportate 21 de cazuri noi.

Din cauza epidemiei de coronavirus, Ungaria a anulat manifestările pentru sărbătoarea naţională care ar fi trebuit să aibă loc duminica viitoare la Budapesta.

Cu 16 decese şi aproape 400 de teste pozitive, în Statele Unite, preşedintele Trump a semnat decretul pentru o finanţare de urgenţă de 8,3 miliarde de dolari pentru combaterea epidemiei.

În plus, pentru a izola răspândirea virusului, în statul american New York a fost decretată starea de urgenţă.

Au fost depistate 21 de cazuri de infectare cu coronavirus şi la bordul navei de croazieră Grand Princess, ţinută în apropierea coastei californiene, lângă San Francisco. Pasagerii au aflat de la televizor.

Grand Princess este nava pereche a Dimond Princess, pachebotul ţinut luna trecută în carantină în Japonia, unde s-au infectat cu coronavirus sute de oameni.

Acum, vicepreşedintele Mike Pence a precizat că Grand Princess va fi dusă într-un doc din portul San Francisco unde nu se efectuează operaţiuni comerciale.

Sub ameninţarea coronavirusului, mai marii bogaţi ai lumii şi-au schimbat obiceiurile. Circulă doar cu avioane private şi merg pe insule izolate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO