AP: Hillary Clinton a strans numarul de delegati necesari pentru a fi candidatul democratilor in cursa pentru Casa Alba

Ultima actualizare: 10-06-2016 06:59
hillary clinton agerpres

Hillary Clinton a ajuns la numarul suficient de delegati pentru a obtine investitura democrata prezidentiala, potrivit agentiei Associated Press, preluata de Reuters.

Clinton ar deveni astfel prima femeie reprezentand un mare partid in cursa alegerilor prezidentiale din Statele Unite, relateaza Agerpres.

Clinton, fost secretar de stat, a ajuns la cei 2.383 de delegati necesari pentru a deveni nominalizarea democrata prezumtiva dupa o victorie decisiva weekendul trecut in Puerto Rico si o explozie de sprijin in ultimul moment de super-delegati, potrivit numaratorii AP.

Clinton a obtinut 1.812 delegati in alegerile primare si caucus-uri (adunare de electori n.r.). Ea are de asemenea sprijinul a 571 de super-delegati, de asemenea potrivit numaratorii Associated Press.

Hillary a tinut insa sa aminteasca de urmatoarele alegeri preliminarii si a rugat AP sa nu se grabeasca.

Partidul Democrat isi tine conventia la Philadelphia in iulie pentru a face nominalizarea oficiala pentru alegerile din 8 noiembrie contra prezumtivului candidat republican Donald Trump, aminteste Reuters.

 

Bernie Sanders contesta investitura lui Hillary Clinton

Senatorul Bernie Sanders a declarat luni ca Hillary Clinton nu isi poate aroga investitura democrata inaintea conventiei partidului dupa ce fostul secretar de stat si fosta prima-doamna a fost anuntata castigatoare de agentia AP si unele canale americane a unui numar suficient de delegati pentru a obtine nominalizarea in cursa alegerilor prezidentiale din Statele Unite.

Intr-un comunicat, citat de Reuters si AFP, senatorul de Vermont a denuntat imediat graba mass-media si faptul ca este gresit sa numere voturile super-delegatilor, explicand ca rivala sa nu poate revendica victoria inainte de conventia de investitura de la Philadelphia la sfarsitul lunii iulie.

Agentia Associated Press si canalele NBC si ABC au declarat-o deja pe Hillary Clinton castigatoare a alegerilor primare, chiar daca investitura va fi oficiala doar dupa votul conventiei.

Hillary Clinton este sigura ca va depasi pragul de delegati necesari dupa alegerile primare de marti, obtinand o fractiune din delegatii in joc. Dar mass-media americane au avansat cu o zi anuntarea acestei victorii, actualizandu-si estimarile pentru numarul de super-delegati favorabili democratei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO