Anunt facut de Moscova: Centrala nucleara iraniana de la Bushehr a atins capacitatea maxima

Ultima actualizare: 31-10-2012 19:50
Mahmoud Ahmadinejad

Prima centrala nucleara iraniana, construita de catre Rusia la Bushehr, a atins capacitatea maxima, a anuntat vineri o filiala a societatii ruse Atomstroiexport, intr-un comunicat. 

"Primul bloc energetic al Centralei Nucleare de la Bushehr a atins o capacitate de suta la suta" joi seara, in cadrul "ultimei etape a punerii in serviciu", a anuntat firma de inginerie Atomenergoproekt (NAIEP), o filiala a Atomstroiexport, care a construit centrala.

Instalatia de la Bushehr, simbolul accederii Iranului la energia nucleara, a fost inaugurata cu pompa in august 2010, dupa 35 de ani de vicisitudini. Proiectul a fost lansat de catre firma germana Siemens in 1975, dar a fost oprit de catre Revolutia islamica in 1979, iar ulterior de catre Razboaiele din Irak (1980-1988), dupa care a fost reluat de Rusia in 1995.

Diverse dificultati de ordin tehnic, financiar si politic au antrenat, ulterior, intarzieri de aproximativ zece ani fata de calendarul initial, care prevederea o intrare in serviciu a centralei in 1999.

Programul nuclear iranian se afla, de mai multi ani, in centrul unui conflict intre Iran si occidentali, care suspecteaza regimul de la Teheran, in pofida dezmintirilor sale repetate, ca incearca sa se doteze cu arma atomica sub acoperirea unor activitati nucleare civile.

Iranul este vizat de sase condamnari ONU si de sanctiuni internationale severe impotriva programului sau nuclear, in special cu privire la activitatile de imbogatire a uraniului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO