Analistii economici prevad o criza economica in Rusia. "Dupa ce platesc chiria, nu-mi ramane destul pentru mancare''

22-11-2014 08:53


"Trebuie sa facem totul pentru a impiedica o revolutie colorata in Rusia", a declarat zilele trecute Vladimir Putin. Aparent, presedintele Rusiei nu are motive se teama de asa ceva, pentru ca se bucura de o popularitate record dupa anexarea Crimeei.

Totusi, rusii incep sa resimta rezultatele politicii lui Putin acolo unde ii doare mai tare: la portofel.

''Vedem consecintele tragice ale valului de asa-numite revolutii colorate. Trebuie sa facem tot ce e necesar pentru a ne asigura ca asa ceva nu se intampla in Rusia''. Declaratia a fost facuta de Vladimir Putin in Consiliul de Securitate al Rusiei. Iar analistii occidentali cred ca Putin, desi inca foarte popular, incepe sa se teama.

Ce spun unii cetateni rusi? ''La cumparaturile zilnice, preturile au crescut vizibil. Nu-ti dai seama cat de tare te afecteaza, dar la sfarsitul lunii, simti diferenta''. ''Pana si gazul s-a scumpit, dintr-un motiv sau altul''.

La Sankt Petersburg, tot mai multi oameni depind de o cantina sociala mobila pentru o masa calda. Si nu sunt oameni fara adapost.

- ''Am de munca. Dar n-am salariul prea mare. Dupa ce platesc chiria, nu-mi ramane destul pentru mancare''.

- ''Intretin trei persoane: pe mine, pe nepoata mea si pe fiul meu. Jumatate din pensie se duce pe chirie, iar ceea ce ramane e prea putin''.

Matthew Chance, corespondent CNN: ''Se vorbeste mult de criza economica in Rusia: devalorizarea rublei, pretul mic al petrolului, sanctiunile economice. Dar acestia sunt oamenii pe care criza ii afecteaza cu adevarat: cei mai vulnerabili cetateni ai Rusiei''.

Anastasia Sadovnikova, reprezentanta a unei fundatii: ''Anticipam ca numarul de someri va creste semnificativ, iar salariile vor scadea''.

Insusi ministrul de Finante estimeaza ca economia rusa va intra in recesiune anul viitor daca pretul petrolului va continua sa scada.

VIDEO PROTVPLUS.RO