Alegeri anticipate in Turcia. Presedintele Erdogan cere formarea unui guvern de coalitie

Dată publicare: 24-08-2015 22:53
Dată actualizare: 27-08-2015 07:03


Recep Tayyip Erdogan

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan decis luni, conform asteptarilor, convocarea de alegeri legislative anticipate dupa esecul negocierilor pentru formarea unui guvern de coalitie, relateaza Agerpres.

Constatand esecul negocierilor incepute la 9 iulie si "in virtutea puterilor ce ii sunt conferite, presedintele a decis sa convoace noi alegerile parlamentare", se precizeaza in textul difuzat la finalul intalnirii intre Erdogan si presedintele parlamentului, Ismet Yilmaz.

Comunicatul nu precizeaza data viitorului scrutin, insa Erdogan a indicat deja ca acesta va avea loc pe 1 noiembrie.

Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, provenit din miscarea islamista) al lui Erdogan se afla singur la putere in Turcia din 2002. in urma alegerilor din 7 iunie a pierdut insa majoritatea parlamentara, iar negocierile politice purtate de premierul in exercitiu Ahmet Davutoglu cu opozitia nu au dus la niciun rezultat.

Termenul limita al mandatului acordat premierului Davutoglu pentru a forma un nou guvern a expirat duminica, iar presedintele a insistat ca nu va oferi un alt mandat opozitiei.

Potrivit unor surse din cadrul presedintiei de la Ankara, Erdogan il va primi pe Davutoglu marti, la ora locala 11.00 (08.00 GMT). Se asteapta ca presedintele sa-i ceara premierului formarea unui guvern de coalitie interimar in perspectiva alegerilor de la 1 noiembrie.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO