Adevărul despre clipul în care o femeie le toarnă bărbaţilor apă cu clor între picioare, la metrou. Ce a mărturisit „victima"

09-10-2018 09:19

viral manspreading

Un clip viral care a fost preluat de presa din întreaga lume ar fi de fapt opera maşinăriei de propagandă a Kremlinului, afirmă experţii Comisiei Europene.

Clipul, care a făcut înconjurul planetei la sfârşitul lunii septembrie, surprindea momentul în care o studentă din Rusia le toarnă între picioare bărbaților care fac manspreading (stau cu picioarele desfăcute) la metrou un amestec de apă cu clor. Tânăra, identificată drept Anna Dovgalyuk, studentă la drept şi activistă din Rusia, a fost filmată în acțiune la metroul din Sankt Petersburg iar imaginile cu presupusul ei ”manifestul împotriva agresiunii de gen” au fost urmărite pe Youtube de peste 1 milion de oameni în 24 de ore (între timp, au fost şterse de pe această reţea socială).

Anna i-ar fi luat la țintă pe bărbații care stau cu picioarele desfăcute, explicând că a folosit apă cu clor pentru a le păta definitiv pantalonii în zona respectivă și a le da o lecție.

Însă experţii Comisiei Europene specializaţi în demontarea propagandei ruseşti afirmă că totul este o înscenare. Potrivit EuVsDisinfo, site-ul creat de Comisia Europeană pentru a contracara astfel de dezinformări, clipul a fost postat prima dată pe un canal online deţinut de Russia Today.

Ulterior, chiar o publicaţie rusească l-a descoperit pe unul dintre bărbaţii ce apar în imagini şi care a declarat că a fost plătit pentru a juca rolul de victimă a activistei. Alte publicaţii din Rusia susţin că ar fi descoperit şi studioul care a filmat „sceneta” - My Duck's Vision.

Studioul neagă însă orice implicare, iar o prietenă a tinerei activiste susţine că totul a fost real. CV-ul Annei Dovgalyuk înclină însă balanţa în celalălalt sens: tânăra a câştigat anul trecut un concurs de frumuseţe organizat de o agenţie specializată în crearea de virale şi are la activ internship-uri la Gazprom şi Sledkom (echivalentul rusesc al DNA). Pe pagina ei de pe reţeaua socială VK, Dovgalyuk postează constant imagini sexy, critică activistele FEMEN şi îşi exprimă susţinerea faţă de regimul Putin.

Experţii Comisiei Europene afirmă că de fapt viralul face parte dintr-o campanie demarată de mass-media oficială rusească împotriva feminismului, mişcării „MeToo” şi corectitudinii politice, văzute drept „o infecţie care se răspândeşte în Occident”, potrivit principalului propagandist al Kremlinului, Dmitri Kiseliov.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO