A treia zi de proteste violente în Barcelona. Avertismentul TAROM

17-10-2019 14:41

Protestele de la Barcelona au culminat din nou cu violenţe miercuri seara, a treia zi consecutiv, după condamnările pronunţate luni de justiţia spaniolă împotriva liderilor separatişti catalani.

Protestatarii au incendiat baricade și automobile și s-au ciocnit cu forțele de ordine, care au spus că manifestanții au aruncat cu pietre, petarde și „obiecte cu acid”, relatează Agerpres.

Cel puțin 125 de persoane au fost rănite în ultimele trei zile și 70 de persoane au fost arestate, au anunțat autoritățile.

Mii de catalani au protestat paşnic împotriva sentinţelor, inclusiv prin "marşuri pentru libertate" pornite din cinci oraşe - Girona, Vic, Berga, Tarrega şi Tarragona - către Barcelona, capitala provinciei, unde urmează să ajungă vineri.

Liderul separatist Carles Puigdemont, fost preşedinte al guvernului provincial catalan, i-a încurajat pe protestatari să îşi continue mobilizarea pentru un "tsunami democratic". Refugiat în Belgia din 2017, el nu a făcut parte din lotul condamnat luni şi a comunicat prin reţeaua Twitter. Guvernul de la Madrid şi-a reluat recent demersurile pentru extrădarea lui Puigdemont.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a condamnat violenţele şi a promis că guvernul Spaniei va continua să "garanteze securitatea" în provincie.

Curtea Supremă a Spaniei a pronunţat la începutul săptămânii condamnări între nouă şi 13 ani de închisoare în dosarul rebeliunii din Catalonia din 2017. Nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în legătură cu referendumul din Catalonia, interzis de guvernul de la Madrid.

Avertismentul companiei aeriene TAROM

„Compania TAROM anunță că în data de 18 octombrie 2019 este anunțată o greva generală în Catalonia (Barcelona) declanșată de două sindicate. Sunt preconizate blocări sau întârzieri în trafic și aeroport.

Recomandăm pasagerilor noștri să ajungă la aeroport în timp util (aproximativ 2:30 h înainte de zbor) și să verifice informările cu privire la situația zborurilor de pe site-urile de plecare, respectiv destinație.

Deși această situație nu este generată de către operatorul aerian național, prezentăm scuze tuturor pasagerilor potențial afectați”, conform unui comunicat publicat pe site-ul companiei.


VIDEO PROTVPLUS.RO