Institutul de Cercetări în Construcții este în pragul falimentului din cauza unui management defectuos. Datoriile sunt uriașe

×
Codul embed a fost copiat

„INCERC”, Institutul de Cercetări în Construcții, este în pragul falimentului. Inspectorul Pro a obținut un raport care arată că „INCERC” datorează patru milioane de euro, din cauza unui management defectuos.  

Documentul dezvăluie că fostul director și-ar fi dublat veniturile, deși institutul nu a produs mai nimic în ultimul deceniu. Cel vizat neagă acuzațiile. Cert este că Institutul, care are filiale în marile orașe din țară, nu a mai făcut în ultimii ani expertize de siguranță pentru marile lucrări de infrastructură.

Institutul a intrat în blocaj financiar

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Urban, „INCERC”, singurul care se ocupă de siguranța clădirilor din România, a intrat în blocaj financiar. A acumulat datorii de aproape 20 de milioane de lei către stat și acum nu mai are cum să testeze rezistența blocurilor la cutremur și rezistența materialelor de construcții la foc.

Vorbim despre expertize unice în țara noastră și esențiale în toate lucrările de infrastructură, dacă vrem ca incidente precum cel cu podul prăbușit din Neamț, să nu mai aibă loc.

Director „INCERC” București:Ce vedeți acolo ruginit trebuia să fie pltforma seismică cu șase grade de libertate, unică în Europa la timpul respectiv. O sa ne afecteze în momentul în care o să ne numărăm morții și clădirile căzute!

Citește și
Bani
Împrumuturi online, luate cu datele altora. Cum s-a trezit un român că e dator la trei IFN-uri
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ultimele testări din hala seismică din București s-au făcut în anul 2000. Martoră e clădirea improvizată, cu trei etaje, care a fost puternic zguduită pentru a vedea dacă rezistă la un cutremur de magnitudine 7 pe scara Richter.

Claudiu Matei, director urban „INCERC”:Acolo trebuia să fie platforma mare, a rămas un deziderat. Nu cred că va mai putea cineva s-o pună, decât cu niște cheltuieli enorme. Noi am făcut un calcul, cam la trei milioane de euro”.

„INCERC” a căpătat o mare importanță după cutremurul din 1977

Înființat în 1950, „INCERC” a căpătat o importanță strategică după cutremurul din 4 martie 1977. Atunci, la București, a avut loc singura înregistrare a calamitații care a schimbat România. Un seismograf japonez a dat informații precise despre magnitudinea cutremurului din Vrancea.

Radu Văcăreanu, rector Facultatea de Construcții: A fost un moment astral pentru ÎNCERC. Universitatea, cu „INCERC” au făcut cea mai mare ancheta post sesim din Europa la momentul resepctiv. 18.000 de clădiri făcute într-o lună și puțin. Este colosal”.

Astăzi, nimeni din țară nu mai face așa ceva. Nici la București și nici în filialele din Cluj, Iași, Constanța și Timișoara.

Iată ce s-a întâmplat și cu laboratorul de foc, unde era testată rezistența materialelor de construcții la incendiu. Laboratorul nu mai poate fi folosit în prezent, pentru că, în imediata vecinătate, au fost construite blocuri. Aici, în urmă cu șapte ani, se puteau verifica pe imobile de dimensiuni reale, materiale ignifuge menite să împiedice extinderea incendiilor, ce pot apărea pe fațadele blocurilor izolate cu polistiren. Chiar la începutul acestui an, un imobil de zece etaje a ars complet, în sectorul 5.

Dezastru este și la sediul de urbanism al Institutului, aflat pe bulevardul Nicolae Filipescu, la doi pași de centrul Capitalei. Gabriela Voloaca este șocată de modul în care arată fostul său birou, unde a lucrat timp de 30 de ani.

Gabriela Voloaca, cercetător urban „INCERC”:Woow! N-am văzut așa ceva! Culmea, Institutul de Cercetări în Construcții are constucția varză!

Cine este răspunzător pentru datoriile făcute

Tot acest dezastru financiar, menționat și în ultimul raport al corpului de control din Ministerul Cercetării, duce către fosta conducere a Institutului. În opinia echipei de control, Vasile Meita, fost director timp de aproape 10 ani, este răspunzător pentru datoriile institutului către FISC.

Raportul arata că, deși „INCERC” era pe pierdere, fostul director și-ar fi acordat prime anuale și sporuri ilegale, care i-au dublat veniturile. Și astfel, la final de an, venitul său brut ajungea la peste jumătate de milion de lei.

La fel ar fi procedat și contabila Institutului, care ar fi luat bani din proiectele de cercetare asupra cărora exercita atribuții de control financiar. Toate acestea sunt acum cercetate de procurori. Inspectorul Pro i-a cerut explicații lui Vasile Meita, fostul director al „INCERC”.

Reporter: Ce se întâmplă cu datoriile de aproape 20 de milioane de lei?

Vasile Meita, fost director „INCERC”:Sunt șterse, doamnă!

Reporter: Nu sunt șterse, sunt la FISC aproape 20 de milioane de lei. Oamenii aceștia nu au putut să facă licitații ani de zile.

Vasile Meita:Sunt șterse! Ăia nu știu să facă nimic, din păcate!

Reporter: Dar de ce a ajuns Institutul cu datoriile acestea mari pe mandatul dumneavoastră?

Vasile Meita: Nu vă răspund! Nu știu ce s-a întâmplat!

Reporter: Cum să nu știți ce s-a întâmplat, că dumneavoastră ați fost director acolo 10 ani aproape.

Vasile Meita:Am șters datoriile! Chiar nu înțelegeți?

Reporter: De ce le-ați făcut?

Vasile Meita: Ele erau! Sunt de zeci de ani!

Reporter: Când ați venit dumneavoastră, în 2011, ați preluat cu 200.000 de lei acest institut și l-ați adus la aproape 20 de milioane!

Vasile Meita: Nu mai răspund! Nu aveți nicun document pentru că alea sunt false, doamnă!

Reporter: Dar raportul corpului de control e fals, domnule director?

Vasile Meita: Da, e fals! Pentru că a fost atestat de persoane care au vrut să mă schimbe!

Reporter: Acolo zice că v-ați dat prime deși Instititul era pe datorie.

Vasile Meita:Nu mi-am dat nicio primă! Nu este așa!

Reporter: Cum să nu fie adevărat? V-ați dublat salariul cu sporuri și prime, deși Instititul era și este înfundat în datorii.

Vasile Meita: Nu este așa! Nu mi le-am dat, doamnă, eu, mi le-a dat ministerul”.

Reporter: Dar cu blocurile rezidențiale de lângă laboratorul de foc cum e povetsea? Acolo cine a permis utilajelor?

Vasile Meita:V-am rugat frumos...

Raportul corpului de control mai consemnează și faptul că, fostul director, Vasile Meita, a fost susținut de Ministerul Cercetării pentru funcția de manager, deși activitatea de conducere era defectuoasă.

Inspectorul Pro a cerut explicații

Meita a câștigat prin concurs un mandat de patru ani și, potrivit legii, ar fi putut beneficia de o prelungire maximă de încă patru ani, ori el a stat în funcție aproape 10 ani cu ajutorul Direcției de Management Instituțional din cadrul Ministerului Cercetării, care coordonează toate cele 43 de institute de cercetare din țară.

Inspectorul Pro i-a cerut explicații și lui Gheorghe Bala, șeful acestei direcții.

Gheorghe Bala, directorul Direcției de Management Instituțional:Dar nu... O singură dată s-a prelungit... Nu există noțiunea de prelungire”.

Reporter: Buuun! Ordin privind prelungirea mandatului domnului Vasile Meita în funcția de director general. Semnează Gheorghe Bala, adică dumneavoastră. Este sau nu prelungire?

Gheorghe Bala: „A ultimului mandat...

Reporter: Este sau nu preungire?

Gheorghe Bala: A ultimului mandat.

Reporter: Este sau nu prelungire?

Gheorghe Bala: Scrie prelungire, da”.

Reporter: În atribuțiile dumneavoastră intră și să mergeți și să vedeți așa cu ochii dumneavoastră, să luați pulsul într-un institut de cerectare?

Gheorghe Bala:Da, da chiar sunt... Noi ne-am propus să facem... Să bem cafeaua aici cu mai mulți directori și să dezbatem probleme care sunt generale institutelor”.

Reporter: Dar mai mult decât să beți cafeaua... V-ați dus vreodată?

Gheorghe Bala: Nu avem calitatea de a merge să vorbim cu cercetătorii, cu portarul sau cu altcineva și să întrebăm ce se întâmplă la nivelul institututlui, că asta este sub demnitatea unui reprezentant al ministerului”.

Și totuși, de „INCERC” este nevoie! Pentru prima dată în ultimul deceniu, Institutul a fost solicitat pentru o lucrare foarte importantă: testarea rezistenței grinzilor de pe autostrada A0, cea care, practic, va deveni noua centură a Capitalei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Primăria Sectorului 4 a desființat trotuarele în zonele de case. Oamenii ies acum din curte direct în stradă. Ce spune edilul
Primăria Sectorului 4 a desființat trotuarele în zonele de case. Oamenii ies acum din curte direct în stradă. Ce spune edilul

Lipsa locurilor de parcare naște situații hilare. Inspectorul Pro prezintă cazuri din sectorul patru al Capitalei unde unele trotuare dispar peste noapte, dar primarul insistă să spună că nu au fost desființate, ci aduse la același nivel cu șoseaua.  

Împrumuturi online, luate cu datele altora. Cum s-a trezit un român că e dator la trei IFN-uri
Împrumuturi online, luate cu datele altora. Cum s-a trezit un român că e dator la trei IFN-uri

Aveți grijă cui dați datele personale. Împrumuturile online s-au extins în România și există riscul ca escrocii să ia bani în numele dumneavoastră.

Mulți români ajung să se sinucidă din cauza jocurilor de noroc. Augustin Viziru: „Ajungi vai de capul tău, mori ca un câine”
Mulți români ajung să se sinucidă din cauza jocurilor de noroc. Augustin Viziru: „Ajungi vai de capul tău, mori ca un câine”

În timp ce românii ajung să își pună capăt zilelor din cauza problemelor cu jocurile de noroc, o instituție a statului are bani pentru prevenție și tratament, dar responsabilii habar nu au cum să îi folosească.

Zeci de români care își doreau o casă au fost păcăliți de un așa zis constructor din Hunedoara: ”Un fel de schemă piramidală”
Zeci de români care își doreau o casă au fost păcăliți de un așa zis constructor din Hunedoara: ”Un fel de schemă piramidală”

Visul a zeci de români care își doreau o casă a fost spulberat de un așa zis constructor din Hunedoara.

Elevi olimpici cazați în condiții improprii în mai multe orașe din țară. Inspectorul școlar neagă acuzațiile
Elevi olimpici cazați în condiții improprii în mai multe orașe din țară. Inspectorul școlar neagă acuzațiile

Se fac verificări după olimpiadele naționale organizate în orașele din țară. Mai mulți părinți și elevi s-au plâns pe rețelele de socializare de condițiile de cazare în care au fost nevoiți să stea în zilele de concurs.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.