Zeci de români care își doreau o casă au fost păcăliți de un așa zis constructor din Hunedoara: ”Un fel de schemă piramidală”

×
Codul embed a fost copiat

Visul a zeci de români care își doreau o casă a fost spulberat de un așa zis constructor din Hunedoara.

După ce le-a încasat banii pentru avans, bărbatul nu și-a onorat contractele, lăsându-i fără case. Păgubiții spun că ar fi vorba de zeci de mii de euro și că de fapt, constructorul ar fi mers pe o schemă piramidală în care lua banii de la unii și-i dădea la alții.

Au cerut Poliției să-l oprească pe individ, dar anchetatorii nu au luat nicio măsură. Inspectorul Pro a fost la Hunedoara unde a reușit să dea de urma constructorului.

Păgubiții au încercat, în repetate rânduri, să își recupereze banii de la constructor. Doar telefonic au mai reușit să dea de el.

Păgubiții nu au vrut altceva decât o construcție pe structură de lemn. Fie că vorbim de casă, cabană sau pensiune. Au studiat ofertele și l-au găsit pe Adrian Rusu din Hunedoara, care se prezintă pe Facebook cu zeci de fotografii convingătoare ale unor lucrări chipurile executate de el.

Citește și
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Marian Potrivitu: "Eu cu alţi păgubiți cu care am luat legătura ulterior, am aflat că în ziua în care el a primit bani de la mine, le-a dat o parte din banii datorați lor”.

Reporter: ”E un fel de schema piramidală”.

Marian Potrivitu: ”Exact, da o morişcă".

În mai anul trecut, acest bărbat a semnat un contract pentru construcția unei case "la cheie", de 70 de metri pătrați. Lucrarea ar fi trebuit să fie gata în septembrie, contra sumei de 27 de mii de euro. I-a dat lui Adrian Rusu un avans de 7 mii de euro.

Marian Potrivitu: "Sunt economiile pe care le-am acumulat de-a lungul timpului, am vândut mașina. Nu a lucrat nicio zi, nu mi-a restituit absolut niciun leu".

Constructorul a încheiat contracte, le-a luat oamenilor un avans - în unele cazuri de mii de euro - după care a amânat termenele la nesfârșit. Unii păgubiți și-au recuperat o parte din bani, alții nu au mai văzut niciun leu.

Călugăru: "Pentru lucrare, mi-a cerut 6 mii de euro să facă astea două camere și o baie aici în spate, și o bucătărie. Și i-am dat 3 mii de euro, i-am dat avans”.

Reporter: Și nu ați recuperat niciun leu de la el?

”Nici un leu."

Exista și construcții pe care bărbatul le-a început. Păgubiții cred însă că a făcut lucrul acesta doar pentru a încasa mai mulți bani. De fiecare dată, după ce și-a primit o tranșă sau mai multe, imobilele au rămas neterminate.

Cum este și un exemplu din Brașov, unde trebuia să construiască o casă la cheie, pentru 60 de mii de euro. A primit 10 mii de euro, a turnat fundația, după care a mai încasat încă 10 mii pentru a doua etapă a lucrărilor, din care nu a executat nimic. Ulterior, s-a constatat că nici fundația nu e conformă. Omul a recuperat doar 3 mii dintr-o pagubă de 10 mii de euro.

Alex Sindrilaru: "Problema era că în timpul ăsta se tot adunau oameni. Am ajuns ( pe grupul respectiv) să fim undeva la 30 de oameni păgubiți de respectivul, am calculat suma, depășește undeva la o sută de mii de euro".

Așa zisul constructor locuiește într-un bloc aflat într-un cartier de la marginea Hunedoarei, apartamentul nu este pe numele lui. Aici l-am așteptat câteva ore în încercarea de a obține un punct de vedere.

A ajuns acasă seara, de la o lucrare, după cum a susținut în fața noastră. Am stat de vorbă cu el, dar cum a refuzat să ne ofere un interviu oficial, discuția a fost înregistrată cu camera ascunsă.

Adrian Rusu, Constructor: ”Nu sunt hoț, nu am înșelat pe nimeni”.

Reporter: Când ați văzut că nu puteți face aceste lucrări, de ce ați continuat să încheiați contracte?

Adrian Rusu, Constructor: ”Pentru că îmi cereau banii înapoi. Oamenii îmi cereau banii înapoi și eu nu aveam de lucru și nu aveam de unde produce".

Senin, bărbatul recunoaște că a plimbat banii de la un păgubit la altul. Și spune că, în prezent, nu are de unde să restituie sumele restante.

Reporter: Ce-ați făcut cu banii aceștia pe care i-ați luat?

Adrian Rusu, Constructor: ”S-au luat și s-au dus dintr-o parte în alta”.

Reporter: Ce înseamnă dintr-o parte în alta?

Adrian Rusu, Constructor: ”Am luat de la dumneavoastră și am restituit banii la ceilați".

Fiecare lucrare are la bază un contract, încheiat cu una dintre cele două firme ale sale: o întreprindere individuală – RUSU ADRIAN RUSTIC, pentru care nu există înregistrări financiare de trei ani și un SRL - TEO-ROXI CASE LEMN, care în 2020, a avut un profit de doar 5 mii de euro și o cifră de afaceri de aproximativ 22 de mii de euro.

Reporter: Câte contracte ați onorat în perioada asta?

Adrian Rusu, Constructor: ”Din 2019 până în prezent. 5-6 sigur”.

Reporter: Câte lucrări aveți în momentul ăsta în lucru? Începute? La care lucrați efectiv.

Adrian Rusu, Constructor: ”Două. Aici, în zona. Aici în zona."

În aceste condiții, oamenii și-au căutat dreptatea la autorități. Nu au găsit-o. L-au reclamat pe individ la Poliţia Hunedoara. Anchetatorii i-au trimis pe unii păgubiți în instanța civilă, spunând că acest caz nu este de competența lor. Deși unele plângeri le-au acceptat.

Reporter: De ce se procedeza așa?

Purtător de cuvânt Inspectoratul de Poliţie Județean Hunedoara: ”De la caz la caz. În această situație vorbim momentan, din datele pe care le dețin, de șase plângeri penale înregistrate toate la poliţia municipiului Hunedoara”.

Individul este anchetat pentru înșelăciune, o infracțiune pedepsită cu închisoare de până la 5 ani. Iar în timp ce autoritățile spun că...cercetează, Adrian Rusu își continuă treaba, liniștit. Sunt și păgubiți care au câștigat un proces împotriva lui, în instanță, dar nu a avut cum să își recupereze banii.

Călugăru: "Nu avea nimic pe firma respectivă. Câştigă nişte bani din asta și nu îi face nimeni nimic, nu pățește nimic. Semnează un contract cu o persoană fizică, ia bani de la el și nu îi mai dă înapoi și nimeni nu mai are ce să îi facă. E strigător la cer."

Constructorul a primit amenzi de 23 de mii de lei de la inspectorii de la protecția consumatorilor pentru că nu și-a onorat obligațiile, dar nu le-a plătit. Rămân nişte cifre pe o hârtie, iar contractele pe care constructorul continuă să le încheie rămân o dovadă a neputinței autorităților de a opri un individ care înșeală oameni, chiar sub nasul lor.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Pățania unor români care au vrut să închirieze apartamente de la o escroacă din Constanța. Au rămas fără bani și fără casă
Pățania unor români care au vrut să închirieze apartamente de la o escroacă din Constanța. Au rămas fără bani și fără casă

Chiriile au crescut de la un an la altul cu 20 de procente și odată cu ele și înșelătoriile. Foarte mulți tineri cad în plasa escrocilor care plasează pe piață apartamente care nu le aparțin.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.

România, fruntașă în UE la numărul de morți în accidente rutiere. Șoseaua din Capitală devenită un coșmar al șoferilor
România, fruntașă în UE la numărul de morți în accidente rutiere. Șoseaua din Capitală devenită un coșmar al șoferilor

România deține un record negru în Uniunea Europeană. Avem cei mai mulți morți pe șoselele nesigure din țara noastră. Șoferii și pietonii nu au disciplină în trafic, iar autoritățile nu investesc suficient în siguranţa rutieră.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.