Zeci de români care își doreau o casă au fost păcăliți de un așa zis constructor din Hunedoara: ”Un fel de schemă piramidală”

×
Codul embed a fost copiat

Visul a zeci de români care își doreau o casă a fost spulberat de un așa zis constructor din Hunedoara.

După ce le-a încasat banii pentru avans, bărbatul nu și-a onorat contractele, lăsându-i fără case. Păgubiții spun că ar fi vorba de zeci de mii de euro și că de fapt, constructorul ar fi mers pe o schemă piramidală în care lua banii de la unii și-i dădea la alții.

Au cerut Poliției să-l oprească pe individ, dar anchetatorii nu au luat nicio măsură. Inspectorul Pro a fost la Hunedoara unde a reușit să dea de urma constructorului.

Păgubiții au încercat, în repetate rânduri, să își recupereze banii de la constructor. Doar telefonic au mai reușit să dea de el.

Păgubiții nu au vrut altceva decât o construcție pe structură de lemn. Fie că vorbim de casă, cabană sau pensiune. Au studiat ofertele și l-au găsit pe Adrian Rusu din Hunedoara, care se prezintă pe Facebook cu zeci de fotografii convingătoare ale unor lucrări chipurile executate de el.

Marian Potrivitu: "Eu cu alţi păgubiți cu care am luat legătura ulterior, am aflat că în ziua în care el a primit bani de la mine, le-a dat o parte din banii datorați lor”.

Reporter: ”E un fel de schema piramidală”.

Marian Potrivitu: ”Exact, da o morişcă".

În mai anul trecut, acest bărbat a semnat un contract pentru construcția unei case "la cheie", de 70 de metri pătrați. Lucrarea ar fi trebuit să fie gata în septembrie, contra sumei de 27 de mii de euro. I-a dat lui Adrian Rusu un avans de 7 mii de euro.

Marian Potrivitu: "Sunt economiile pe care le-am acumulat de-a lungul timpului, am vândut mașina. Nu a lucrat nicio zi, nu mi-a restituit absolut niciun leu".

Constructorul a încheiat contracte, le-a luat oamenilor un avans - în unele cazuri de mii de euro - după care a amânat termenele la nesfârșit. Unii păgubiți și-au recuperat o parte din bani, alții nu au mai văzut niciun leu.

Călugăru: "Pentru lucrare, mi-a cerut 6 mii de euro să facă astea două camere și o baie aici în spate, și o bucătărie. Și i-am dat 3 mii de euro, i-am dat avans”.

Reporter: Și nu ați recuperat niciun leu de la el?

”Nici un leu."

Exista și construcții pe care bărbatul le-a început. Păgubiții cred însă că a făcut lucrul acesta doar pentru a încasa mai mulți bani. De fiecare dată, după ce și-a primit o tranșă sau mai multe, imobilele au rămas neterminate.

Cum este și un exemplu din Brașov, unde trebuia să construiască o casă la cheie, pentru 60 de mii de euro. A primit 10 mii de euro, a turnat fundația, după care a mai încasat încă 10 mii pentru a doua etapă a lucrărilor, din care nu a executat nimic. Ulterior, s-a constatat că nici fundația nu e conformă. Omul a recuperat doar 3 mii dintr-o pagubă de 10 mii de euro.

Alex Sindrilaru: "Problema era că în timpul ăsta se tot adunau oameni. Am ajuns ( pe grupul respectiv) să fim undeva la 30 de oameni păgubiți de respectivul, am calculat suma, depășește undeva la o sută de mii de euro".

Așa zisul constructor locuiește într-un bloc aflat într-un cartier de la marginea Hunedoarei, apartamentul nu este pe numele lui. Aici l-am așteptat câteva ore în încercarea de a obține un punct de vedere.

A ajuns acasă seara, de la o lucrare, după cum a susținut în fața noastră. Am stat de vorbă cu el, dar cum a refuzat să ne ofere un interviu oficial, discuția a fost înregistrată cu camera ascunsă.

Adrian Rusu, Constructor: ”Nu sunt hoț, nu am înșelat pe nimeni”.

Reporter: Când ați văzut că nu puteți face aceste lucrări, de ce ați continuat să încheiați contracte?

Adrian Rusu, Constructor: ”Pentru că îmi cereau banii înapoi. Oamenii îmi cereau banii înapoi și eu nu aveam de lucru și nu aveam de unde produce".

Senin, bărbatul recunoaște că a plimbat banii de la un păgubit la altul. Și spune că, în prezent, nu are de unde să restituie sumele restante.

Reporter: Ce-ați făcut cu banii aceștia pe care i-ați luat?

Adrian Rusu, Constructor: ”S-au luat și s-au dus dintr-o parte în alta”.

Reporter: Ce înseamnă dintr-o parte în alta?

Adrian Rusu, Constructor: ”Am luat de la dumneavoastră și am restituit banii la ceilați".

Fiecare lucrare are la bază un contract, încheiat cu una dintre cele două firme ale sale: o întreprindere individuală – RUSU ADRIAN RUSTIC, pentru care nu există înregistrări financiare de trei ani și un SRL - TEO-ROXI CASE LEMN, care în 2020, a avut un profit de doar 5 mii de euro și o cifră de afaceri de aproximativ 22 de mii de euro.

Reporter: Câte contracte ați onorat în perioada asta?

Adrian Rusu, Constructor: ”Din 2019 până în prezent. 5-6 sigur”.

Reporter: Câte lucrări aveți în momentul ăsta în lucru? Începute? La care lucrați efectiv.

Adrian Rusu, Constructor: ”Două. Aici, în zona. Aici în zona."

În aceste condiții, oamenii și-au căutat dreptatea la autorități. Nu au găsit-o. L-au reclamat pe individ la Poliţia Hunedoara. Anchetatorii i-au trimis pe unii păgubiți în instanța civilă, spunând că acest caz nu este de competența lor. Deși unele plângeri le-au acceptat.

Reporter: De ce se procedeza așa?

Purtător de cuvânt Inspectoratul de Poliţie Județean Hunedoara: ”De la caz la caz. În această situație vorbim momentan, din datele pe care le dețin, de șase plângeri penale înregistrate toate la poliţia municipiului Hunedoara”.

Individul este anchetat pentru înșelăciune, o infracțiune pedepsită cu închisoare de până la 5 ani. Iar în timp ce autoritățile spun că...cercetează, Adrian Rusu își continuă treaba, liniștit. Sunt și păgubiți care au câștigat un proces împotriva lui, în instanță, dar nu a avut cum să își recupereze banii.

Călugăru: "Nu avea nimic pe firma respectivă. Câştigă nişte bani din asta și nu îi face nimeni nimic, nu pățește nimic. Semnează un contract cu o persoană fizică, ia bani de la el și nu îi mai dă înapoi și nimeni nu mai are ce să îi facă. E strigător la cer."

Constructorul a primit amenzi de 23 de mii de lei de la inspectorii de la protecția consumatorilor pentru că nu și-a onorat obligațiile, dar nu le-a plătit. Rămân nişte cifre pe o hârtie, iar contractele pe care constructorul continuă să le încheie rămân o dovadă a neputinței autorităților de a opri un individ care înșeală oameni, chiar sub nasul lor.

Citește și...
Muzeul de Istorie se distruge pe zi ce trece. Ministerul Culturii nu a accesat banii europeni aprobați prin lege anul trecut
Muzeul de Istorie se distruge pe zi ce trece. Ministerul Culturii nu a accesat banii europeni aprobați prin lege anul trecut

Muzeul de Istorie, monument istoric și reper architectural al Bucurestiului, se distruge pe zi ce trece cu știința autorităților.

Nereguli grave de construcție la un bloc nou, ridicat în centrul Capitalei de un parteneriat de firme din Israel
Nereguli grave de construcție la un bloc nou, ridicat în centrul Capitalei de un parteneriat de firme din Israel

În București, numai cine nu a vrut nu a construit în ultimii ani. Doar că nu toți au respectat legislația în vigoare. Inspectorul Pro a descoperit un bloc nou care a trecut deja prin două lucrări de consolidare.

Cum a fost ridicat ilegal un bloc de 7 etaje lângă aeroportul Băneasa și cum l-au
Cum a fost ridicat ilegal un bloc de 7 etaje lângă aeroportul Băneasa și cum l-au "albit" în acte proprietarii

Au ieșit la iveală detalii revoltătoare, în cazul unui imobil de 7 etaje, ridicat lângă Aeroportul Băneasa din Capitală.

Recomandări
Greva din Educație continuă. Guvernul anunță OUG pentru prime: 2.500 de lei pentru profesori, 1.000 pentru restul angajaților
Greva din Educație continuă. Guvernul anunță OUG pentru prime: 2.500 de lei pentru profesori, 1.000 pentru restul angajaților

Guvernul a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorarea veniturilor personalului din sistemul educaţional, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Sindicaliștii din Educaţie resping propunerile Guvernului. Examenele naționale ar putea fi amânate
Sindicaliștii din Educaţie resping propunerile Guvernului. Examenele naționale ar putea fi amânate

Greva generală din Educaţie continuă, pentru că, după trei zile de pauză în negocieri, executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului din educaţie, au anunțat sindicaliștii.

 

Alegeri în Turcia. Votul în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Turcia s-a încheiat. Cine a câștigat?
Alegeri în Turcia. Votul în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Turcia s-a încheiat. Cine a câștigat?

Alegeri în Turcia. Cetățenii turci au votat astăzi în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, care ar putea duce la prelungirea domniei preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere de două decenii.