Nereguli grave de construcție la un bloc nou, ridicat în centrul Capitalei de un parteneriat de firme din Israel

×
Codul embed a fost copiat

În București, numai cine nu a vrut nu a construit în ultimii ani. Doar că nu toți au respectat legislația în vigoare. Inspectorul Pro a descoperit un bloc nou care a trecut deja prin două lucrări de consolidare.

Reparațiile s-au făcut după apariția unor fisuri în unele apartamente, dar și în plafonul parcării subterane. Din primele cercetări rezultă că ar lipsi un stâlp de rezistență. Iar structura de beton ar fi fost încărcată cu un transformator electric ce nu era prevăzut în proiect. Autoritățile au aflat de caz de la Inspectorul Pro.

Un bloc nou, ridicat în plin centru al Bucurestiului, a intrat în atenția procurorilor, pentru că există suspiciunea unor nereguli grave de construcție. Plângerea penală a fost înaintată chiar de Disciplina în Construcții din Primăria Capitalei, după ce Inspectorul Pro a cerut lămuriri față de acest caz. Clădirea a fost ridicată de un parteneriat de firme din Israel, prin intermediul unui constructor turc.

Prima reclamație datează de acum 3 ani și a fost făcută de unul dintre proprietari. Acesta își păstrează anonimatul, dar avocatul sau a fost mandatat să vorbească.

Crăpăturile au apărut în pereții unui apartament de la etaj iar proprietarul a început propria ancheta. Așa a descoperit – susține el – că, la intrarea în bloc, ar lipsi un stâlp de rezistență. Iar în parcarea subterană, plafonul ar fi cedat sub greutatea unui transformator electric, neprevăzut în proiectul inițial.

Citește și
bloc lascar
Un dezvoltator a ridicat ilegal un bloc înalt, printre case interbelice, în Capitală. Locuințele vecinilor au fost afectate
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Totul s-a întâmplat după darea în folosință a clădirii, deci după recepția finala a lucrărilor. La insistențele asociației de proprietari, dezvoltatorul a făcut rapid o lucrare de consolidare – ceea ce demonstrează clar că problemele nu erau de neglijat.

Proprietarul a surprins în fotografii modul în care s-a făcut consolidarea. Se vede cum, la unul dintre colțuri, această grindă metalică, care nu era prevăzută în proiect, este sprijinită cu lemn.

Grinda de consolidare din subsol nu e singura problemă descoperită. După ce au apărut fisuri în apartamentul său de la etaj, proprietarul și-a dat seama că la intrarea în clădire ar lipsi un stâlp de rezistență.

Pentru ambele lucrări de consolidare, dezvoltatorul ar fi trebuit să obțină noi autorizații de la Primăria Capitalei. Echipa de la Inspectorul PRO a aflat însă că aceste consolidări s-au făcut fară documente legale.

Dan Rășică, șeful Poliției Locale București: „Cele două lucrări s-au făcut fără respectarea prevederilor Legii 50, adică nu au avut documente – ca să fim concreți…”

Reporter: Ce documente, mai exact?

Dan Rășică, șeful Poliției Locale București: „Trebuiau cuprinse în cadrul autorizației de construire.”

Reporter: Deci, s-au făcut două lucrări fără autorizație de construire?

Dan Rășică, șeful Poliției Locale București: „Da, da!”

În urma problemelor descoperite, inspectorii de la Disciplina în Construcții din Primăria Capitalei au înaintat plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Inspectorul Pro a luat legătura cu specialiști de renume din domeniul construcțiilor, ca să afle dacă acest imobil ar putea să aibă probleme. Profesorii cu care a discutat neoficial au studiat planurile construcției și au confirmat pentru Inspectorul Pro că ar putea exista nereguli. De aceea, au recomandat o expertiză tehnică.

Asociația de Proprietari a semnalat neregulile încă din 2020, la Inspectoratul de Stat în Construcții și la Primăria Capitalei. A solicitat ambelor instituții o anchetă, care să stabilească dacă blocul prezintă vreun pericol. Proprietarul reclamant susține că autoritățile nu au mișcat un deget până când echipa ”Inspectorul Pro” nu a readus cazul în prim plan.

Reprezentanta Inspectoratului de Stat în Construcții: „N-am să înțeleg niciodată de ce locatarii nu fac niciodată nimic. Tot timpul se așteaptă de la instituțiile statului, dar instituțiile statului au și ele o capacitate – 5 inspectori pe sector, ce Dumnzeu să mai facă și instituțiile statului, mai ales că era un bloc nou."

Firma care a construit imobilul are acționariat turcesc. A transmis Inspectorului Pro, printr-un comunicat, că s-a supus exigenţelor tuturor legilor şi regulamentelor din domeniul construcţiilor. A precizat, de asemenea, că a realizat toate controalele şi verificările prevăzute de legislaţie - fiind respectate în totalitate atât proiectele primite de la beneficiari, cât şi dispoziţiile de șantier.

Societatea cu acționariat turcesc și-a declarat situația financiară în 2019, când apartamentele erau deja vândute. Atunci avea 2 salariați. În următorul an, a rămas cu unul singur, iar din 2021 a revenit la schema inițială de 2 angajați.

Inspectorul Pro a căutat explicații și la dezvoltator.

Noua asociație de proprietari nu a acordat Inspectorului Pro - pâna la ora difuzării acestui material - niciun punct de vedere, deși vorbim în acest caz despre interes public justificat. Legi care să ne protejeze de neregulile din construcții exista. Numai că trebuie respectate. Orice imobil trebuie verificat în mai multe etape, și nu doar la final!

Potrivit Inspectoratului de Stat în Construcții, anul trecut inspectorii ISC au fost prezenți la 7653 de acțiuni din care au respins doar 27 de proiecte și au suspendat activitatea în 220 de cazuri.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Cum a fost ridicat ilegal un bloc de 7 etaje lângă aeroportul Băneasa și cum l-au
Cum a fost ridicat ilegal un bloc de 7 etaje lângă aeroportul Băneasa și cum l-au "albit" în acte proprietarii

Au ieșit la iveală detalii revoltătoare, în cazul unui imobil de 7 etaje, ridicat lângă Aeroportul Băneasa din Capitală.

Un dezvoltator a ridicat ilegal un bloc înalt, printre case interbelice, în Capitală. Locuințele vecinilor au fost afectate
Un dezvoltator a ridicat ilegal un bloc înalt, printre case interbelice, în Capitală. Locuințele vecinilor au fost afectate

În lipsa unui control ferm al statului, în Capitală au apărut blocuri printre case interbelice. Deși legile stabilesc clar în ce mod o primărie poate acorda o autorizație de construire, sunt multe cazurile în care oamenii se trezesc cu blocuri ilegale.

Arhitect condamnat şi dat în urmărire pentru că a construit ilegal un bloc în centrul Capitalei
Arhitect condamnat şi dat în urmărire pentru că a construit ilegal un bloc în centrul Capitalei

Un arhitect din București este dat în urmărire generală, după ce a fost condamnat la închisoare cu executare, pentru un bloc construit ilegal.

Anchetă Inspectorul Pro. Bloc cu 6 etaje adăugate ilegal, în București. Dezvoltatorul a primit 5.000 lei amendă
Anchetă Inspectorul Pro. Bloc cu 6 etaje adăugate ilegal, în București. Dezvoltatorul a primit 5.000 lei amendă

Bloc ridicat în Bucureşti, la limita legii. Se întâmplă în sectorul 5 al Capitalei, într-o zonă de case, unde un dezvoltator a plecat la drum cu un proiect de două etaje, dar s-a gândit ulterior că mai vrea încă 6.

Povestea locatarilor care s-au luptat 6 ani ca să dărâme un bloc vecin, construit ilegal
Povestea locatarilor care s-au luptat 6 ani ca să dărâme un bloc vecin, construit ilegal

Primul bloc din București cu decizie definitivă de demolare a fost pus la pământ pe cheltuiala proprietarului. Trei luni a durat întreaga operațiune, care a costat 70.000 de euro.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.