Povestea locatarilor care s-au luptat 6 ani ca să dărâme un bloc vecin, construit ilegal
Primul bloc din București cu decizie definitivă de demolare a fost pus la pământ pe cheltuiala proprietarului. Trei luni a durat întreaga operațiune, care a costat 70.000 de euro.
Această victorie crează un precedent într-un oraș sufocat de clădiri ilegale. Meritul este al vecinilor, care nu s-au lăsat intimidați nici de amenințările dezvoltatorului, nici de dezinteresul autorităților. Lupta oamenilor în instanță a durat 6 ani.
Citiți un material realizat de ”Inspectorul PRO”.
Blocul cu 4 etaje și mansardă a răsărit, în 2012, pe un teren retrocedat din sectorul 5 al Capitalei, care încă figurează în actele primăriei ca spațiu verde. Dezvoltatorul a tăiat 18 copaci și s-a apucat de construit. Blocul încalcă numeroase norme de urbanism, dar cea mai vizibilă este că nu respectă distanța între construcții. Practic, noul imobil era la câteva palme de blocul vecin. Luminița Șandru este președinta asociației de proprietari, cea care a condus lupta împotriva dezvoltatorului dar și a autorităților.
Pentru intimidare, dezvoltatorul a adus în clădirea în construcție, chiar lângă geamurile oamenilor, mai mulți rromi care făceau grătare și ascultau muzică până dimineața. Într-un final, controalele autorităților au scos la iveală că dezvoltatorul a încălcat autorizația de construire dar și că primăria a eliberat-o fără să respecte normele în domeniu. Dar pentru că au reușit doar să oprească lucrările, oamenii au mers în instanță.
5 ani a durat procesul, la finalul căruia judecătorii au decis anularea autorizației de construire, desființarea lucrărilor existente și aducerea terenului la starea inițială. Demolarea a căzut în sarcina dezvoltatorului. Cum inițial acesta a refuzat să o facă, asociația de proprietari a găsit o nouă soluție, tot prin instanță. Oamenii au pus sechestru pe bunurile dezvoltatorului și l-au anunțat că vor demola ei clădirea după care, pentru acoperirea costurilor, îi vor scoate bunurile la vânzare.
Încolțit, dezvoltatorul a decis să demoleze blocul, cu o firmă aleasă de el. Operațiunea, care a început în luna noiembrie, a durat trei luni și a costat 70.000 de euro.
Luminița Șandru: "Victoria a necesitat ani de stres, ani de alergătură de nopți nedormite, pentru că vedeai foarte clar neregulile cele care construiau, inclusiv cei care au emis acele autorizații. Revolta mea era că nu mă băgau în seamă, dar credeți-mă că m-am dus la ușa lor, mi-am luat scăunel din acela de pescar, pentru că de fiecare dată când ceream audiență îmi spuneau că domnul director nu este."
Constructorul este Silviu Bălţăţeanu, proprietarul unui lanț de saloane de înfrumusețare din București. Spune că se va îndrepta, pentru recuperarea costurilor demolării, către primăria sectorului 5, care i-a acordat autorizația de construire: ”Avocații mei, cât și instanța, spun că culpa este comună. Problema este că eu nu văd unde este culpa mea, odată ce mă duc cu un act la primărie și spun că poți să construiești”.
Același dezvoltator a mai ridicat în vecinătate un alt bloc, care nu respectă autorizația de construire. Luminița Șandru a mers în instanță și în acest caz, unde a obținut o hotărâre definitivă care îl obligă pe investitor să dărâme două etaje, dar și să refacă stâlpii de susținere ai clădirii care sunt mai subțiri decât în proiect. În ciuda acestor probleme, apartamentele au putut fi vândute. Pentru toate nereguli, Luminița Șandru a depus și plângere penală.
Lupta nu a fost una simplă, dar la final anchetatorii au decis că totul s-a întâmplat cu complicitatea autorităților. Acuzațiile sunt de abuz în serviciu, neglijență în serviciu și fals în înscrisuri oficiale, pentru cele două blocuri.
Luminița Șandru: "Sunt vizați trei funcționari din cadrul primăriei sectorului 5, un funcționar de la oficiul de cadastru și publicitate și încă un notar public, cel care a întocmit acele contracte de vânzare cumpărare".
Așadar, în lipsa unor legi ferme și a implicării autorităților, oamenii trebuie să lupte pentru drepturile lor. Iar în acest caz au reușit să îl oblige pe dezvoltator să își dărâme blocul ridicat ilegal.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: proces, bloc, locuinte, locatari, dezvoltare,
Dată publicare:
26-02-2019 18:00