Cum a fost ridicat ilegal un bloc de 7 etaje lângă aeroportul Băneasa și cum l-au "albit" în acte proprietarii
Au ieșit la iveală detalii revoltătoare, în cazul unui imobil de 7 etaje, ridicat lângă Aeroportul Băneasa din Capitală.
Inspectorul PRO a cerut explicații autorităților competente. Iar echipa noastră a aflat că există o sentință de demolare neaplicată, și că s-a deschis de curând un nou proces de dezafectare a clădirii
Suntem pe strada Heliului din Capitală, la aproximativ un kilometru distanță de Aeroportul Băneasa. O zonă cu restricții în construcții, tocmai pentru că în apropiere decolează și aterizează avioane. Acest lucru nu i-a împiedicat însă pe doi soți să ridice ilegal un bloc cu șapte etaje, pentru care nu au niciun document emis de autorități.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nicoleta Oghină, inspector șef la Inspectoratul în Construcții București: „Noi nu am făcut niciun control, Inspectoratul de Stat… Intră în competenţa administraţiei publice locale."
Dan Milea, Primăria Sectorului 1: „Nu știm în ce condiții a fost făcut."
Imobilul e aproape gata, iar cei doi investitori mai au puțin și scot apartamentele la vânzare.
Blocul nu are autorizaţie de construire, şi totuşi investitorul a reuşit să îl intabuleze. Are șapte etaje, în loc de două - cât permite regimul de înălţime în această zonă. Și asta pentru că ne aflăm în apropierea Aeroportului Băneasa. Investitorul era obligat să meargă la Autoritatea Aeronautică Civilă Română și să ceară un aviz. Dar nu a făcut acest lucru. Specialiștii de la această instituție sunt singurii care pot decide dacă această clădire pune în pericol sau nu siguranța aviatică.
Ridicarea imobilului a început în 2007. Disciplina în Construcții din Primăria Capitalei a dispus imediat oprirea lucrării pentru că nu avea autorizație de construire. Dezvoltatorii au ignorat decizia şi au continuat.
PMB i-a dat în judecată. Şi, după 5 ani de procese, a obţinut în instanţă demolarea clădirii. Autorităţile au fost însă slabe. Nimeni nu a demolat nimic. Iar investitorii şi-au văzut de treabă.
Vecin: „Se lucrează pe ascuns… Nu e nicio firmă aici… Nicio firmă…”
Reporter: Şi cu cine a lucrat?
Vecin: „Cu nea Vasile, cu nea Ion, cu nea Gheorghe, că se pricep. Despre ce vorbim…"
„Sunt baştani din aceia cu maşini scumpe" spune altcineva.
Am cerut explicaţii la Inspectoratul de Stat în Construcții.
Nicoleta Oghină, inspector șef la Inspectoratul în Construcții București: „Nu am ce să fac. Eu nu pot să verific calitatea în construcţii la un imobil care nu are o documentaţie legală. Ce să verific? În Germania, de exemplu, se duce Poliția, îl leagă pe nenea acela care execută fără autorizație. Ei, la noi, nu! Se duce inspectorul: zice oprește lucrările, vă dau amendă, încheie un document și asta e tot."
Lucrurile nu stau însă chiar aşa! Conform legii, Inspectoratul de Stat în Construcţii ar fi putut solicita şi în acest caz dezafectarea lucrărilor. Dar n-a făcut asta!
Am cerut un punct de vedere şi dezvoltatorului.
„V-am sunat să vă întreb despre blocul de pe strada Heliului. Cum ați reușit să-l construiți fără nicio autorizație de construire?” (– se aude cum închide telefonul)…
Echipa de la Inspectorul Pro a aflat neoficial ca cei doi soţi provin dintr-o familie numeroasă de lăutari, din Fântânele, un sat pitoresc, aflat la 40 de kilometri de Capitală. Mulţi s-au lăsat de lautărie şi s-au apucat de construit blocuri în Capitală.
Dan Milea este consilier la Primăria Sectorului 1 şi a preluat acest caz.
Dan Milea, consilierul viceprimarului de la Primăria Sectorului 1: „Este un bloc care este în construcţie, nu are autorizație, nu ştim dacă are planuri, nu are certificate de edificare. Nu are nimic!"
Milea spune că este nevoie de o nouă sentinţă de demolare pentru că vechea sentinţă viza dezafectarea a 5 etaje. Or, între timp blocul a ajuns la 7 etaje. Aşa că a depus două plângeri penale și a deschis un nou proces.
Clădirea are acum 30 de apartamente și 13 locuri de parcare. În lipsa unei acțiuni ferme din partea autorităților, investitorii au reușit să-i păcălească inclusiv pe funcționarii de la Cadastru și au intabulat construcţia ilegală.
Modul de operare a fost unic. Au susținut că au o datorie la rude de 2.500.000 de euro, bani pe care i-au dat numerar. Au evaluat imobilul fix la această sumă. L-au scos apoi la executare silită. La licitație au apărut niște rude. Şi astfel blocul a trecut, în acte, de la părinţi, la copii... În felul acesta, s-a pierdut urma ilegalităţii.
Dan Milea, consilierul viceprimarului de la Primăria Sectorului 1: „Practic, a fost albit, ca să zic aşa… Executorul judecătoresc a omis să scrie în procesul–verbal că nu are autorizaţie de construire şi mai departe, cu complicitatea celor de la Oficiul de Cadastru al Sectorului 1, ne-am trezit că a fost intabulat."
Legea permite ca o astfel de intabulare să se facă doar în baza actului de adjudecare a licitației. Dar funcţionarii ar fi trebuit să verifice istoricul proprietăţii.
Dumitru Dobrev, avocat specializat în imobiliare: „Ei pot spune: domne, sunt prost… Atât m-a dus capul…”
Reporter: Deci, cei de la cadastru pot spune asta…
Dumitru Dobrev: „Da. Pot spune asta! Am actul de adjudecare, e titlu, l-am intabulat, mă scuzaţi, nu m-a dus capul."
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 îi cercetează acum pe funcţionarii de la cadastru, pentru neglijenţă şi abuz în serviciu.
Problemele sunt însă mai mari decât atât. Asociaţia „Salvaţi Cartierele Bucureştii Noi şi Dămăroaia" se luptă de ani de zile cu dezvoltatorii din Fântânele. Aceştia ar fi ridicat peste 200 de clădiri care nu ar respecta autorizaţiile de construire. Şi, deşi cele mai multe dintre imobile se află în zona protejată Parcelarea Bazilescu, autoritățile din Bucureşti nu au mişcat un deget ca să le demoleze.