Anchetă Inspectorul Pro. Bloc cu 6 etaje adăugate ilegal, în București. Dezvoltatorul a primit 5.000 lei amendă

×
Codul embed a fost copiat

Bloc ridicat în Bucureşti, la limita legii. Se întâmplă în sectorul 5 al Capitalei, într-o zonă de case, unde un dezvoltator a plecat la drum cu un proiect de două etaje, dar s-a gândit ulterior că mai vrea încă 6.

''Inspectorul Pro'' a aflat că nicio instituţie nu i-a avizat extinderea imobilului, însă el a continuat să facă rezervări pentru apartamentele construite fără autorizaţie. Aşa că mare atenţie ce cumpăraţi, pentru că într-un astfel de caz, instanţa blochează proiectul şi rămâneţi cu banii daţi.

Blocul cu demisol, parter şi opt etaje a răsărit anul trecut, în doar câteva luni, într-o zonă de case din sectorul cinci al Capitalei. Conform prezentării, viitorul ansamblu rezidenţial ar avea patru sute de locuinţe.

Blocul este "la roşu". Dar dacă vrei să îţi rezervi un apartament, o poţi face contra sumei de o mie de euro. Iar agentul de vânzări îţi promite că locuinţa ta va fi gata în primăvara anului viitor. Chiar dacă recunoaşte că şase etaje nu au autorizaţie de construire.

Citește și
inspectorul pro reciclare
România reciclează doar 14% din deșeuri. Ce a găsit Inspectorul PRO în teren

Conversație - CAMERA ASCUNSĂ

”-Uitaţi-vă cum arată listele, ce-i cu roşu e deja rezervat.
- Deci nu aveţi autorizaţie de construire pentru tot ce înseamnă de la trei în sus.
- Da.
- Şi nu e un pic riscant dacă luăm?
- Păi puteţi să luaţi mai jos. Dar mă gândesc că pot dărâma etajele de deasupra care nu au autorizaţie.
- N-are nimeni interesul să dărâme un bloc.”

În mai 2020, dezvoltatorul a primit autorizaţie să construiască un bloc cu demisol, parter, două etaje şi mansardă. Cât permitea regimul de înălţime din zonă, la acea dată. O lună mai târziu, se aprobă însă un alt plan urbanistic zonal – pe scurt PUZ – care permite înălţarea clădirilor până la 14 etaje. Investitorul cere oficial primăriei să adauge câteva niveluri. În septembrie 2020, primeşte un certificat de urbanism – un fel de act de informare – prin care i se transmite că ar putea ridica 9 etaje, în anumite condiţii tehnice. Dacă le îndeplineşte, primeşte şi autorizaţia de construire. Dezvoltatorul s-a apucat însă de treabă fără să aştepte această autorizaţie, pe care nu a primit-o nici până în ziua de azi.

Într-un comunicat transmis către Inspectorul Pro, dezvoltatorul susţine că după ce a aşteptat câteva luni autorizaţia de construire, a decis să dea în judecată primăria pentru că nu i-a dat un răspuns.

Dar, conform legii, indiferent de motivație, nu avea voie să continue lucrările în lipsa acestui act. E ca și cum un șofer trece pe roșu, pune în pericol pietonii, dar are justificări.

„Reporter: De ce nu a primit această autorizaţie de construire?
Robert Mihai Basca, arhitect șef PS5: Din motive tehnice. Documentaţia prezentată nu respecta reglementările urbanistice în vigoare. Probleme ar fi la retrageri, la astfel de înălţimi retragerile sunt mult mai mari.”

Am cerut explicații şi la Primăria Sectorului 5. Proprietarii caselor din zonă au făcut nenumărate sesizări că se contruieste fără autorizaţie. În mod normal, Poliția Locală, care asigură disciplina în construcţii în cadrul Primăriei, trebuia să intervină.

Robert Mihai Basca, arhitect șef PS5: „Execuţia depăşeşte birocraţia. Au fost două deplasări în teren şi au fost somaţi – aşa e procedura – să prezinte documentele şi şă permită controlul respectiv. Au primit un refuz. Undeva în ianuarie au reuşit să stabilească o legătură”

Singura amendă dată în acest nou episod de construcție haotică este în valoare de cinci mii de lei. A fost emisă de Primărie pe numele dezvoltatorului, pentru continuarea lucrărilor fără autorizație. Inspectoratul de Stat în Construcţii a dispus sistarea lor. Pe hârtie.

Pe șantier, treaba a mers mai departe. Autorităţile au aflat din nou de la cei din zonă - în niciun caz pentru că poliţiştii locali au mers pe teren să verifice aplicarea sancțiunilor.

În cele din urmă, Primăria i-a făcut plângere penală dezvoltatorului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5. Lucrările s-au oprit. Etajele ridicate fără autorizaţie rămân însă în picioare. La mijloc, sunt clienţii care au plătit deja avansuri pentru locuinţe. Şi care mai au de aşteptat.

Vor urma probabil ani întregi de procese, timp în care oamenii din zonă vor tremura cu gândul că noul bloc riscă să vină peste casele lor, în caz de nenorocire – cutremur, incendiu sau chiar vijelie. Nu s-ar fi ajuns poate aici dacă autorităţile şi-ar fi făcut pur şi simplu treaba.

Citește și...
Marcajele neconforme de pe șoselele României contribuie la mii de decese anual. Problemele identificate de Inspectorul PRO
Marcajele neconforme de pe șoselele României contribuie la mii de decese anual. Problemele identificate de Inspectorul PRO

Siguranţa în trafic depinde enorm şi de marcajele rutiere. Doar că în România investiţiile sunt la pământ, iar asta se vede din păcate din statistica accidentelor grave de circulaţie.

România reciclează doar 14% din deșeuri. Ce a găsit Inspectorul PRO în teren
România reciclează doar 14% din deșeuri. Ce a găsit Inspectorul PRO în teren

România nu și-a respectat angajamentele față de Uniunea Europeană, luate pentru colectarea gunoaielor.

Recomandări
România, țara care „plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz”
România, țara care „plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz”

„Petrolul roșu”, partea a II-a. România are o istorie spectaculoasă în industria petrolieră. Am fost pionieri în extracția țițeiului, în rafinare și în utilizarea combustibililor în iluminat sau transport.

SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina

SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei că se va confrunta cu „consecinţe catastrofale”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe.

Alegeri în Italia. Extrema dreaptă speră să obțină victoria și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi
Alegeri în Italia. Extrema dreaptă speră să obțină victoria și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi

Peste 50 de milioane de italieni au fost chemați, duminică, la vot, pentru a-și alege parlamentarii, iar observatorii se așteaptă ca extrema dreaptă să câștige în forță și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi.