Un dezvoltator a ridicat ilegal un bloc înalt, printre case interbelice, în Capitală. Locuințele vecinilor au fost afectate

×
Codul embed a fost copiat

În lipsa unui control ferm al statului, în Capitală au apărut blocuri printre case interbelice. Deși legile stabilesc clar în ce mod o primărie poate acorda o autorizație de construire, sunt multe cazurile în care oamenii se trezesc cu blocuri ilegale.

Așa este și cazul descoperit de Inspectorul Pro în zona protejată a Capitalei. Un dezvoltator și-a propus să ridice 5 etaje în plus peste limita maximă admisă, iar locuințele vecinilor au fost afectate. Oamenii au mers în instanță și au obținut o sentință definitivă prin care au reușit să anuleze autorizația de construire.

Zona protejată a Capitalei este o arie bine definită, unde nimeni nu are voie să construiască după ureche. Toate clădirile noi ar trebui ridicate după reguli foarte stricte, în așa fel încât imobilele din jur să fie protejate și să nu fie stricată arhitectura.

Asta nu l-a împiedicat însă pe acest dezvoltator să ridice ilegal un bloc înalt, printre case interbelice, pe Bulevardul Vasile Lascăr la nr 73-75. Din cauza lucrărilor și a trepidațiilor, susțin unii vecini, în unele locuințe zidurile au fost fisurate.

Primăria Sectorului 2 este prima instituție care, în 2008, a autorizat construcția gigantică, în această zona protejată din București, exact în vecinătatea caselor vechi. Autorizația de construire poartă semnătura lui Neculai Ontanu, fost primar al sectorului 2.

Citește și
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

În 2021, Neculai Ontanu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare după ce a fost găsit vinovat că a primit mita un teren de la Cristi Borcea, evaluat la peste 1,4 milioane de euro. Judecătorii susțin că fostul primar i-ar fi retrocedat omului de afaceri un teren de peste 8 hectare în sectorul 2.

Ramona Ţintea, corespondent Pro TV: „În acest bloc ar fi trebuit să fie 29 de apartamente, cu 30 de locuri de parcare. Conform documentelor, construcția ar fi urmat să aibă 9 etaje. Imaginați-vă, așadar, un fel de zgârie – nori printre casele interbelice. Ne aflăm aici într-o zonă protejată a Capitalei, unde legea spune că nu pot fi construite imobile mai mari de 4 etaje."

11 ani nu s-a întâmplat nimic. În 2019, dezvoltatorul a revenit pentru reautorizare. De data aceasta, s-a dus la Primăria Capitalei. Pentru că zona este protejată.

Dumitru Dobrev, avocatul unui dintre proprietarii casei: „Nu se poate emite o noua autorizație pentru același imobil în baza avizelor expirate din 2008, a planurilor vizate spre neschimbare, a documentației tehnice."

Dezvoltatorul a reușit să ridice 6 etaje. Inițial, la fața locului, a afișat un panou care arata că imobilul vă avea doar 4 niveluri – ceea ce ar fi respectat regimul de înălțime din zonă.

Panoul cu informațiile despre adevărată înălțime a blocului a fost apoi schimbat. Și din 4 s-au făcut 9 etaje.

Vecinii l-au dat în judecată și au reușit să obțină în instanță anularea autorizației de construire. Și astfel șantierul a fost oprit.

Cauza s-a judecat în 2 procese. Unul a parcurs toate etapele și s-a finalizat la Curtea de Apel cu o sentință definitivă, în care judecătorii au decis anularea autorizației. Al doilea încă se judecă la Tribunalul București, unde tot oamenii au avut până acum câștig de cauză.

Cel care a ridicat blocul este Dumitru Ciuclea – ginerele fostului senator PSD Ilie Ionel Ciuclea. L-am întrebat dacă, pentru obținerea autorizației, a beneficiat de ajutor din partea vreunui funcționar din primărie.

Dumitru Ciuclea, dezvoltatorul blocului: „Îmi pare rău, nu pot să vorbesc despre subiectul acesta.”

Conform sentințelor, dezvoltatorul ar fi trebuit să-și reînoiască documentația. Iar responsabilii din Primăria Capitalei nu ar fi trebuit să mai semneze autorizația de construire în lipsa unor noi avize obținute.

Dumitru Dobrev, avocatul unui dintre proprietarii casei: „N-am văzut la nimeni în București, în afară de ei, să le facă Primăria Generala așa un mare favor!"

Fostul viceprimar al Primăriei Capitalei și Ștefan Dumitrascu, fostul architect sef, sunt cei care au semnat totuși a doua autorizație. I-am întrebat cum a fost posibil să reautorizeze un bloc atât de înalt, în această zonă protejată din București.

Aurelian Bădulescu: Toate documentele pe care eu le-am avut în vedere sunt perfect legale.

Reporter: Un bloc atât de înalt în acea zona protejată este potrivit? Există o hotărâre de consiliu local în baza unui PUD, da?

Aurelian Bădulescu: Așa a considerat în înțelepciunea lui că este potrivit.

Reporter: Ați autorizat construcția unui bloc cu 9 etaje, în ciuda faptului că limita este de 4 etaje, pentur că e zona protejata.

Ștefan Dumitrașcu: Am reautorizat clădirea autorizată anterior de Primăria Sectorului 2, când acest lucru era în competenta Primăriei Sectorului 2.

Aceeași versiune de apărare a avut-o Primăria Capitalei și-n instanță și a pierdut.

În decembrie 2020, Direcția de Urbanism din Primăria Capitalei a fost sub lupa anchetatorilor. Au avut loc mai multe descinderi, iar – potrivit anchetatorilor - anumiți funcționari ar fi ajutat o familie din sectorul 1 să ridice mai multe imobile care fie nu respectau autorizațiile de construire, fie nu le dețineau deloc. 8 oameni au fost reținuți la vremea respectivă.

Conform specialiștilor în construcții, într-un astfel de caz, clădirea ar trebui demolata. Fie definitiv, fie redusă, pe cheltuiala dezvoltatorului, la înălțimea de 4 etaje. Dar asta ar urma să se facă cu noi avize.

Inspectoratul de Stat în Construcții are în prezent doar 44 de inspectori cu atribuții de control în București.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: „În ceea ce privește demolarea efectivă a unei construcții sau a unul element de construcție care este nelegal, necesită expertize, necesită resurse materiale pe care din păcate puțini dintre vecinii care sunt afectați le au. Și atunci de foarte multe ori se încheie niște tranzacții în care renunță după 3-4 ani."

Cu o medie de 7 specialiști pentru fiecare sector în parte, de care depinde siguranță în construcții pe toate șantierele din Capitală, să nu ne mire atunci de ce, în ultimii 10 ani, s-au demolat în București maximum 5 clădiri construite ilegal.

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement
Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement

În România, o tabără din două este în ruină! În 35 de ani, statul român nu a avut nicio strategie de salvare a patrimoniului turistic școlar.

Calvarul unei femei din Teleorman, căutată pentru infracțiuni în Germania, deși nu a fost niciodată acolo. Poliția o ignoră
Calvarul unei femei din Teleorman, căutată pentru infracțiuni în Germania, deși nu a fost niciodată acolo. Poliția o ignoră

Nume, prenume, număr de telefon, adresă și CNP - datele noastre personale pot ajunge pe mâna oricui, fără să știm. Furtul de identitate a devenit o practică la nivel mondial.

București-Giurgiu, ca acum 155 de ani. Călătoria dura o oră și jumătate pe vremea lui Carol I, acum-două ore
București-Giurgiu, ca acum 155 de ani. Călătoria dura o oră și jumătate pe vremea lui Carol I, acum-două ore

După 19 ani, CFR a redeschis circulația feroviară pe prima cale ferată construită în România: București - Giurgiu. Această rută strategică, dintre Dunăre și restul țării, a stat blocată din cauza unui pod rupt de inundații în 2005.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.