Un dezvoltator a ridicat ilegal un bloc înalt, printre case interbelice, în Capitală. Locuințele vecinilor au fost afectate

×
Codul embed a fost copiat

În lipsa unui control ferm al statului, în Capitală au apărut blocuri printre case interbelice. Deși legile stabilesc clar în ce mod o primărie poate acorda o autorizație de construire, sunt multe cazurile în care oamenii se trezesc cu blocuri ilegale.

Așa este și cazul descoperit de Inspectorul Pro în zona protejată a Capitalei. Un dezvoltator și-a propus să ridice 5 etaje în plus peste limita maximă admisă, iar locuințele vecinilor au fost afectate. Oamenii au mers în instanță și au obținut o sentință definitivă prin care au reușit să anuleze autorizația de construire.

Zona protejată a Capitalei este o arie bine definită, unde nimeni nu are voie să construiască după ureche. Toate clădirile noi ar trebui ridicate după reguli foarte stricte, în așa fel încât imobilele din jur să fie protejate și să nu fie stricată arhitectura.

Asta nu l-a împiedicat însă pe acest dezvoltator să ridice ilegal un bloc înalt, printre case interbelice, pe Bulevardul Vasile Lascăr la nr 73-75. Din cauza lucrărilor și a trepidațiilor, susțin unii vecini, în unele locuințe zidurile au fost fisurate.

Primăria Sectorului 2 este prima instituție care, în 2008, a autorizat construcția gigantică, în această zona protejată din București, exact în vecinătatea caselor vechi. Autorizația de construire poartă semnătura lui Neculai Ontanu, fost primar al sectorului 2.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

În 2021, Neculai Ontanu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare după ce a fost găsit vinovat că a primit mita un teren de la Cristi Borcea, evaluat la peste 1,4 milioane de euro. Judecătorii susțin că fostul primar i-ar fi retrocedat omului de afaceri un teren de peste 8 hectare în sectorul 2.

Ramona Ţintea, corespondent Pro TV: „În acest bloc ar fi trebuit să fie 29 de apartamente, cu 30 de locuri de parcare. Conform documentelor, construcția ar fi urmat să aibă 9 etaje. Imaginați-vă, așadar, un fel de zgârie – nori printre casele interbelice. Ne aflăm aici într-o zonă protejată a Capitalei, unde legea spune că nu pot fi construite imobile mai mari de 4 etaje."

11 ani nu s-a întâmplat nimic. În 2019, dezvoltatorul a revenit pentru reautorizare. De data aceasta, s-a dus la Primăria Capitalei. Pentru că zona este protejată.

Dumitru Dobrev, avocatul unui dintre proprietarii casei: „Nu se poate emite o noua autorizație pentru același imobil în baza avizelor expirate din 2008, a planurilor vizate spre neschimbare, a documentației tehnice."

Dezvoltatorul a reușit să ridice 6 etaje. Inițial, la fața locului, a afișat un panou care arata că imobilul vă avea doar 4 niveluri – ceea ce ar fi respectat regimul de înălțime din zonă.

Panoul cu informațiile despre adevărată înălțime a blocului a fost apoi schimbat. Și din 4 s-au făcut 9 etaje.

Vecinii l-au dat în judecată și au reușit să obțină în instanță anularea autorizației de construire. Și astfel șantierul a fost oprit.

Cauza s-a judecat în 2 procese. Unul a parcurs toate etapele și s-a finalizat la Curtea de Apel cu o sentință definitivă, în care judecătorii au decis anularea autorizației. Al doilea încă se judecă la Tribunalul București, unde tot oamenii au avut până acum câștig de cauză.

Cel care a ridicat blocul este Dumitru Ciuclea – ginerele fostului senator PSD Ilie Ionel Ciuclea. L-am întrebat dacă, pentru obținerea autorizației, a beneficiat de ajutor din partea vreunui funcționar din primărie.

Dumitru Ciuclea, dezvoltatorul blocului: „Îmi pare rău, nu pot să vorbesc despre subiectul acesta.”

Conform sentințelor, dezvoltatorul ar fi trebuit să-și reînoiască documentația. Iar responsabilii din Primăria Capitalei nu ar fi trebuit să mai semneze autorizația de construire în lipsa unor noi avize obținute.

Dumitru Dobrev, avocatul unui dintre proprietarii casei: „N-am văzut la nimeni în București, în afară de ei, să le facă Primăria Generala așa un mare favor!"

Fostul viceprimar al Primăriei Capitalei și Ștefan Dumitrascu, fostul architect sef, sunt cei care au semnat totuși a doua autorizație. I-am întrebat cum a fost posibil să reautorizeze un bloc atât de înalt, în această zonă protejată din București.

Aurelian Bădulescu: Toate documentele pe care eu le-am avut în vedere sunt perfect legale.

Reporter: Un bloc atât de înalt în acea zona protejată este potrivit? Există o hotărâre de consiliu local în baza unui PUD, da?

Aurelian Bădulescu: Așa a considerat în înțelepciunea lui că este potrivit.

Reporter: Ați autorizat construcția unui bloc cu 9 etaje, în ciuda faptului că limita este de 4 etaje, pentur că e zona protejata.

Ștefan Dumitrașcu: Am reautorizat clădirea autorizată anterior de Primăria Sectorului 2, când acest lucru era în competenta Primăriei Sectorului 2.

Aceeași versiune de apărare a avut-o Primăria Capitalei și-n instanță și a pierdut.

În decembrie 2020, Direcția de Urbanism din Primăria Capitalei a fost sub lupa anchetatorilor. Au avut loc mai multe descinderi, iar – potrivit anchetatorilor - anumiți funcționari ar fi ajutat o familie din sectorul 1 să ridice mai multe imobile care fie nu respectau autorizațiile de construire, fie nu le dețineau deloc. 8 oameni au fost reținuți la vremea respectivă.

Conform specialiștilor în construcții, într-un astfel de caz, clădirea ar trebui demolata. Fie definitiv, fie redusă, pe cheltuiala dezvoltatorului, la înălțimea de 4 etaje. Dar asta ar urma să se facă cu noi avize.

Inspectoratul de Stat în Construcții are în prezent doar 44 de inspectori cu atribuții de control în București.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: „În ceea ce privește demolarea efectivă a unei construcții sau a unul element de construcție care este nelegal, necesită expertize, necesită resurse materiale pe care din păcate puțini dintre vecinii care sunt afectați le au. Și atunci de foarte multe ori se încheie niște tranzacții în care renunță după 3-4 ani."

Cu o medie de 7 specialiști pentru fiecare sector în parte, de care depinde siguranță în construcții pe toate șantierele din Capitală, să nu ne mire atunci de ce, în ultimii 10 ani, s-au demolat în București maximum 5 clădiri construite ilegal.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Pățania unor români care au vrut să închirieze apartamente de la o escroacă din Constanța. Au rămas fără bani și fără casă
Pățania unor români care au vrut să închirieze apartamente de la o escroacă din Constanța. Au rămas fără bani și fără casă

Chiriile au crescut de la un an la altul cu 20 de procente și odată cu ele și înșelătoriile. Foarte mulți tineri cad în plasa escrocilor care plasează pe piață apartamente care nu le aparțin.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.

România, fruntașă în UE la numărul de morți în accidente rutiere. Șoseaua din Capitală devenită un coșmar al șoferilor
România, fruntașă în UE la numărul de morți în accidente rutiere. Șoseaua din Capitală devenită un coșmar al șoferilor

România deține un record negru în Uniunea Europeană. Avem cei mai mulți morți pe șoselele nesigure din țara noastră. Șoferii și pietonii nu au disciplină în trafic, iar autoritățile nu investesc suficient în siguranţa rutieră.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.