Un dezvoltator a ridicat ilegal un bloc înalt, printre case interbelice, în Capitală. Locuințele vecinilor au fost afectate

×
Codul embed a fost copiat

În lipsa unui control ferm al statului, în Capitală au apărut blocuri printre case interbelice. Deși legile stabilesc clar în ce mod o primărie poate acorda o autorizație de construire, sunt multe cazurile în care oamenii se trezesc cu blocuri ilegale.

Așa este și cazul descoperit de Inspectorul Pro în zona protejată a Capitalei. Un dezvoltator și-a propus să ridice 5 etaje în plus peste limita maximă admisă, iar locuințele vecinilor au fost afectate. Oamenii au mers în instanță și au obținut o sentință definitivă prin care au reușit să anuleze autorizația de construire.

Zona protejată a Capitalei este o arie bine definită, unde nimeni nu are voie să construiască după ureche. Toate clădirile noi ar trebui ridicate după reguli foarte stricte, în așa fel încât imobilele din jur să fie protejate și să nu fie stricată arhitectura.

Asta nu l-a împiedicat însă pe acest dezvoltator să ridice ilegal un bloc înalt, printre case interbelice, pe Bulevardul Vasile Lascăr la nr 73-75. Din cauza lucrărilor și a trepidațiilor, susțin unii vecini, în unele locuințe zidurile au fost fisurate.

Primăria Sectorului 2 este prima instituție care, în 2008, a autorizat construcția gigantică, în această zona protejată din București, exact în vecinătatea caselor vechi. Autorizația de construire poartă semnătura lui Neculai Ontanu, fost primar al sectorului 2.

Citește și
tramvai
Cum pot tramvaiele să pună în pericol clădirile din cauza șinelor vechi. Vibrațiile sunt similare unor cutremure

În 2021, Neculai Ontanu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare după ce a fost găsit vinovat că a primit mita un teren de la Cristi Borcea, evaluat la peste 1,4 milioane de euro. Judecătorii susțin că fostul primar i-ar fi retrocedat omului de afaceri un teren de peste 8 hectare în sectorul 2.

Ramona Ţintea, corespondent Pro TV: „În acest bloc ar fi trebuit să fie 29 de apartamente, cu 30 de locuri de parcare. Conform documentelor, construcția ar fi urmat să aibă 9 etaje. Imaginați-vă, așadar, un fel de zgârie – nori printre casele interbelice. Ne aflăm aici într-o zonă protejată a Capitalei, unde legea spune că nu pot fi construite imobile mai mari de 4 etaje."

11 ani nu s-a întâmplat nimic. În 2019, dezvoltatorul a revenit pentru reautorizare. De data aceasta, s-a dus la Primăria Capitalei. Pentru că zona este protejată.

Dumitru Dobrev, avocatul unui dintre proprietarii casei: „Nu se poate emite o noua autorizație pentru același imobil în baza avizelor expirate din 2008, a planurilor vizate spre neschimbare, a documentației tehnice."

Dezvoltatorul a reușit să ridice 6 etaje. Inițial, la fața locului, a afișat un panou care arata că imobilul vă avea doar 4 niveluri – ceea ce ar fi respectat regimul de înălțime din zonă.

Panoul cu informațiile despre adevărată înălțime a blocului a fost apoi schimbat. Și din 4 s-au făcut 9 etaje.

Vecinii l-au dat în judecată și au reușit să obțină în instanță anularea autorizației de construire. Și astfel șantierul a fost oprit.

Cauza s-a judecat în 2 procese. Unul a parcurs toate etapele și s-a finalizat la Curtea de Apel cu o sentință definitivă, în care judecătorii au decis anularea autorizației. Al doilea încă se judecă la Tribunalul București, unde tot oamenii au avut până acum câștig de cauză.

Cel care a ridicat blocul este Dumitru Ciuclea – ginerele fostului senator PSD Ilie Ionel Ciuclea. L-am întrebat dacă, pentru obținerea autorizației, a beneficiat de ajutor din partea vreunui funcționar din primărie.

Dumitru Ciuclea, dezvoltatorul blocului: „Îmi pare rău, nu pot să vorbesc despre subiectul acesta.”

Conform sentințelor, dezvoltatorul ar fi trebuit să-și reînoiască documentația. Iar responsabilii din Primăria Capitalei nu ar fi trebuit să mai semneze autorizația de construire în lipsa unor noi avize obținute.

Dumitru Dobrev, avocatul unui dintre proprietarii casei: „N-am văzut la nimeni în București, în afară de ei, să le facă Primăria Generala așa un mare favor!"

Fostul viceprimar al Primăriei Capitalei și Ștefan Dumitrascu, fostul architect sef, sunt cei care au semnat totuși a doua autorizație. I-am întrebat cum a fost posibil să reautorizeze un bloc atât de înalt, în această zonă protejată din București.

Aurelian Bădulescu: Toate documentele pe care eu le-am avut în vedere sunt perfect legale.

Reporter: Un bloc atât de înalt în acea zona protejată este potrivit? Există o hotărâre de consiliu local în baza unui PUD, da?

Aurelian Bădulescu: Așa a considerat în înțelepciunea lui că este potrivit.

Reporter: Ați autorizat construcția unui bloc cu 9 etaje, în ciuda faptului că limita este de 4 etaje, pentur că e zona protejata.

Ștefan Dumitrașcu: Am reautorizat clădirea autorizată anterior de Primăria Sectorului 2, când acest lucru era în competenta Primăriei Sectorului 2.

Aceeași versiune de apărare a avut-o Primăria Capitalei și-n instanță și a pierdut.

În decembrie 2020, Direcția de Urbanism din Primăria Capitalei a fost sub lupa anchetatorilor. Au avut loc mai multe descinderi, iar – potrivit anchetatorilor - anumiți funcționari ar fi ajutat o familie din sectorul 1 să ridice mai multe imobile care fie nu respectau autorizațiile de construire, fie nu le dețineau deloc. 8 oameni au fost reținuți la vremea respectivă.

Conform specialiștilor în construcții, într-un astfel de caz, clădirea ar trebui demolata. Fie definitiv, fie redusă, pe cheltuiala dezvoltatorului, la înălțimea de 4 etaje. Dar asta ar urma să se facă cu noi avize.

Inspectoratul de Stat în Construcții are în prezent doar 44 de inspectori cu atribuții de control în București.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: „În ceea ce privește demolarea efectivă a unei construcții sau a unul element de construcție care este nelegal, necesită expertize, necesită resurse materiale pe care din păcate puțini dintre vecinii care sunt afectați le au. Și atunci de foarte multe ori se încheie niște tranzacții în care renunță după 3-4 ani."

Cu o medie de 7 specialiști pentru fiecare sector în parte, de care depinde siguranță în construcții pe toate șantierele din Capitală, să nu ne mire atunci de ce, în ultimii 10 ani, s-au demolat în București maximum 5 clădiri construite ilegal.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Cum pot tramvaiele să pună în pericol clădirile din cauza șinelor vechi. Vibrațiile sunt similare unor cutremure
Cum pot tramvaiele să pună în pericol clădirile din cauza șinelor vechi. Vibrațiile sunt similare unor cutremure

Centrele istorice ale orașelor străbătute de liniile de tramvai sunt zguduite zilnic de cutremure de mică magnitudine. Specialiștii spun că șinele uzate transmit vibrații care șubrezesc structura de rezistență a clădirilor.

Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă

Băile minerale Telega s-au format acum 500 de ani și sunt cunoscute pentru cel mai înalt grad de salinitate din țară. Institutul Balnear Francez le-a plasat pe locul doi în Europa și pe locul cinci în lume.

Roșii cu pesticide toxice în piețe. Inspectorul PRO a făcut descoperiri revoltătoare într-o comună din Galați
Roșii cu pesticide toxice în piețe. Inspectorul PRO a făcut descoperiri revoltătoare într-o comună din Galați

Mâncăm fructe și legume cu pesticide, pentru că marfa care ajunge pe mesele noastre este verificată sumar.   

Recomandări
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent

Surse apropiate de primarul general al Capitalei au precizat pentru Știrile Pro TV că Nicușor Dan ar urma să-și anunțe ăn perioada următoare candidatura la Președinția României ca independent.  

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.