”Lux” în Herăstrău. Oamenii au plătit avansuri de 100.000 € pentru apartamente, dar blocurile nu au ieșire la stradă
În zona Herăstrău, din Capitală, una dintre cele mai scumpe piețe rezidențiale din țară, fiecare a construit după capul lui bloc după bloc, printre străzi înguste, sacrificând tot spațiul verde.
Până unde poate merge tupeul dezvoltatorilor vă arată Inspectorul Pro. Un dezvoltator și-a întins șantierul până în gardurile vecinilor, blocându-le mașinile în curți ani de zile.
Avem o piață imobiliară haotică, cu autorități depășite, care fie nu văd neregulile, fie le aprobă printr-o semnătură. O miză uriașă o reprezintă zonele rezidențiale scumpe, cum este cea din jurul parcului Herăstrău din Capitală.
Aici, vrăjiți de proiecte virtuale, cumpărători de bună credință achită avansuri de peste 100.000 euro pentru un apartament, încă din faza de proiect.
Așa cum s-a întâmplat într-un complex unde dezvoltatorul a promis un mod de viață select, cu împrejurimi verzi și aerisite.
Dezvoltatorul a blocat ani de zile accesul locatarilor din zonă
În realitate, printre case și construcții mărginite de o alee îngustă se ridică înghesuite cinci blocuri de câte cinci etaje.
Unul pare a fi gata, patru au structurile ridicate. La subsol ar trebui să fie peste 200 de locuri de parcare, conform autorizației de construire, care a fost dată de Primăria Sectorului 1 în 2016.
Dumitru Dobrev, avocat: ”Dacă vor fi locuite în totalitate, adică înseamnă că românul se va duce ca bizonul mioritic și va cumpăra acolo, vor avea ghinionul să stea cu orele bară la bară ca să intre în parcarea subterană, pentru că se va circula pe un singur fir și nu vor reuși să iasă în strada principală și vor sta acolo cu orele”.
Cât de mult îi pasă dezvoltatorului despre ce se întâmplă în zonă s-a văzut încă din prima faza a construcției. A sacrificat spațiile verzi și a amplasat gardul pentru organizarea de șantier pe singurul drum de acces în complex, chiar lângă casele oamenilor, blocându-le mașinile în curți.
Localnică: ”A căzut pe mașină. Gardul de la ei. Și praf, și mizerie, și copac rupt”.
Oamenii trăiesc astfel de situații absurde pentru că, în Sectorul 1, de altfel ca în tot Bucureștiul, străzile nu sunt cadastrate, deci nu există o evidență clară de unde până unde se întind.
Primăria Sectorului 1 ignoră solicitările locuitorilor
Doar trei la sută din suprafața acestui sector este cadastrată.
Dumitru Dobrev, avocat: ”Parcelele astea, mare parte dintre ele sunt din interbelic, când se măsura cu sfoară, cu o ruletă și sunt erori. Dezvoltatorul a interpretat în sensul favorabil lui că strada e un pic mai dreaptă și a intrat peste stradă”.
Într-un final, după ani de zile, amendat de primărie și dat în judecată de locuitorii din zonă, dezvoltatorul a mutat gardul. Dar problema drumului de acces încă nu a fost rezolvată.
Este vorba de o alee îngustă și încă neasfaltată care descarcă traficul într-o stradă la fel de neîncăpătoare. Cum sunt de altfel toate drumurile din acest cartier.
Camelia Donțu: ”Conform planului urbanistic, șoseaua ar trebui să aibă șase metri. Pe anumite porțiuni însă se îngustează, așa se întâmplă aici. Haideți să măsuram: până aici sunt trei metri și încă un metru 40. În total, avem undeva la patru metri și jumătate”.
Aceleași măsurători le-au făcut și vecinii, care au trimis numeroase sesizări la Primăria Sectorului 1, dar fără niciun rezultat.
Localnic: ”Ce-o să fie aici pe străduțele astea, care, din păcate, pe planurile lor figurează de zece metri cu două benzi. Asta de aici de lângă noi are trei metri. Fără trotuar. Și pe plan zece metri, două benzi, carosabil și trotuar. Ailaltă la fel. Toate așa sunt”.
Dezvoltatorul israelian nu este de găsit
Între dispute și reclamații, dezvoltatorul a finalizat primul bloc. A luat avansuri pentru aproape toate apartamentele, doar că nu a respectat termenele de predare.
Camelia Donțu: ”În ziua filmării noastre, pe șantier nu era niciun muncitor, doar un paznic ne-a povestit că în ultimele două săptămâni de când a fost repartizat la acest obiectiv, aici nu s-a lucrat, informație confirmată de altfel și de agentul de vânzări. Acesta ne-a spus că lucrările au fost sistate din cauza unor neînțelegeri cu constructorul”.
”Dezvoltatorii nu au fost de acord cu majorările de prețuri și constructorii au oprit lucrarea. Dar se remediază și asta”.
Cu toate acestea, reprezentanții unei cunoscute agenții imobiliare se ocupă în continuare de vânzarea apartamentelor din complex, cu promisiunea că în ianuarie 2023 locuințele vor fi gata.
”Plus TVA, plus parcare 20.000 de euro, total 310.500. Avansul este de minim 30 la sută”.
Dezvoltatorul este din Israel și este la primul proiect imobiliar la noi. Nu are niciun angajat pe firma din România. A girat cu aceste blocuri un credit de aproape 7 milioane de euro, însă în ultimii trei ani a înregistrat pierderi de peste 3 milioane de euro.
Dezvoltatorul a fost de negăsit pentru un punct de vedere. Am fost la sediul care apare în acte și am vorbit cu un reprezentant al firmei.
Primarul Clotilde Armand: ”O nebunie care niciodată nu s-a făcut”
”- Au sediul numai ca să le primim actele, atât.
- Și nu știți cum putem lua legătură cu ei?
- Doar trimit actele prin curier”.
”- Bună ziua! Voiam să stăm de vorbă cu dvs., mă auziți?
- Nu vorbesc română și nu sunt în România acum.
- Dar știți ceva despre Green Park Residence?
- Nu îi mai reprezint”.
Autorizațiile de construire s-au emis în 2016, când primar la Sectorul 1 era Daniel Tudorache, acum sub control judiciar pentru complicitate la trafic de influență și spălarea banilor.
În urmă cu șase ani, pentru ca dezvoltatorul să poată construi, consillierii locali au aprobat anumite derogări prin planul urbanistic de detaliu. Cum autorizațiile au produs deja efecte juridice, anularea lor este o luptă aproape imposibilă.
Clotilde Armand: ”Sunt niște oameni care și-au cumpărat apartamente pe baza unei autorizații de construire. Este un pic tardiv acum să ne punem problema. Autorizația este dată, ar trebui ca noi, comunitatea Sectorului 1, să ne expropiem, să despăgubim, e o nebunie care niciodată nu s-a făcut. Ce va trebui să fac legal: va trebui să propun niște sensuri unice, o să le facem destul de repede, în șase luni - un an”.
Blocul nu are încă recepția făcută. În prezent, primăria verifică valoarea reală a lucrărilor, iar Apa Nova a cerut modificări. Fără recepție, oamenii nu se pot muta și nu pot lua credite. Și-au cerut avansurile înapoi, dar negocierile cu dezvoltatorul sunt dificile. E posibil să ajungă în instanță.
Cum autoritățile dovedesc în mod repetat că nu sunt în stare să facă ordine pe piața imobiliara, consultanții în urbanism ne sfătuiesc să nu cumpărăm din faza de proiect, să așteptăm măcar să vedem clădirea ”la roșu” și să nu semnam niciun act până nu consultăm un avocat.