Pățaniile unor oameni care au apelat la muncitori cunoscuți pe Facebook. Cum i-a păcălit "meșterul" Fernando

×
Codul embed a fost copiat

Criza de muncitori calificați afectează domeniul construcțiilor. Internetul este plin de reclamațiile celor care și-au dat casele pe mâna unor nepricepuți și s-au trezit cu pagube în locuințe și prin conturi.

Cei mai mulți păcăliți și-au găsit meseriașii pe rețelele de socializare, la recomandarea unor clienți fictivi.

Inspectorul Pro a surprins astfel de cazuri și vă arată cum puteți proceda ca să evitați neplăcerile.

Așa arată, după lucrări de amenajare, un mic apartament din Bușteni. Pe meseriaș, proprietarii l-au găsit pe Facebook, după postarea unui anunț pe grupurile de profil. Daniel, după cum s-a recomandat, este cel care le-a luat 3.500 de lei și le-a lasat în urmă un dezastru. Ar fi trebuit să ridice un perete de rigips, să schimbe ușile și să monteze o cadă pentru cabina de duș.

După acest haos, meseriașul a șters contul de facebook și a fost de negăsit. Din păcate, pățania acestei familii respectă un tipar. Cei care au nevoie de lucrări prin casă, postează anunțuri pe rețelele de socializare. Meseriașii îi contactează și le căștigă încrederea cu fotografii convingătoare ale unor lucrări chipurile făcute de ei.

Citește și
marcaj
Marcajele neconforme de pe șoselele României contribuie la mii de decese anual. Problemele identificate de Inspectorul PRO
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni

Este exact ce i s-a întâmplat și unei femei din Prahova, care a vrut să-și construiască un șemineu ca sursă de încălzire a unei case cu mansardă. Fernando, un cetățean spaniol, este cel care a convins-o că îi vă face o lucrare identică cu cea din poza. Omul i-a spus că are o firmă care se ocupa cu astfel de construcții.

Când cei doi s-au întâlnit pentru prima dată, Fernando a venit însoțit de o femeie și de un băiețel de câțiva ani. I-a prezentat drept soția și fiul său și și-a întărit credibilitatea spunând că jumătatea lui ar lucra la ANAF. A făcut un deviz de aproape 14.000 de lei, a primit un avans și s-a apucat de treabă.

Femeia susține că meseriașul i-a adus un focar subdimensionat. Plăcile ornamentale au fost diferite față de cele asupra cărora au convenit, și au fost și prost montate. Fernando a venit doar două zile la lucru, după care s-a făcut nevăzut.

Femeia păgubită: "De pe 8 decembrie până pe 28, 20 de zile m-a dus cu vorba că vine azi, că vine mâine, că vine poimanine. Nu a mai venit".

Am încercat să îl găsim pe cetățeanul spaniol. Firma lui, Arta Habitat SRL, a fost înființată în octombrie 2021, cu doar două săptămâni înainte de a începe construcția șemineului.

Firma are ca obiect de activitate lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidentiale. Este înregistrată la această adresă din orașul Voluntari, județul Ilfov.

Am stat de vorbă cu proprietara casei, care a recunoscut că nu îl cunoaște personal pe meseriașul Fernando.

Reporter: "îl știți pe el, pe Fernando?".

Proprietara casei: "Pe Fernando nu îl stiu personal, știu contabila care îi ține evidența".

Juristă: "L-am ajutat să înființeze societatea".

Reporter: "Dar îl știți pe dânsul, îl cunoașteți?".

Juristă: "Mi l-a recomandat o colega care este contabilă. I-am făcut societatea, nici banii nu i-am recuperat, cei de înființare".

Reporter: "Dar v-a spus ce urmează să facă sau ce urmează să facă?".

Juristă: "Cu construcții... L-am întâlnit, l-am ajutat să își facă societatea și atâta".

Clienta care a contractat lucrarea a depus plângere la poliție, pentru înșelăciune. Mulți meseriași, ca Fernando, își câștigă credibilitatea înființându-și societăți.

Așa a căzut în plasă și un brașovean, care locuiește la parterul unui bloc și a vrut să-și construiască un balcon. A încheiat cu o firma un contract de prestări servicii, iar prețul stabilit a fost de 19.000 de lei.

A primit un avans de 9.000 de lei și a început lucrarea.

Bărbat păgubit: "A venit cu muncitori în primele doua zile, oameni care la un moment dat stăteau degeaba, n-aveau materiale, n-aveau unelte, n-aveau ce să facă, stăteau efectiv degeaba. Eu sunam, îl întrebam: 'Vii cu materiale? Aduci nisipul? Aduci pietrișul? Aduci cimentul ca să continui?'. 'Da, da, da, da, vin, vin'. Nu venea. De la promisiunea că e gata în doua săptămâni, s-a ajuns la două luni de zile și nu am reușit să ieșim din pământ, adică o simplă fundație săpată. Practic, mi-a lucrat cam de jumătate din suma pe care i-am dat-o".

Omul spune că paguba ar fi fost mult mai mare dacă nu ar fi angajat un diriginte de șantier independent, care să supravegheze echipa. El este cel care și-a dat seama că acest constructor nu este în regulă. A oprit plățile, moment în care meseriașul s-a făcut nevăzut.

Brașoveanul a depus plângere la poliție. De altfel, din 2018 și până în prezent, pe numele aceluiași constructor au mai fost depuse încă 5 plângeri, pentru înșelăciune. Individul a înființat mai multe firme pentru a-și acoperi urmele.

Este o practică des întâlnită, printre escroci. Tocmai de aceea trebuie să ne luam măsuri, încă de la început.

Florin Enache: "Prevenția costă de șapte ori mai puțin decât dezastrul. Facebook, de fapt, iți dă rezultatul rapid, nu neaparat calitativ. Pentru că vei vedea dacă mâine vei avea nevoie să iți zugrăvești apartamentul, de exemplu, meșterii foarte buni sunt ocupați".

Important este să vedem și alte lucrări făcute de echipele pe care le angajăm. Trebuie să aibă o firmă, care poate fi verificata la registrul comerțului. Țineți cont că în fața instanței contracte sunt considerate nu doar cele clasice ci și e-mail-urile sau mesajele scrise.

Avocații ne sfătuiesc să optam pentru o plată eșalonată. Iar pentru ca instanțele să dea o soluție rapidă și să nu mai fie nevoie de expertize complicate, fiecare lucrare trebuie etapizată.

Avocat Cristina Olariu, business manager firmă de avocatură: "Să vorbim concret despre renovarea unui apartament: schimbarea instalației electrice a apartamentului are o valoare de X, toate lucrurile pe care noi vrem să le facem să le identificam cu eșalonarea și a prețului corespunzător acestor lucrări. Atunci vă fi mai mult simplu că atunci când nu se execută o parte de lucrare sau se stopează execuția într-un anumit punct, instanța să vadă exact care a fost echivalentul prestațiilor și să determine ce trebuie beneficiarul să își recupereze daca a plătit mai mult până în acel punct".

Puteți apela si la un diriginte de șantier autorizat, care să supravegheze lucrările. În funcție de complexitate, tarifele pleaca de la aproximativ 1.000 de lei. Nevoia de specialiști adevărați este uriașă și depășește în construcții cifra de 600.000 de muncitori.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
Mobilier vechi, rugină, lenjerii de pat și mese murdare. Inspectorul PRO, în hoteluri de pe litoral
Mobilier vechi, rugină, lenjerii de pat și mese murdare. Inspectorul PRO, în hoteluri de pe litoral

Hotelurile de două şi trei stele pun la grea încercare răbdarea, dar mai ales vacanţa turiştilor de pe litoralul românesc.

Marcajele neconforme de pe șoselele României contribuie la mii de decese anual. Problemele identificate de Inspectorul PRO
Marcajele neconforme de pe șoselele României contribuie la mii de decese anual. Problemele identificate de Inspectorul PRO

Siguranţa în trafic depinde enorm şi de marcajele rutiere. Doar că în România investiţiile sunt la pământ, iar asta se vede din păcate din statistica accidentelor grave de circulaţie.

România reciclează doar 14% din deșeuri. Ce a găsit Inspectorul PRO în teren
România reciclează doar 14% din deșeuri. Ce a găsit Inspectorul PRO în teren

România reciclează doar 14% din deșeuri. Ce a găsit Inspectorul PRO în teren

Recomandări
Europarlamentar: „Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an”
Europarlamentar: „Este oficial, România nu intră în Schengen în acest an”

Preşedintele PMP Eugen Tomac a anunţat că, în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 5 decembrie, doar va fi discutat subiectul accesului României la spaţiul Schengen, însă nu va fi dat şi un vot.

Filmul capturării lui Cătălin Cherecheș. A fost prins după ce a schimbat cartela, dar a păstrat telefonul monitorizat
Filmul capturării lui Cătălin Cherecheș. A fost prins după ce a schimbat cartela, dar a păstrat telefonul monitorizat

Arestat în Germania primarul fugar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, așteaptă într-un penitenciar federal decizia Tribunalului Regional Superior din München.

Momente emoționante în Israel, după eliberarea ostaticilor. „Dacă nu mai apuc să te văd, vreau să știi că te iubesc”
Momente emoționante în Israel, după eliberarea ostaticilor. „Dacă nu mai apuc să te văd, vreau să știi că te iubesc”

Armistițiul dintre Israel și Hamas continuă în Fâșia Gaza, pentru a 7-a zi consecutiv. Acordul de încetare a focului a expirat joi dimineață la ora 7, dar cele două părți au convenit să-l prelungească.