Cazul unui bloc din Sectorul 5, cu un etaj construit ilegal. Inspector în construcții: „Nu am văzut că a făcut în plus!”

×
Codul embed a fost copiat

În cazul unui bloc din Sectorul 5 al Capitalei, unde dezvoltatorul a ridicat un etaj în plus, fără autorizație, Inspectoratul de Stat în Construcții a obținut în instanță o sentință definitivă de demolare.

Dar, până acum, nimeni nu a pus-o în aplicare: nici dezvoltatorul şi nici primăria de sector. Edilii susțin că vor recurge la demolarea supra-etajării, iar Inspectoratul de Stat în Construcții recomandă efectuarea unei expertize, care să arate cum a fost afectată structura de rezistență.

Sectorul 5 din Bucureşti este în topul construcţiilor ilegale din Capitală. Potrivit Inspectoratului de Stat în Construcţii, multe imobile ar trebui demolate aici, dacă s-ar ţine cont de legislaţie şi de sentinţe judecătoreşti.

Locatară: „Trebuia să aibă un diriginte de şantier...nu... el n-a avut nici diriginte de şantier"

Cazul acestui bloc, din Intrarea Giurgiului nr. 17, se înscrie perfect în categoria clădirilor ilegale. Potrivit Inspectoratului de Stat în Construcţii, dezvoltatorul Silviu Bălţăteanu a ridicat aici un etaj în plus, fără autorizaţie, ceea ce este ilegal. I-au fost aprobate două niveluri cu mansardă şi a executat trei etaje plus mansardă.

Citește și
terasa litoral
Inspectorul PRO a descoperit minori exploatați pentru munca la negru de patronul unei terase de pe litoral

Reporter: Când aţi cumpărat, v-a dat cartea tehnica a blocului?

Locatară: „Asta e problema, că nu o are!”

Reporter: Nu o are?

Locatară: „Nu ne-a dat-o, nu ne-a dat-o nici până în ziua de astăzi!"

Arhitectul-şef al Primăriei Sectorului 5 confirmă că nu există acte pentru etajul 3. Aşadar, supraetajarea s-a făcut ilegal, spun şi inspectorii ISC.

Reporter: Aţi avut vreodată cunoștință pentru o reautorizare pentru etajul ilegal?

Nicoleta Oghina, inspector-șef ISC București: „Nu, nu, absolut nimic.”

Arhitect-șef Robert Bască: „Nici la data prezentei nu am găsit o solicitare în acest sens”

Dezvoltatorul Silviu Bălţăteanu a obţinut autorizaţie - pentru Subsol, Parter, Etajul 1, Etajul 2 şi Mansardă - pe vremea când primar al Sectorului 5 era Marian Vanghelie. Deşi Silviu Bălţăteanu nu a respectat autorizaţia şi a construit un nivel în plus, recepţia lucrărilor nu a scos la iveală ilegalitatea.

A semnat inspector Boțilă Alma

Arhitectul-şef al Primăriei Sectorului 5 spune că nu ştie cine a făcut recepţia blocului. Îi arătăm noi documentul!

„Inspector Boțilă Alma, a semnat aici, a fost la faţa locului pentru recepţia lucrărilor, cum este obligatoriu la o comisie de recepţie. Doamna Boțilă Alma mai lucrează în primărie?

Arhitectul-șef: „Mai lucrează, da, sunaţi-o de faţă cu mine şi haideţi să o întrebăm”

inpectorul pro baltateanu

Inspectorul Alma Boțilă confirmă că ea a semnat recepţia … Dar susţine că la momentul verificării construcţiei, imobilul ar fi respectat proiectul !!!

Inspector Boțilă Alma: „Chiar de mine e semnat!”

Reporter: Chiar de dvs, da! Știţi că acest bloc are o mare problemă, un etaj în plus fără autorizaţie” Inspector Boțilă Alma: „Da!”

Reporter: Cum l-ați semnat? Nu l-aţi văzut acolo că era în plus?

Inspector Boțilă Alma: Nu-mi mai aduc aminte”

Reporter: Era aşa când l-aţi avizat?

Inspector Boțilă Alma: „Probabil că da!”

Arhitectul-șef: „Alma, doamna te întreabă, la momentul recepţiei, cum s-a încheiat recepţia, dacă aveai 8 etaje, semnai recepţia sau nu?”

Inspector Boțilă Alma: „Nu semnăm, evident!”

Arhitectul-șef:Nu ştiţi să vă prezentaţi, să spuneţi ce s-a întâmplat în acest caz. La momentul realizării recepţiei, clădirea avea două etaje şi o mansardă.”

Inspector Boțilă Alma: „La momentul procesului-verbal, nu am văzut că a făcut în plus!” Arhitectul-șef: „Ăsta este răspunsul corect! "

Aşa se explică de ce ilegalitatea a ieşit la iveală abia după recepţie. Oamenii din zonă sunt cei care au reclamat la ISC faptul că blocul are un etaj în plus. Neregulile sunt menţionate, de altfel, şi în extrasul de carte funciară din 2014.

Ce spune arhitectul-șef

S-a ajuns în instanţă, ISC a cerut demolarea. Procesul a durat până în 2016, timp în care dezvoltatorul nu a făcut nimic pentru intrarea în legalitate. Tribunalul Bucureşti a decis ca etajul ilegal să fie dat jos. Sentinţa de demolare este definitivă.

Arhitect-șef Robert Bască: „Măsurile executorii nu se prescriu niciodată"

Potrivit legii, demolarea trebuia făcută de dezvoltator. Până acum nu s-a întâmplat asta! Legea obligă, într-un astfel de caz, primăria să dezafecteze supraetajarea ilegală, dându-i drept să recupereze apoi banii de la investitor. Nici acest lucru nu s-a întâmplat.

Reporter: Primăria nu a dispus ce a hotărât instanţa. Sunteţi de acord cu mine?

Arhitect-șef Robert Bască: „Da, dar nu sunt răspunzător pentru ceea ce nu au făcut alţii. Haideţi să o luăm pas cu pas şi să vedem ce e de făcut de aici înainte."

Din 2018, blocul a trecut de pe raza teritorială a Sectorului 5 în jurisdicţia Sectorului 4. Edilii din sectorul 5 susţin că procedura de demolare poate fi demarată acum numai împreună cu edilii din Sectorul 4.

Arhitect-șef Robert Bască: „În urma acestui interviu, noi am vorbit cu conducerea instituţiei şi am hotărât să demarăm o procedură împreună cu colegii noştri de la Sectorul 4. Vorbim despre un imobil dat în folosinţă, în care se află persoane care locuiesc acolo, şi ele trebuiesc relocate. Să vedem în ce măsură pot fi desfiinţate lucrările, astfel încât să nu afectezi etajele inferioare care sunt autorizate."

Efectele ilegalităţilor se văd deja în pereţii imobilului. Deşi clădirea are doar 10 ani, zidurile sunt crăpate. Inspectorul ISC, care ne-a însoţit pe teren, spune că structura de rezistenţă ar putea fi afectată din cauza supraetajării.

Nicoleta Oghina, inspector-șef ISC București: Orice fisură poate să te anunţe că este într-adevăr un pericol, deci proprietarii trebuie să se gândească că trebuie să facă o expertiză."

Expertizarea imobilului rămâne aşadar singura modalitate prin care se poate vedea stadiul actual de degradare a construcţiei.

Contactat de Inspectorul Pro, dezvoltatorul Silviu Bălţăteanu susţine că imobilul a fost construit cu acordul Primăriei Sectorului 5 şi că totul este legal.

Reporter: „Aş vrea să vă întreb câteva chestiuni legate de blocul pe care l-aţi construit în Intrarea Giurgiului 17.”

Dezvoltator: Blocul e vechi, are 14 ani!

Dezvoltatorul Silviu Bălţăteanu: „Ascultaţi-mă, toată situaţia… blocul este vechi, are 14 ani de când s-a făcut. Dacă aveţi ceva întrebări şi lămuriri, puteţi să mergeţi la Primăria Sectorului 5.” // Reporter: Primăria a spus clar că nu v-aţi autorizat niciodată pentru acel etaj şi că este ilegal. De ce l-aţi construit?

Dezvoltatorul Silviu Bălţăteanu: „Eu vă spun că este legal. Am certificate de urbanism la el, este autorizaţie luată, este intabulare”

Reporter: Dumneavoastră aţi construit pe lângă cele două etaje, un al treilea etaj în plus.

Dezvoltatorul Silviu Bălţăteanu: „M-aţi întrebat şi v-am răspuns!"

Silviu Bălţăteanu nu este la prima încălcare a legislaţiei din construcţii. În 2018, a fost obligat de instanţă să-şi demoleze un alt bloc construit ilegal. Motivele au fost multiple! Nu era respectată siguranţa stâlpilor de rezistenţă. În plus, clădirea a fost ridicată pe spaţiul verde, la câţiva metri de blocurile vecine. Ruinele construcţiei pot fi văzute şi astăzi.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Unul dintre marii curieri, aproape de faliment. Clienții nu își primesc banii după ce au dispărut sume uriașe din firmă
Unul dintre marii curieri, aproape de faliment. Clienții nu își primesc banii după ce au dispărut sume uriașe din firmă

Probleme pe piața de coletărie! Unul dintre marii curieri întârzie plățile, reclamă clienții. Inspectorul Pro a aflat că firma înregistra acum un an pierderi de aproape două milioane de lei. Trei creditori cer falimentul companiei.

Inspectorul PRO a descoperit minori exploatați pentru munca la negru de patronul unei terase de pe litoral
Inspectorul PRO a descoperit minori exploatați pentru munca la negru de patronul unei terase de pe litoral

În goana după profit, pe litoral încă sunt angajatori care încurajează munca la negru. Mai mulți tineri, unii minori, au fost exploatați de patronul unei terase și au muncit pentru el fără acte, sau cu un contract pentru două ore.

Institutul de Cercetări în Construcții este în pragul falimentului din cauza unui management defectuos. Datoriile sunt uriașe
Institutul de Cercetări în Construcții este în pragul falimentului din cauza unui management defectuos. Datoriile sunt uriașe

„INCERC”, Institutul de Cercetări în Construcții, este în pragul falimentului. Inspectorul Pro a obținut un raport care arată că „INCERC” datorează patru milioane de euro, din cauza unui management defectuos.  

Urme de antibiotic în carnea de pe piață. Ce a descoperit Inspectorul PRO la o fermă de vaci
Urme de antibiotic în carnea de pe piață. Ce a descoperit Inspectorul PRO la o fermă de vaci

Folosirea preventivă a antibioticelor în creșterea animalelor poate afecta sănătatea oamenilor. Rezistența la aceste medicamente, pe care o dezvoltă organismul uman, ar putea provoca mai multe decese decât cancerul, se tem specialiștii.

Pățaniile unor oameni care au apelat la muncitori cunoscuți pe Facebook. Cum i-a păcălit
Pățaniile unor oameni care au apelat la muncitori cunoscuți pe Facebook. Cum i-a păcălit "meșterul" Fernando

Criza de muncitori calificați afectează domeniul construcțiilor. Internetul este plin de reclamațiile celor care și-au dat casele pe mâna unor nepricepuți și s-au trezit cu pagube în locuințe și prin conturi.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.