Inspectorul PRO a descoperit minori exploatați pentru munca la negru de patronul unei terase de pe litoral

×
Codul embed a fost copiat

În goana după profit, pe litoral încă sunt angajatori care încurajează munca la negru. Mai mulți tineri, unii minori, au fost exploatați de patronul unei terase și au muncit pentru el fără acte, sau cu un contract pentru două ore.

Și-au cerut drepturile în repetate rânduri, dar au fost duși cu vorba. Inspectorul Pro a aflat despre acest abuz şi a sesizat Inspectoratul Teritorial de muncă.

Terasa se află la etajul unei clădiri din centrul stațiunii Neptun. Pare înțepenită în timp, fără lucrări de renovare sau modernizare, dar cu prețuri demne de un restaurant cu pretenții. Ne-am dat drepți clienți și ne-am petrecut o seară acolo.

Reporter: „Câți ani ai tu?”

Băiat: „18 ani.”

Citește și
anpc litoral - 16
Comisarii ANPC au propus închiderea a cinci supermarketuri din sudul litoralului, pentru nereguli importante | GALERIE FOTO
Marian Godină și colegii lui i-au prins pe Zoro și iubita lui, suspecții crimei din Vaslui, unde cadavrul unui bărbat a fost găsit într-o valiză

Reporter: „Împliniți?”

Băiat: „Da.”

Reporter: „Bine că muncești.”

Băiat: „Da.”

Reporter: „De unde ești?”

Băiat: „Din Călărași. De la țară, eu.”

Reporter: „Și cum e aici la muncă?”

Băiat: „Bine."

Aproape toți cei care munceau erau tineri. Unii, minori. Au lucrat până după miezul nopții, deși legea e clară: cine nu are 18 ani încetează activitatea la ora 22. Și nu are voie să muncească mai mult de șase ore pe zi. Printre ei, Maria, pe post de picol. Am stat de vorbă cu ea a doua zi. Atunci ne-a povestit că muncește fără forme legale și că i-a cerut de mai multe ori patronului să rezolve această problemă.

Maria: „În seara asta semnăm contractele?”

Patron: „Normal. Contractele sunt pe sus, pe-acolo, nu am avut timp nici să vi le dau să le semnați."

Maria: "N-am semnat niciun contract, nici măcar nu am văzut vreun contract.”

Reporter: „Când voi l-ați întrebat de contracte, de bani, ce vă spune?”

Maria: „În fiecare zi, ne ocupăm mâine sau săptămână viitoare, de luni, același lucru în fiecare zi."

Maria este încă elevă la liceu și a venit pe litoral dintr-un sat din Călărași. Oferta de angajare a găsit-o pe un site cu anunțuri. La fel Bogdan, un tânăr de 17 ani din București. Acesta a vorbit la telefon cu patronul terasei din Neptun și a plecat la mare cu aprobarea părinților. Cazarea făcea parte din înțelegere. Când a ajuns în stațiune, a descoperit că trebuie să stea înghesuit cu alţi tineri într-o locuință dintr-un bloc insalubru.

Timp de o săptămână, Bogdan a muncit atât pe terasă, cât și în bucătărie. După spusele lui, tot fară contract și tot fară salariu.

Bogdan: „Munceam de dimineața de la ora 10, după aia luam o pauză între orele 12:00-2:00, luam o pauză de-o oră, două, după aia lucram seara până la unu jumate-doua dimineața. Și ceilalți la fel. Nu am semnat nici măcar o foaie, nimic nu am semnat de când am ajuns acolo.”

Reporter: „Dar v-a spus ceva de contractele de muncă?”

Bogdan: „Nu, întotdeauna când aduceam noi vorba de contracte, încerca să evite subiectul.”

Reporter: „Dar semnătură, medicina muncii, ceva a făcut?”

Bogdan: „Nimic, absolut nimic."

Când s-a dus să-și lămurească situația, patronul nu i-a oferit nimic concret, doar l-a dus cu vorba. Ba mai mult, s-a arătat supărat de îndrăzneală băiatului de a-și cere drepturile.

Patron: „Tu ești omul meu, la dispoziția mea. Eu decid ce faci tu. Te-ai gândit prost, nu ai cum să te gândești tu să îmi spui ce să faci tu. Dacă vrei să stai bine, dacă nu, nu nicio supărare, ești prea dificil și nu-mi place. Deja mă încarci negativ. Ţi-ai pierdut toate șansele, puteai să stai lângă un șmecher internaţional"

În faţa celorlalți tineri, patronul a avut alt discurs. A susținut că l-a scos pe Bogdan din registrul de evidență a salariaților, pe scurt Revisal, pentru că l-ar fi supărat. Discuția a avut loc în taxiul pe care individul îl conduce prin Neptun.

Patron: „M-am enervat pe Ionuț că e un idiot și l-am scos de pe revisal și mă gândesc dacă îl mai țin. Oamenii care sunt proști nu merita să stea pe aici că îmi strică personalul."

Patronul terasei este Mihail Lucian Zuica Vanini. În prezent, are terasa din Neptun. Firma și-a deschis-o anul trecut, când, în hârtii, a avut doar patru angajați. Noi l-am așteptat la local și i-am cerut să lămurească situația celor care muncesc pe terasa.

Reporter: „Câte ore muncesc ei pe zi?

Patron: „Unii două ore, alții șase ore, alții opt ore. Depinde deocamdată cei care au 18 ani nu au voie decât șase ore.”

Reporter: „Și muncesc șase ore?”

Patron: „Unii seara, alții după-amiază. Și aveți contracte individuale de muncă cu ei?”

Patron: „Absolut. Încheiate pe șase ore. Pe două ore, două ore.”

Fără să-și dea seama, a recunoscut că nu are contractele încheiate pe normă întreagă, deși tinerii muncesc mai mult de două ore zilnic. În ceea ce-l privește pe Bogdan, acesta s-a întors acasă, în București, a doua zi după discuțiile avute cu patronul terasei.

Reporter: „Băiatul care a plecat ce contract avea?”

Patron: „Două ore.”

Reporter: „A muncit mai mult de două ore.”

Patron: „Nu, nu.”

Reporter: „Cu cât l-ați plătit pe el?”

Patron: „Are transferurile, trebuie să își ia statul de plată, să semneze, trimitem normal acasă, statul de plată.”

Reporter: „Dar contractul I l-ați dat? El din prima zi în care a venit trebuia să semneze un contract de muncă. El a semnat acel contract? El a fost înregistrat în Revisal. Legea spune în felul următor. Legea spune că trebuie să semneze un contract individual de muncă.”

Patron: „Și o să-I trimitem contractul de muncă. Avem contracte cu toți cei care stau la muncă. ”

Reporter: „Semnate? Au semnat toți?”

Patron: „El nu a semnat nimic, eu de unde să ştiu ce-a făcut.”

Reporter: „Dacă el a muncit la dvs, trebuia să semneze.

Patron: „Ce-a muncit dacă a venit două ore și nu vrea semneze? Haideți că trebuie să plec, mă scuzați. Aveți semnate medicina muncii, contracte de muncă. Să fiți sănătoasă."

Cu aprobarea tinerilor implicați, am sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă despre situația de pe terasă.

Inspectorii ITM au venit în control după ora prânzului. Pe terasă, nu erau însă prezenți toți cei pe care i-am filmat cu o seară înainte. După verificarea actelor, au constatat că există câteva contracte de muncă semnate, dar pentru două ore. A doua zi după control, au fost modificate pentru normă întreagă. Patronul terasei a primit o amendă de 20 de mii de lei pentru că Bogdan, deşi figura în Revisal, nu avea contractul de munca semnat.

Conform legislației, dacă în momentul în care apar inspectorii ITM, cei care lucrează fară forme legale nu sunt prezenți, patronul scapă nepedepsit. Tocmai de aceea, cei care muncesc fară contract trebuie să reclame situația la Inspectoratul de Muncă. În România, este interzisă angajarea celor care au sub 15 ani, iar de la această vârstă până la majorat, încadrarea lor se face în anumite condiții.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO "Nu găsesc bikini potriviți". Cum arată sportiva care a fost desemnată "cea mai atrăgătoare voleibalistă"
FOTO "Nu găsesc bikini potriviți". Cum arată sportiva care a fost desemnată "cea mai atrăgătoare voleibalistă"
Citește și...
Numărul hotelurilor de pe litoral care acceptă doar adulți s-a dublat în ultimii doi ani. Tarifele ajung și la 700 lei/noapte
Numărul hotelurilor de pe litoral care acceptă doar adulți s-a dublat în ultimii doi ani. Tarifele ajung și la 700 lei/noapte

Turiștii care vor să își petreacă vacanțele fără copii sau cei care vor să fie siguri că nu îi deranjează nimeni s-au înmulțit.

Comisarii ANPC au propus închiderea a cinci supermarketuri din sudul litoralului, pentru nereguli importante | GALERIE FOTO
Comisarii ANPC au propus închiderea a cinci supermarketuri din sudul litoralului, pentru nereguli importante | GALERIE FOTO

Echipele de comisari ANPC din cadrul Comandamentului Litoral 2022 au verificat modul în care este respectată legislaţia în domeniu în marile magazine de tip supermarket din sudul litoralului Mării Negre. S-au aplicat amenzi de 235.000 de lei.

 

Salvamarii români visează la tehnicile de salvare folosite în țările dezvoltate. Câți turiști s-au înecat sezonul acesta
Salvamarii români visează la tehnicile de salvare folosite în țările dezvoltate. Câți turiști s-au înecat sezonul acesta

Cu 12 morți de la începutul sezonului estival, un dispărut și sute de intervenții, salvamarii de pe litoral caută soluții pentru a ajunge cât mai repede la cei aflați în pericol.  

Agenți sub acoperire în taxiurile de pe litoral. Viceprimarul Ionuț Rusu declară război „piraților”
Agenți sub acoperire în taxiurile de pe litoral. Viceprimarul Ionuț Rusu declară război „piraților”

Taximetriștii de pe litoral care jecmănesc clienții cu prețuri piperate, ori n-au licențe, vor fi o amintire, promite viceprimarul Constanței, care le-a pregătit o surpriză „piraților”: agenți sub acoperire.

Recomandări
Primii șoferi care și-au primit permisele înapoi după ce au fost depistaţi pozitiv la DrugTest. Ce s-a întâmplat în 48 de ore
Primii șoferi care și-au primit permisele înapoi după ce au fost depistaţi pozitiv la DrugTest. Ce s-a întâmplat în 48 de ore

Primele permise reținute pentru suspiciunea de consum de droguri au fost returnate posesorilor, la împlinirea termenului de 48 de ore în care analizele de laborator au infirmat prezența drogurilor. Sunt patru șoferi în această situație.

Grecii dau vina pe unguri, bulgari și români pentru scumpiera curentului electric. ”Importă haotic de la noi”
Grecii dau vina pe unguri, bulgari și români pentru scumpiera curentului electric. ”Importă haotic de la noi”

Companiile de furnizare a energiei electrice din țările din Europa Centrală și de Sud-Est importă energie electrică de pe piața elenă, scrie presa din Grecia.

Ursula von der Leyen a pierdut procesul privind transparența contractelor de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19
Ursula von der Leyen a pierdut procesul privind transparența contractelor de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, miercuri, că Executivul european nu a oferit „un acces suficient de larg” la contractele privind vaccinul COVID-19, constatând nereguli în justificarea sa pentru redactarea unor părți ale documentelor.