Inca o investigatie in cazul Colectiv. Procurorii cerceteaza modul in care au fost tratati ranitii in spitalele romanesti
Procurorii Parchetului General reiau investigatiile in cazul tragediei de la clubul Colectiv, soldata cu moartea a 64 de oameni si ranirea altor cateva zeci.
De asta data sunt vizate spitalele in care au ajuns ranitii.
Dupa cum se stie deja, procurorii Parchetului General au disjuns cercetarile in dosarul in care au fost deja trimisi in judecata proprietarii clubului #Colectiv, dar si proprietarii companiei care a asigurat acel spectacol de artificii, care s-a dovedit a fi unul ucigas.
De aceasta data, spun anchetatorii Parchetului General, vor incerca sa afle ce rol au jucat spitalele in aceste tragedii. Nu trebuie sa omitem faptul ca numerosi raniti in incendiul de la Colectiv au ajuns sa sufere si mai mult dupa ce au fost internati, din cauza infectiilor nosocomiale.
Multi dintre ei au reusit sa scape cu viata numai dupa ce au fost transferati la spitale din strainatate.
Izolarea ranitilor din Colectiv in sectii de terapie intensiva a fost posibila numai in 6 dintre cele 11 spitale, in care au fost tratati. Asa s-ar putea explica si numarul mare de cazuri cu complicatii.
Un raport facut de specialisti confirma patru germeni extrem de rezistenti la antibiotice, descoperiti la raniti.
De ce s-a ajuns aici? Asta vor trebui sa lamureasca procurorii.
Pana acum s-a inceput urmarirea penala "in rem", adica pentru fapta, pentru cel putin 2 capete de acuzare: ucidere din culpa, dar si vatamare corporala din culpa.
In prezent, procurorii Parchetului General asteapta intreaga documentatie medicala de la spitalele care i-au tratat pe ranitii din clubul Colectiv, iar apoi vor incerca sa afle ce rol au jucat in acele tragedii infectiile nosocomiale - spune corespondentul Pro TV, Ovidiu Oanta.
Evident, se vor face apoi si expertize medico-legale, pentru ca legistii sunt, practic, singurii care pot confirma o legatura clara intre ceea ce s-a intamplat in spital - acolo unde ar fi trebuit sa fie ingrijiti si tratati - si tragicul sfarsit.
Sa nu uitam ca, in paralel cu aceasta ancheta, la DNA exista deja o alta investigatie de amploare - cea legata de modul in care NU a functionat acea sectie speciala pentru arsi, de la Spitalul de Urgenta Floreasca, dupa ce Corpul de Control al premierului a constat ca, desi statul roman a investit o gramada de bani in aceasta sectie si, desi o buna parte din aparatura era functionala, ei bine, acea sectie pentru arsi nu a functionat.
Ultimul cuvant il vor avea insa legistii. Ei vor trebui sa faca expertize si sa stabileasca fara echivoc daca bacteriile din spitalele romanesti au contribuit in mod decisiv la agravarea starii ranitilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medici, colectiv, infecții nosocomiale,
Dată publicare:
08-08-2016 11:06