"Pacientul zero" din raportul Corpului de Control al premierului. Bacteriile ranitilor din Colectiv au "disparut" in acte
Recent, Guvernul Romaniei a dat publicitatii un raport referitor la interventia de urgenta organizata in urma incendiului de la clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015.
Documentul oficial arata ca interventia autoritatilor a fost in mare parte o actiune necoordonata, cu elemente de improvizatie, insa, in realitate, situatia a fost mult mai grava.
La pagina 54 a documentului Guvernului se vorbeste despre un aspect extrem de important nu numai pentru vietile celor care au fost raniti in Colectiv, ci si pentru orice pacient internat intr-un spital romanesc: infectiile nosocomiale - adica acele bacterii extrem de puternice, rezistente la efectele antibioticelor, care se afla in unele spitale si care pun in pericol vietile bolnavilor.
Raportul Corpului de Control al Guvernului arata ca, in legatura cu aceste infectii, spitalele romanesti au declarat una, iar Directiile de Sanatate au spus altceva.
"In luna noiembie 2015 au fost raportate de catre unitatile sanitare din subordinea MS in care a fost internate victime ale incendiului din clubul Colectiv un numar total de 105 infectii nosocomiale, din care 17 la pacientii din Colectiv (statistica nu face referire la Spitalul Militar Central dr. Carol Davila, Spitalul Clinic de Urgenta Prof. Dr. Agrippa Ionescu, Spitalul de Urgenta Prof. Dr. Dimitrie Gerota, Spitalul Universitar de Urgenta Elias, care nu se afla in subordinea MS).
Din analiza inscrisurilor transmise au rezultate neconcordante intre datele cuprinse in raportul intocmit de DSPMB, cele din continutul situatiilor transmise de spitale, referitoare, pe de o parte la numarul pacientilor internati si, pe de alta parte, la numarul pacientilor depistati cu infectii nosocomiale (victime ale incendiului) si datele INSP (in ceea ce priveste numarul de pacienti)."
Insa situatia reala a ranitilor din Colectiv, internati in spitalele romanesti, a fost una mult mai grava. Documentul Guvernului sustine, de exemplu, (in baza raportarilor facute de spital si de DSPMB) ca la Spitalul Bagdasar Arseni NU au existat infectii nosocomiale la pacienti, ceea ce este fals.
Raportul medical incheiat de Centrul Medical Sheba din Tel Aviv (Israel) pentru Cristian Matei, ranit in clubul Colectiv), arata ca pacientul a fost transferat acolo nu cu una, ci cu doua bacterii, aduse din ... Romania.
"Pacientul a fost afectat de bacterii si sepsis, in afara de arsurile sale considerabile. Acinetobacteria cu care a venit de la primul spital s-a dezvoltat in sange si in saliva, la fel ca si (bacteria) rezistenta CRE. Terapia cu antibiotice care i-a fost administrata la recomandarea Departamentului de Boli Infectioase i-a imbunatatit conditia generala. In prezent nu sunt semne de infectie, iar recoltarile (de sange, n.red.) sunt negative." - se arata in documentul medicilor din Israel.
Romania este depasita de problema infectiilor nosocomiale
Recent, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a recunoscut public faptul ca Romania nu are capacitatea de a identifica toate infectiile nosocomiale, una dintre cauze fiind ... lipsa personalului.
"Nu avem capacitatea de a identifica toate infectiile. (...) Situatia este de asa natura, ca in acest moment nu avem capacitatea de a pune in evidenta toate aceste infectii, in mod evident sunt probleme inclusiv cu contractul de management, lipsa personalului si a unor proceduri si a capacitatii. Sunt mult prea putini specialisti in Romania care sa poata sa puna in evidenta aceste infectii conform procedurilor standardizate din statele dezvoltate", a afirmat ministrul intr-o emisiune televizata, citat de Agerpres.
De altfel, este cunoscut faptul ca, in Romania, numarul infectiilor nosocomiale este subraportat, in conditiile in care rata de incidenta semnalata la nivel national este de 1%, iar la nivelul Uniunii Europene valorile sunt cuprinse intre 5-15%.
De asemenea, seful biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Romania, Victor Olsavszky a vorbit recent despre "un slab control al infectiilor nosocomiale".
"Este imposibil ca Romania, in sistemul sanitar pe care il cunoastem foarte bine, sa aiba o incidenta a infectiilor spitalicesti nosocomiale sub media UE, sub americani. Este imposibil. Acest lucru nu se intampla numai in Romania. Se intampla in multe alte tari, acest lucru trebuie adresat, pentru ca spitalul ramane in continuare un rezervor important, o sursa importanta de germeni gata rezistenti la antibiotice", a spus el.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, dacian ciolos, infectari, bacterii, raniti, raport, colectiv,
Dată publicare:
27-03-2016 09:11