Slujba de pomenire a celor 64 de victime din Clubul Colectiv, la noua luni de la tragedie. Marturiile supravietuitorilor


Ultimul update: Marti 02 August 2016 07:38
Data publicarii: Sambata 30 Iulie 2016 19:02
Categorie: INCENDIU IN COLECTIV

Se implinesc noua luni de la tragedia din Clubul Colectiv, in urma careia au pierit 64 de oameni. Incediul brutal de doar 153 de secunde a transfomat incaperea supra-aglomerata, unde canta trupa Goodby to Gravity, intr-un loc al mortii.

Procesul celor vinovati e departe de a se sfarsi. Sambata, in fata altarului cu fotografii, flori si lumanari, s-a tinut o slujba de pomenire pentru odihna sufletelor celor pieriti atunci, dar si pentru puterea sufleteasca a celor ramasi: raniti, rude si prieteni indoliati.

30 octombrie 2015: in urma cu noua luni Clubul Colectiv devenea scena celei mai mari tragedii care a lovit Romania de la Revolutie incoace. In haosul creat, tinerii ieseau cu hainele arse pe ei, se salvau cu disperare unii pe altii, iar echipajele de salvare incepeau resuscitarile direct pe caldaram.

Dupa noua luni, soarele a mai decolorat fotografiile celor care au pierit aici sau in spitale, dupa agonii chinuitoare, insa amintirea acelor momente este inca vie si dureroasa, in special pentru parinti.

Tata: "A plecat la servici, de la servici cu prietena lui care este uite acolo, s-au dus la spectacol si n-au mai venit acasa."

Mama: "A murit impreuna cu pritena lui. Erau tineri care iubeau muzica rock. Nu e de condamnat, fiecare generatie isi are muzica ei."

Pentru supravietuitori, recuperarea poate dura ani. Marian Leusteanu, basistul trupei Monarchy, spune ca l-au ajutat foarte mult sfaturile psihologilor care l-au vizitat la spitalul Bagdasar Arseni.

Marian Leusteanu: "Ne-au spus ca e foarte bine sa povestim ce am vazut acolo ce am trait acolo pentru ca altfel acele vorbe nespuse vor deveni cosmaruri. M-a ajutat sa imi golesc toate acele ganduri negre si toate acele umbre de cosmar care ramaneau in subconstient. Multi dintre colegii mei sunt inca vizitati noaptea de cosmaruri, nu se pot odihni, vad prietenii lor in flacari. Eram la trei metri de usa si nu se putea iesi afara, la un moment dat s-a stins tot. S-a oprit ventilatia care mergea continuu, s-a stins orice urma de lumina, era intuneric ca intr-o camera obscura. M-a tras cineva si pe aceasta cale din nou ii multumesc. Cand am vazut ca misca cineva, omul de langa mine, am pus mana mea dreapta pe mana lui stanga si m-a tras afara. Nici n-am apucat sa-i spun multumesc. Nu stiu despre cine e vorba si sper sa-l gasesc si sa-l cinstesc."

Intre timp, procesul tragediei din Colectiv e departe de final. Patronii clubului sunt acuzati de ucidere din culpa si vatamare corporala grava. In acelasi dosar sunt judecati si proprietarii companiei care a asigurat spectacolul pirotehnic si unul dintre artificieri. In paralel, Tribunalul Bucuresti trebuie sa decida daca fostul primar Cristian Popescu Piedeone este vinovat de abuz in serviciu.

Lantul raspunderii duce si catre doi ofiteri ISU care au controlat mai mult sau mai putin oficial localul, dar l-au lasat sa functioneze, desi ei ar fi trebuit sa fie primii care sa puna lacatul pe usa.

Adrian Goniu, parinte: "A fost un lant de greseli in care macar o veriga daca isi facea datoria nu se intampla nenorocirea. Asteptam sa vedem dupa ce trece vacanta judecatoreasca ce o sa se mai intample. Merge incet deocamdata si probabil ca o sa mearga din ce in ce mai incet."

In zilele de dupa tragedie, Patriarhia a fost asupru criticata pentru lipsa de reactie. Sambata, slujba de pomenire a celor 64 de suflete a fost facuta in fata Clubului Colectiv, de mai multi preoti ai Arhiepiscopiei Bucurestilor.


 

VIDEO PROTVPLUS.RO