Slujba de pomenire a celor 64 de victime din Clubul Colectiv, la noua luni de la tragedie. Marturiile supravietuitorilor

×
Codul embed a fost copiat

Se implinesc noua luni de la tragedia din Clubul Colectiv, in urma careia au pierit 64 de oameni. Incediul brutal de doar 153 de secunde a transfomat incaperea supra-aglomerata, unde canta trupa Goodby to Gravity, intr-un loc al mortii.

Procesul celor vinovati e departe de a se sfarsi. Sambata, in fata altarului cu fotografii, flori si lumanari, s-a tinut o slujba de pomenire pentru odihna sufletelor celor pieriti atunci, dar si pentru puterea sufleteasca a celor ramasi: raniti, rude si prieteni indoliati.

30 octombrie 2015: in urma cu noua luni Clubul Colectiv devenea scena celei mai mari tragedii care a lovit Romania de la Revolutie incoace. In haosul creat, tinerii ieseau cu hainele arse pe ei, se salvau cu disperare unii pe altii, iar echipajele de salvare incepeau resuscitarile direct pe caldaram.

Dupa noua luni, soarele a mai decolorat fotografiile celor care au pierit aici sau in spitale, dupa agonii chinuitoare, insa amintirea acelor momente este inca vie si dureroasa, in special pentru parinti.

Citește și
Ministrul Sanatatii in inspectie la Spitalul de Arsi
La o zi de cand a fost igienizat, gandacii au pus iar stapanire pe camerele de la Spitalul de Arsi. Medic: "E moarte curata"

Tata: "A plecat la servici, de la servici cu prietena lui care este uite acolo, s-au dus la spectacol si n-au mai venit acasa."

Mama: "A murit impreuna cu pritena lui. Erau tineri care iubeau muzica rock. Nu e de condamnat, fiecare generatie isi are muzica ei."

Pentru supravietuitori, recuperarea poate dura ani. Marian Leusteanu, basistul trupei Monarchy, spune ca l-au ajutat foarte mult sfaturile psihologilor care l-au vizitat la spitalul Bagdasar Arseni.

Marian Leusteanu: "Ne-au spus ca e foarte bine sa povestim ce am vazut acolo ce am trait acolo pentru ca altfel acele vorbe nespuse vor deveni cosmaruri. M-a ajutat sa imi golesc toate acele ganduri negre si toate acele umbre de cosmar care ramaneau in subconstient. Multi dintre colegii mei sunt inca vizitati noaptea de cosmaruri, nu se pot odihni, vad prietenii lor in flacari. Eram la trei metri de usa si nu se putea iesi afara, la un moment dat s-a stins tot. S-a oprit ventilatia care mergea continuu, s-a stins orice urma de lumina, era intuneric ca intr-o camera obscura. M-a tras cineva si pe aceasta cale din nou ii multumesc. Cand am vazut ca misca cineva, omul de langa mine, am pus mana mea dreapta pe mana lui stanga si m-a tras afara. Nici n-am apucat sa-i spun multumesc. Nu stiu despre cine e vorba si sper sa-l gasesc si sa-l cinstesc."

Intre timp, procesul tragediei din Colectiv e departe de final. Patronii clubului sunt acuzati de ucidere din culpa si vatamare corporala grava. In acelasi dosar sunt judecati si proprietarii companiei care a asigurat spectacolul pirotehnic si unul dintre artificieri. In paralel, Tribunalul Bucuresti trebuie sa decida daca fostul primar Cristian Popescu Piedeone este vinovat de abuz in serviciu.

Lantul raspunderii duce si catre doi ofiteri ISU care au controlat mai mult sau mai putin oficial localul, dar l-au lasat sa functioneze, desi ei ar fi trebuit sa fie primii care sa puna lacatul pe usa.

Adrian Goniu, parinte: "A fost un lant de greseli in care macar o veriga daca isi facea datoria nu se intampla nenorocirea. Asteptam sa vedem dupa ce trece vacanta judecatoreasca ce o sa se mai intample. Merge incet deocamdata si probabil ca o sa mearga din ce in ce mai incet."

In zilele de dupa tragedie, Patriarhia a fost asupru criticata pentru lipsa de reactie. Sambata, slujba de pomenire a celor 64 de suflete a fost facuta in fata Clubului Colectiv, de mai multi preoti ai Arhiepiscopiei Bucurestilor.


 

Articol recomandat de sport.ro
Lumea sportului, zguduită: Margot Simond a murit la doar 18 ani după o tragedie cumplită
Lumea sportului, zguduită: Margot Simond a murit la doar 18 ani după o tragedie cumplită
Citește și...
Marian Moise, barbatul care a pus artificiile in clubul Colectiv, cercetat sub control judiciar
Marian Moise, barbatul care a pus artificiile in clubul Colectiv, cercetat sub control judiciar

Marian Moise, unul dintre cei doi pirotehnisti care au montat artificiile in clubul Colectiv, a fost pus control judiciar de procurorii Parchetului General in dosarul incendiului izbucnit in octombrie 2015.

La o zi de cand a fost igienizat, gandacii au pus iar stapanire pe camerele de la Spitalul de Arsi. Medic:
La o zi de cand a fost igienizat, gandacii au pus iar stapanire pe camerele de la Spitalul de Arsi. Medic: "E moarte curata"

O situatie revoltatoare iese la lumina la Spitalul de Arsi din Capitala. Pentru prima data dupa tragedia din Colectiv si seria de erori grave care s-au intamplat acolo in ultimul timp, am patruns joi noapte in acest loc.

Inselatorie in numele victimelor din Colectiv. Cine este
Inselatorie in numele victimelor din Colectiv. Cine este "chitaristul rock" care cere bani pe Facebook pentru operatii

 Un individ fara scrupule vrea sa profite de tragedia victimelor din ''Colectiv'' si incearca sa convinga, pe Facebook, cat mai multi oameni sa donez bani pentru raniti.

Recomandări
Partidul care a cumpărat cu bani de la stat băutură pentru campania electorală. Nicușor Dan răspunde acuzațiilor AEP
Partidul care a cumpărat cu bani de la stat băutură pentru campania electorală. Nicușor Dan răspunde acuzațiilor AEP

Nicușor Dan a vorbit vineri despre presupusele nereguli din campania sa electorală, după sesizarea făcută de Autoritatea Electorală Permanentă la Parchetul General.  

ICCJ admite recursul împotriva deciziei privind suspendarea hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale
ICCJ admite recursul împotriva deciziei privind suspendarea hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a admis, vineri, recursul împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Ploieşti a admis o cerere în care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidenţiale.

Se schimbă regulile în Sistemul Garanție Returnare. Ce se va întâmpla cu sticlele reutilizabile
Se schimbă regulile în Sistemul Garanție Returnare. Ce se va întâmpla cu sticlele reutilizabile

Sticlele reutilizabile ar putea intra în sistemul de returnare-garanție. Ministrul Mediului ar dori ca acestea să nu mai fie sparte și topite, ci doar spălate pentru refolosire.