Marian Moise, barbatul care a pus artificiile in clubul Colectiv, cercetat sub control judiciar
Marian Moise, unul dintre cei doi pirotehnisti care au montat artificiile in clubul Colectiv, a fost pus control judiciar de procurorii Parchetului General in dosarul incendiului izbucnit in octombrie 2015.
Marian Moise s-a prezentat miercuri la Parchetul General, unde i s-a adus la cunostinta ca este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare din culpa si nerespectarea masurilor de securitate in munca.
Moise s-a aflat in club in momentul izbucnirii incendiului si a suferit arsuri grave, fiind internat apoi intr-un spital din Belgia, acesta fiind si motivul pentru care el a fost audiat de procurori la noua luni de la tragedia din Colectiv.
Procurorii au stabilit ca artificiile au fost instalate in clubul Colectiv de doi pirotehnisti autorizati de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Viorel Zaharia si Marian Moise.
"Din datele si probele existente pana in prezent, au rezultat indicii rezonabile in sensul ca numitii Zaharia Viorel si Moise Marian, pirotehnistii autorizati angajati ai SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, au instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) in incinta clubului Colectiv, in ziua de 30.10.2015, fara a respecta masurile de siguranta si prevederile legale in acest sens, iar Moise Marian a manipulat mecanismul de declansare a efectelor pirotehnice (foc de artificii) in timpul concertului din data de 30.10.2015", se arata in documentele procurorilor.
Potrivit acestora, cei doi pirotehnisti nu au luat toate masurile de prevenire a unui incendiu, desi aveau pregatire de specialitate si avizele necesare, dand dovada de "grava neglijenta". Ei nu au luat masuri de limitare si de asigurare a perimetrului posibil incandescent si nici nu au asigurat prezenta unor extinctoare in imediata apropiere, ceea ce ar fi putut duce la evitarea propagarii incendiului.
"Mai mult, acestia nu au evaluat riscurile amplasarii efectelor pirotehnice intr-o incinta inchisa, fara posibilitati multiple de evacuare, si nici nu s-au documentat cu privire la structura interioara: prezenta unor materiale usor inflamabile in proximitatea artificiilor amplasate. Pe cale de consecinta, sustinem ca suspectul Moise Marian si inculpatul Zaharia Viorel trebuiau si puteau sa prevada (...) ca efectele pirotehnice au fost amplasate in conditii improprii si riscante, fara luarea masurilor de siguranta adecvate, aspect care intra in atributiile lor de pirotehnisti", mai spun procurorii.