Fostul ministru Bănicioiu ar putea fi adus cu mandat pentru audieri în dosarul Colectiv
Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a fost citat miercuri la sediul Parchetului General pentru a fi audiat ca martor într-un dosar disjuns din "Colectiv", însă nu s-a prezentat.
Avocatul celor care au depus plângerea a declarat că fostul ministru al Sănătății a anunțat că, din motive personale, nu poate să vină la audieri.
Astfel, avocatul a cerut judecătorului să autorizeze aducerea lui Nicolae Băniciou la audieri cu mandat special.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Pe de altă parte, șeful lui de partid, Victor Ponta, a spus miercuri în Parlament că Nicolae Bănicioiu nu are nicio problemă personală și chiar a fost la sediul partidului Pro România, unde s-a întâlnit cu colegii săi.
L-am contactat și noi pe fostul ministru al Sănătății, care ne-a declarat că nu își face programul după cum dorește avocatul victimelor tragediei din Colectiv. El a precizat că va vorbi cu procurorul ca să stabilească o altă dată, când va avea timp, ca să se prezinte pentru a fi audiat.
Bănicioiu trebuie să fie audiat în legătură cu intervenţia autorităţilor şi acordarea îngrijirilor medicale la locul incendiului din 30 octombrie 2015, în urma căruia au murit 64 de oameni. De asemenea, trebuie să dea explicații în privința modului în care a fost efectuat transferul răniţilor la spitale din străinătate.
În continuare, însă, Bănicioiu se consideră nevinovat și susține că nu el a luat deciziile, ci doctorii din spitale sau medicii veniți din străinătate.
În plângerea penală depusă la Parchetul Peneral în 2016, câțiva membri ai Asociației Colectiv i-au acuzat pe cei aflați în funcții la momentul tragediei de crimă, abuz în serviciu, trafic de influență, omor cu intenție indirectă și inacțiune. Primul vizat a fost ministrul Sănătății de la acea vreme.
“Toată lumea se bătea cu pumnii în piept că avem de toate, deși se știa că cei din spital vor muri, din lipsa de dotări, din lipsa de experiență”, spunea în noiembrie 2016, când a fost depusă plângerea penală, Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv.
El făcea referire la una dintre declarațiile fostului ministru Bănicioiu, care a spus imediat după producerea tragediei din Colectiv că ”momentan noi ne descurcăm foarte bine” și că în spitale există toate cele necesare pentru răniți.
Apoi, pe lista celor considerați responsabili apar managerii spitalelor care au preluat răniții.
Marți, la aproape 4 ani de la incendiul din clubul Colectiv, au început audierile celor care au avut roluri cheie în coordonarea operațiunii de salvare a victimelor.
Primul care a dat explicații în fața procurorilor de la Parchetul General a fost secretarul de stat Raed Arafat, în calitate de martor. Deocamdată nimeni nu a fost pus sub acuzare.
Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate.
În dosarul principal, pe 28 aprilie 2016, au fost trimişi în judecată patronii clubului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, dar şi fostul primar Cristian Popescu-Piedone.
Sursa: Pro TV
Etichete: victime, raniti, colectiv, audieri, Nicolae Bănicioiu,
Dată publicare:
23-10-2019 09:56