Audieri în cazul Colectiv. Rudele victimelor cer explicații, la 4 ani de la incendiu

23-10-2019 08:04


La aproape 4 ani de la incendiul din clubul Colectiv, marți au început audierile celor care au avut roluri cheie în coordonarea operațiunii de salvare a victimelor.

Primul care a dat explicații în fața procurorilor de la Parchetul General a fost secretarul de stat Raed Arafat, în calitate de martor. Deocamdată nimeni nu a fost pus sub acuzare.

Rudele celor care au murit prin spitale au încercat să stea de vorbă cu șeful Dispeceratului pentru Situații de Urgență.

Aproape 4 ani au aşteptat acest moment părinţii şi rudele celor care au murit în spitale. Au vrut să îl întrebe pe Raed Arafat cum au fost luate deciziile privind tratarea fiilor ori fraţilor lor.

Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea: "Au trecut 4 ani și nu e nimeni vinovat."

Narcis Hogea este tatăl lui Alex Hogea, a 60-a victima de la Colectiv. La doar 19 ani, Alex a murit după trei săptămâni de chin, imediat după ce fusese transferat la Spitalul AKH din Viena. Părinţilor li s-a spus atunci că va fi dus la Bruxelles.

Narcis Hogea: "Am câteva întrebări legate de băiatul meu, Alexandru, cel care pe data de 5 trebuia să ajungă la Viena și, din păcate, a ajuns pe 7 seara. Aș vrea să-l întreb de ce așa târziu?"

Unul dintre cei mai aprigi luptători împotriva nedreptăţilor din sistem, Jean Chelba, tatăl lui Alex Chelba, a lipsit.

A murit fără să vadă vreun vinovat după gratii. În fata parchetului, i-a ţinut locul fiica sa, Irina. Fratele ei, mort în urma incendiului de la Colectiv, avea doar 33 de ani.

Irina Chelba: "Noi suntem aici să luptăm până la capăt chiar dacă unii încearcă să tergiverseze sau să scape."

În fața Parchetului au fost şi supravieţuitori ai incendiului.

Mihai Grecea, supravieţuitor: "Chiar şi eu nu am fost transferat din România, nu au fost de acord să mă transfere. Cu greu am supravieţuit aici."

Ancheta de la Parchetul General a început în 2016, atunci când 50 de părinţi ale victimelor care au murit în incendiu, au depus o plângere penală. În acești trei ani, nimeni nu a fost pus sub acuzare. Au fost audiaţi răniţi, rude şi medici din spitalele unde au fost tratate victimele.

Suprieviețuitorii ori rudele celor ce nu mai sunt vor să-i vadă audiaţi şi pe Nicolae Bănicioiu, Victor Ponta şi Gabriel Oprea. Pe toţi îi consideră vinovaţi de modul în care au fost coordonate tratarea victimelor şi transferul în străinătate al celor care în final au murit.

Nicolae Bănicioiu: "Chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment. Momentan noi ne descurcam foarte bine."

În paralel, la Tribunalul Bucureşti se judecă dosarul Colectiv în care sunt inculpaţi fostul primar la Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, patronii clubului Colectiv, pompierii care ar fi închis ochii la neregulile din club şi firma care a montat artificiile. După 4 ani, procesul este încă la stadiul de audieri, departe de o primă sentinţă.

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggerii din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57