Un an de la Colectiv: ucisi de birocratie si de grija pentru imaginea tarii. Parinte: "Copilul meu trebuia sa scape"
DURERE SI REVOLTA COLECTIVA, partea a II-a. “Avem de toate!” - asta ne-a spus in fata ministrul Sanatatii a doua zi dupa tragedia din Colectiv. Si nimeni din cei care ii stateau in preajma nu l-a contrazis.
In realitate insa, spitalele nostre erau adevarate bombe, focare de infectie care omorau oameni. De ce nu am cerut imediat ajutorul Europei? De ce nu i-am dus mai repede de aici pe raniti? Sunt intrebari la care gasim acum raspunsuri si explicatii. Raspunsuri care insa nu ii mai pot aduce inapoi pe cei plecati si nu le pot alina durerile celor raniti.
Alexandru Iancu a fost coleg de salon cu Bogdan Molesag. A murit dupa aproape o luna de chin in spitalul Sfantul Ioan. Tatal sau, Eugen, rasfoieste acum dosarul medical si arata conditiile in care a fost internat si tratat fiul sau in 30 octombrie.
“Era invelit in patura de campanie. Un mare ars prin carnea caruia intra orice tu il invelesti halul asta. Copilul meu cu 27% arsuri pe corp trebuia sa scape. Astia afara scapa cu 70%. Iar al meu cu 27… ce sa scape cand sambata I s-a facut analiza iar luni cand a venit rezultatul avea confirmata prima bacterie. Al meu a fost primul copil din cate stiu eu cu rezultat luni. Deci el in cateva ore sambata a luat prima bacterie…si a murit cu 5 bacterii. “
Ca spitalele sunt mizerabile si ca echipamentele si medicamentele lipseau stiam cu totii. Si cu toate astea, a doua zi, ministrul Sanatatii de la acea vreme, Nicolae Banicioiu ne spune ca aveam de toate. "Avem toate echipamentele si toate medicamentele necesare pentru tot ce este nevoie in momentul de fata. Din punctul de vedere al partii de infrastructura s-a asigurat tot.”
Cateva zile mai tarziu, Banicioiu isi nega spusele. "Eu n-am spus niciodata...nu imi rastalmaciti vorbele."
L-am intrebat acum pe fostul ministru de ce a spus atunci ca "avem de toate".
“A fost si oboseala”, spune Banicioiu. “Noptile alea nu am avut absolut timp deloc sa dorm. Eu nu am avut timp sa dorm. A fost o situatie de dezastru si eu cred ca a fost o reactie exemplara in momentul Acela pentru ca oamenii s-au mobilizat. Toata lumea s-a mobilizat. Am incercat sa aducem tot ce era nevoie in momentele acelea pentru a trece de prima faza.”
Fals insa. Din spitale lipseau multe. Prea multe. Eugen Iancu, care si-a pierdut copilul in tragedie, relateaza: “Pe data de 5 noiembrie cer plaman artificial, el vine pe 9 noiembrie si pe 13 noiembrie se infunda filtrele. Bieniteles ca nu aveau sa le schimbe. Si mie vin si imi spun ca e bine. Ca i-au scos plamanul artificial ca daca ii scot din aparate inseamna ca copilul se comporta mai bine. Ceea ce era o minciuna….din acte rezulta ca s-au infundat filtrele. De aia le-a scos. Nu au fost in stare sa vina si sa spuna bai oameni ni s-au infundat filtrele. Din prima zi le-am spus ca e nevoie de plaman artificial plus filter. Au fost fundatii care s-au oferit sa cumpere 20 si s-au opus pentru ca nu-i asa, avem de toate.”
In raportul corpului de control se arata ca Romania putea activa mecanismul de protectie civila al Iniunii Europene. Putaam sa cerem ajutorul altor state. Raed Arafat era seful Departamentului pentru situatii de Urgenta. El trebuia sa traga semnalul de alarma. N-a facut-o.
“Mecanismul de protectie civila, daca avea procedura pentru astfel de situatii, noi nu aveam acum intalnirile astea pentru a stabili procedura pentru astfel de situatii”, sustine Raed Arafat. El spune ca procedura nu exista pentru arsi, doar pentru “inundatii mari, cutremure”. “Cei care ne-au atacat ca nu i-am pus imediat in alt avion habar nu au cum merg lucrurile si sa pui astfel de victime in avioane si sa fugi cu ele in alte tari. adica chiar nu se face si chiar nu s-ar fi primit. Adica sa ma duc unde? Sa ma duc unde? Sa nu uitam ca era weekend. Pun avion si ma duc la un centru de arsi si nu stiu cate locuri are. Sunt spitale care au zis va primim in ziua cutare ca nu am locuri sau personal.”
Multe zile au fost irosite. Pentru raniti fiecare ora conta. Au fost tinuti aici si s-au umplut de bacterii. Elena Copaciu a fost sefa sectiei de terapie intensiva din Spitalul Universitar. A plecat cu putin timp inainte de Colectiv, nemultumita ca sefii spitalului nu ii lua in seama atentionarile. “Era ca o bomba cu ceas si era previzibil ca la un moment dat, in momentul in care se face rabat de la niste reguli generale de aseptie si antiseptie, lucurile acestea se vor razbuna daca pot sa spun asa. “
A ajuns in Universitar in seara dezastrului. Toti ranitii erau bagati intr-o singura sala si regulile din tratate pentru mari arsi erau incalcate. “In incinta respective au fost 6 si cu 4 zece, erau cam 16 pacienti. Problema este ca pacientul ars si marele ars are nevoie de un mediu steril din primele momente in care ajunge in zona de spital pentru a limita la maxim interferenta cu mediul de spital care nu este steril, asa numita izolare protectiva, filtre si o anumita capacitate de a purifica aerul”, explica medicul Elena Copaciu.
In tratatele de specialitate se arata ca un mare ars trebuie transferat cat mai repede in clinici de specialitate. Intervalul trebuie sa fie intre 24 si maxim 72 de ore de la producerea accidentului. Mai marii sanatatii din acea vremea ne-au tot spus ca pacientii nu pot fi mutati in strainatate pentru ca nu rezista transportului. “Acesti bolnavi oricum nu erau transportabili. Erau in stare foarte critica la terapie intensiva”, sustinea Raed Arafat.
Dar transporturi nu s-au organizat nici macar pentru cei care nu erau foarte grav. S-a pierdut timp. Timp in care infectiile si bacteriile i-au napadit.
La spitalul universitar a fost si Alex Hogea, un tanar de doar 19 ani. Pe 4 noiembrie, tatal lui Alex a primit acceptul spitalului AKH din Viena sa-si transfere fiul acolo. Dar s-a lovit de birocratie si de teamerile sefilor de spital. Avea nevoie de o hartie, formularul e112 prin care statul roman deconteaza tratamentul in strainatate. Procedura prevede ca medicii trebuie sa recunoasca in scris faptul ca pacientul nu poate fi tratat aici. Intr-o inregistare, managerul spitalului universitar de la acea vreme Catalin Carstoiu spune de ce a ezitat sa isi dea acordul. Se temea ca o sa stirneasca imaginea Romaniei.
“Daca eu semnam un asemena formular putea sa vina curtea de conturi peste 10 ani, 3 luni. Si sa zica cum? De ce ati semnat? V-ati asigurat ca sunt indeplinite conditiile? Era o situatie exceptionala pe care ei trebuiau sa o rezolve. Era perfect eligibil pentru e112 cu conditia sa existe dovezi evidente ca nu sunt spatii in tara care sa asigureNu scria nimeni chestia asta pe hartie. E sectie de arsi la Timisoara. In contract cu casa. I-am spus si lui Arafat si lui Banicioiu treaba asta. Daca eu semnez primul formular e112 obtinut de catre pacient si nu de catre statul roman inseamna ca eu, directorul unui spital, garantez oficial ca Romania nu e in stare sa faca chestia asta. Faceti-o voi.”
Narcis Hogea, tatal lui Alexandru: “Pe raport trebuia sa se semneze seful spitalului si cu seful de sectie. Si medicul curant care isi daduse acordul inca de pe 4 acceptul ca poate fi transportat. Totul a stat in 2 semnaturi.”
Pe 5 noiembrie a aparut informatia ca fiul sau va fi dus in Israel. S-a bucurat. In seara zilei de 5 noiembrie i s-a spus ca va fi dus in Belgia. S-a bucurat din nou. Si a luat sotia si a plecat in Belgia pentru a fi alaturi de copilul lor. Dar copilul nu a mai ajuns. Nu a fost trimis din Romania pentru ca nu mai erau locuri in avion. “Eu nu am fost informat ca el e rezerva. Stiti cum scrie acolo? Dintr-o regretabila eroare nu am fost informat.”
In cele din urma, Alex a fost trimis in spitalul din Viena pe 7 noiembrie, seara, acolo unde ar fi trebuit sa ajunga in urma cu 3 zile. Era prea tarziu. Avea 3 bacterii in sange. Alex a murit in spitalul din Austria doua saptamani mai tarziu. Acum Narcis Hogea dar si Eugen Iancu si multi altii isi vor cauta dreptatea in justiei.
“Eu sunt din cei care au crezut in Arafat si in sistemul romanesc”, spune Eugen Iancu “La ora asta imi dau seama ca si Arafat si sistemul romanesc sunt 2 criminali. S-au opus salvarii copiilor nostri.”
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, raed arafat, infectari, ancheta, bacterii, belgia, medicamente, colectiv, protectie civila, Nicu Banicioiu,
Dată publicare:
28-10-2016 12:53