Cursurile încep peste câteva zile, dar aproape un sfert dintre şcoli nu au Internet, mai ales în sate
Deși cursurile încep în mai puțin de o săptămână, autoritățile nu au reușit nici până acum să asigure accesul la internet în multe școli.
5.000 din cele 22.000 de clădiri școlare din țara noastră nu sunt pregătite pentru scenariul galben, care implică și transmiterea cursurilor online, direct din sala de clasă.
Potrivit situației epidemiologice, în 410 localități din România școala ar trebui să înceapă în formă hibrid.
Ministerul Eduației susține că până la data de 14 septembrie vor fi conectate la internet încă 2.800 de unități școlare. Nu se știe ce se va întâmpla cu peste 2.000 de școli.
Pentru transmiterea orelor de curs online este nevoie ca în fiecare clasă să fie cel puțin un laptop sau un calculator, două camere web, un televizor smart sau un video proiector și conexiune la internet.
Potrivit Ministerului Educației, în România sunt 22.000 de clădiri școlare. Creșe, grădinițe, licee și școli, atât private, cât și de stat, iar 5.000 dintre acestea nu au încă acces la internet.
În cazul acesta vorbim de școlile aflate în medii defavorizate, unde nu există internet de niciun fel.
Ministerul Educației susține, însă, că până la sfârșitul acestui an va face tot posibilul pentru ca toate clădirile școlare din țară să fie conectate la internet.
Jean Badea, consilier Ministerul Educației: ”S-au identificat soluții pentru peste 2.800 de clădiri, soluții imediat. Asta înseamnă că până în jurul datei de 14 septembrie aceste clădiri vor fi conectate la internet. Următoarea etapă fiind identificarea de soluții de conectare a clădirilor care în acest moment se află în zone, comunități, unde internetul nu există încă”.
”Internetul este o mare problemă”
Sunt probleme chiar și acolo unde Ministerul Educației a încercat recent să asigure accesul la internet.
De pildă, în școala din comuna Vinga, județul Arad, internetul nu are acoperire în toate clădirile unității de învățământ.
Nicoleta Ivan, director Liceul Tehnologic din Vinga: ”Nu avem device-urile necesare pentru a înregistra orele și a le transmite copiilor. Dacă pot să asigur câte un laptop pe fiecare unitate, iar la nivel de localitate internetul este o mare problemă”.
Sunt și comunități unde autoritățile au reușit să găsească soluții. Cei din Curcani, județul Călărași, vor începe școala în scenariul verde, dar sunt pregătiți pentru orice situație.
Viforel Dorobanțu, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 Curcani: ”Tabletele ne-au costat în jur de 68.000 de lei, măștile în jur de 39.000 lei, dezinfectantul în jur de 100.000 lei. Deci cam un miliard de lei vechi pe care primăria și școala i-a investit în acest început de an școlar”.
Dotarea sălilor de clasă depinde de fiecare unitate de învățământ. Soluții digitale sunt, dar pentru ele este nevoie de bani.
Cel mai important este, însă, ca în toate școlile din țară să existe acces la internet.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: scoli, ministerul educatiei, online, cursuri, internet,
Dată publicare:
08-09-2020 17:56