Școlile private, pregătite pentru ore online. Tot mai mulţi părinţi îşi mută copiii de la stat
Criza sanitară adâncește și mai mult diferențele dintre învățământul public și cel particular din țara noastră.
În ultima perioadă, tot mai mulți părinți au căutat oferte la școlile private, în speranța că le vor putea oferi copiilor o șansă în plus. Și este de înțeles, de vreme ce directorii acestor instituții s-au pregătit temeinic, încă din primăvară, pentru un scenariu online. Au cumpărat camere video, microfoane, iar profesorii au fost instruiți.
Managerii școlilor private au folosit ultimele luni de vacanță pentru a face investiții în infrastructura școlară. Clasele au fost dotate cu camere de luat vederi, microfon și au fost cumpărate programe speciale, care să le permită profesorilor interacțiunea cu elevii de acasă.
Hayati Agaoglu, manager școală privată: „Pregătim în fiecare clasă un fel de studio să transmitem orele în real-time, în clasă zece elevi, plus acasă zece elevi. Vom investi în sistem pentru a avea fără întrerupere procesul de educație.”
Speriați de haosul de la stat, în ultima perioadă, tot mai mulți părinți au început să se intereseze despre ofertele din învățământul particular.
Manager școală privată: „Anul acesta am avut un procent cu 20% mai mare de cereri din partea părinților, mai ales clasele a V-a și clasele primare.”
Marcel Bartic, director școală privată: „Sună telefoanele și sună tot mai mult. Printre întrebările părinților se numără și asta: „sunteți pregătiți?”, „știți ce aveți de făcut?”. Și la noi răspunsul este unul foarte clar, foarte ferm: „da, suntem pregătiți.”
În România, învățământul particular a câștigat teren în ultimii ani.
În total, sunt peste 1.500 de unități private în țara noastă, cele mai multe sunt grădinițele, urmate de școlile primare, gimanziale și de licee.
Potrivit datelor Asociației Școlilor Particulare, Muntenia și Transilvania au cel mai mare număr de astfel de unități de învățământ. Însă și aici criza sanitară și-a făcut simțită prezența.
Marcel Bartic, director școală privată: „Cei mai mulți dintre părinți au resimțit perioada asta destul de dureros și noi, ca școală, a trebuit să ținem cont de lucru ăsta, a trebuit să regândim situația cu părinții din acest punct de vedere. Am înțeles atunci când ni s-au adus cereri de retragere. Până la urmă nu era vina nimănui.”
Marian Staș, expert în educație: „Provocarea principală va fi de un comportament responsabil și mai ales de alocare necesară a resurselor necesare, așa cum au făcut Italia, Irlanda, în care tema zilei fusese miliardul de euro și sutele de milioane de euro alocate pentru ceea ce înseamnă pregătirea de urgență a scolii.”
Potrivit Eurostat, România a alocat 3,2% din PIB Educaţiei în 2018, fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană.