Tablouri si carti religioase vechi,furate din biserici italiene,recuperate de politistii hunedoreni

Ultima actualizare: 14-04-2013 06:48

 Politistii din Hunedoara au recuperat 40 de opere de arta, furate din biserici italiene si introduse ilegal in Romania. E vorba despre tablouri, carti religioase vechi din secolele VII-VIII, a caror valoare este de aproape jumatate de million de euro.

 Dosarul privind furtul mai multor bunuri cultural mobile, provenite din Italia a fost instrumentat de politistii si procurorii din Hunedoara in perioada august 2012-aprilie 2013. In urma unor perchezitii facute de oamenii legii, operele de arta au fost gasite in locuinta unui barbat din Sibiu.

„In data de 29.09.2012, in urma perchezitiilor domiciliare efectuate la domiciliul lui DAN F., de 32 de ani, din judetul Sibiu, a fost gasit si ridicat de catre organele judiciare un lot de 22 opere de arta, compus din tablouri si icoane pe panza, icoane pe lemn si o icoana realizata in tehnica ulei pe tabla de cupru, toate avand tema religioasa, si un lot de 18 carti vechi, dintre care cea mai veche a fost tiparita in anul 1610, majoritatea avand tema religioasa. Unul dintre cele 22 de tablouri religioase, intitulat „Ecce Homo” a fost sustras dintr-o biserica din Cremona in anul 1978 si se afla in urmarire internationala”, a declarat Bogdan Nitu, purtator de cuvant al IPJ Hunedoara.

In urma cercetarilor, oamenii legii au stabilit ca bunurile gasite provin din Italia si au fost introduce in tara la sfarsitul anului 2011, fara documente de provenienta sau licenta de export. Acestea urmau a fi comercializate, acest lucru constituind infractiunea de introducere pe teritoriul statului roman, precum si detinerea, comercializarea, organizarea de expozitii sau orice operatie privind circulatia bunurilor culturale mobile care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat strain.

In urma sesizarii facute de Politia Romana, autoritatile italiene au emis un dosar penal pe numele barbatului din Sibiu, pentru tainuire si export ilegal de opera de arta.

Bunurile au fost confiscate si restituite. Potrivit purtatoruluid e cuvant al IPJ Hunedoara, autoritatile italiene au solicitat participarea, pe teritoriul Romaniei, la anchetarea barbatului la care au fost descoperite operele de arta.

Potrivit anchetorilor, operele de arta confiscate valoreaza aproape jumatate de milion de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO