TVA-ul în 2024 - cum se va modifica și pentru cine. Ce se schimbă de la 1 ianuarie 2024

TVA 2024
Shutterstock

Legea privind reforma fiscală aduce în prim-plan o serie de modificări semnificative în ceea ce privește cotele de TVA, focalizându-se, în principal, pe ajustarea taxelor aferente mai multor categorii de produse sau servicii.  

Prin această inițiativă legislativă, anumite operațiuni sunt excluse de la cotele reduse și transferate la cota standard, în timp ce altele sunt reetichetate de la cota de 5% la cea de 9%.

La ce crește TVA-ul în 2024

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că, în anul 2024, TVA-ul pentru alimente și medicamente nu va suferi modificări, menținându-se la nivelul actual.

"Nu se majorează TVA la alimente și medicamente. Așa rămâne. Este agreat în coaliție. Este pentru protejarea populației. O astfel de măsură ar fi fost catastrofală pentru ambele partide. Afectăm direct populația prin consumul de alimente și medicamente," a declarat el.

Ministrul a confirmat, de asemenea, că TVA-ul va crește pentru alte produse și servicii, oferind o privire asupra a ceea ce ne așteaptă în 2024.

Citește și
Reacția băncii când a sesizat câți bani are un român în cont: „dacă în două zile nu demonstrezi de unde ai banii, îi trimitem înapoi”

Boloș a subliniat că în coaliție s-a convenit ca aceste măsuri să fie implementate începând cu data de 1 ianuarie 2024.

În ceea ce privește produsele și serviciile pentru care TVA-ul va crește în 2024, avem următoarele modificări:

- TVA-ul pentru panourile fotovoltaice va crește de la 5% la 9%.

- Cota TVA pentru industria HoReCa va rămâne neschimbată, de 9%.

- Cluburile, sălile de sport și festivalurile vor înregistra o creștere semnificativă a TVA-ului, de la 5% la 19%.

- TVA-ul pentru produsele bio-tradiționale va crește de la 5% la 9%.

„Este o aliniere, fiindcă era o disproproporționalitate în ceea ce privește produsele alimentare și gândirea pentru coaliție a fost să avem această aliniere a cotei de TVA pentru produsele alimentare și, din acest punct de vedere, probabil că se va ajunge la forma finală a deciziei în coaliție pe acest demers", a mai adăugat Marcel Boloș.

Din fericire, TVA-ul pentru energia termică va rămâne la 5% și începând de anul viitor.

Creșterea cotei de TVA de la 5% la 9% pentru următoarele categorii:

- accesul la evenimente sportive

- accesul la bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9321 și 9329, târguri, expoziţii, cinematografe şi evenimente culturale, altele decât cele scutite de taxa

- livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale (suprafața utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiva terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA). Cota redusă se aplica numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite

- livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, cu emisii scăzute, inclusiv a kiturilor de instalare

- livrarea şi instalarea de componente pentru repararea sau extinderea sistemelor ca parte componentă a livrărilor de construcţii, sau ca extra opţiuni la livrarea unei construcţii

- livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiţionale;

Creșterea cotei de la 5% la 19% pentru următoarele categorii:

- dreptul de utilizare a facilitaţilor sportive ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311 şi 9313, altele decât cele scutite (sălile de sport)

- transportul persoanelor cu trenuri sau vehicule istorice cu tracţiune pe aburi şi linii înguste, în scop turistic sau de agrement

- transportul persoanelor cu vehicule de tracţiune animală, folosite în scop turistic sau de agrement

- transportul de persoane cu ambarcaţiuni folosite în scop turistic sau de agrement

- transportul persoanelor care utilizează instalaţiile de transport pe cablu – telecabina, telegondola, telescaun, teleschi – în scop turistic sau de agrement

Creșterea cotei de TVA de la 9% la 19% pentru:

- achiziţia de bere fără alcool

- achiziţia de alimente cu zahăr adăugat (peste 10g/100g per produs), cu excepţia cozonacului şi a biscuiţilor.

Modificările aduse la TVA în 2023

2023 a venit și el cu o serie de modificări aduse TVA.

O serie de produse alcoolice și nealcoolice nu au mai beneficiat de cota redusă de TVA de 9% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Astfel, au fost excluse de la aplicarea cotei reduse de TVA următoarele categorii de produse:

Băuturile nealcoolice încadrate la codul NC 2202 10 00 și 2202 99, cum ar fi apele, băuturile pe bază de soia, băuturile pe bază de fructe și altele, care conțin zahăr sau alți îndulcitori sau sunt aromatizate.

Băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr sau alți îndulcitori sau sunt aromatizate, conform articolului 291 alineatul 2 litera e din Codul fiscal.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2023, serviciile de restaurant, catering și activitățile de cazare hotelieră au revenit la cota de TVA de 9%, renunțându-se la cota redusă de 5%.

Modificările aduse de articolul 291 alineatul 2 literele j, k și l din Codul fiscal includ:

Cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping.

Serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice și a băuturilor nealcoolice menționate mai sus.

Livrarea de îngrășăminte chimice și de pesticide chimice utilizate în mod normal în producția agricolă.

De asemenea, a fost modificat plafonul pentru livrarea de locuințe către persoane fizice, ca parte a politicii sociale, cu o cotă de TVA de 5%, care este de 600.000 lei (exclusiv TVA) de la 1 ianuarie 2023.

Aceasta se aplică locuințelor cu o suprafață utilă de maximum 120 mp, cu excepția anexelor gospodărești, cu o valoare care nu depășește suma menționată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun.

De asemenea, cota de TVA de 5% a rămas neschimbată pentru persoanele fizice care au încheiat acte juridice între vii privind plata în avans pentru achiziția de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, anterior datei de 1 ianuarie 2023.

Livrările de lemn de foc beneficiază, de asemenea, de cota redusă de TVA de 5% până la data de 31 decembrie 2029 inclusiv. (art. 291 alin. 34 din Codul fiscal)

Articol recomandat de sport.ro
Norocul îi surâde lui FCSB! Ce s-a întâmplat în ultimul meci disputat de LASK Linz înaintea returului din Ghencea
Norocul îi surâde lui FCSB! Ce s-a întâmplat în ultimul meci disputat de LASK Linz înaintea returului din Ghencea
Citește și...
A crescut numărul firmelor care și-au suspendat activitatea: peste 10.000 în prima jumătate a anului - ONRC
A crescut numărul firmelor care și-au suspendat activitatea: peste 10.000 în prima jumătate a anului - ONRC

Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele şase luni din 2024 a fost de 10.412, în creştere cu 31,17% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

O femeie cu o pensie de 4.067 de lei figurează cu 1.662 la recalculare. „Nu se mai ține cont de asta”
O femeie cu o pensie de 4.067 de lei figurează cu 1.662 la recalculare. „Nu se mai ține cont de asta”

Sunt nemulțumiri în rândul persoanelor cu dizabilități, unde pensiile recalculate sunt mai mici și cu 60 la sută.

Lovitură pentru 700.000 de pensionari după recalculare. Vor avea pensiile înghețate până la 6 ani
Lovitură pentru 700.000 de pensionari după recalculare. Vor avea pensiile înghețate până la 6 ani

Cei 700.000 de români care s-au ales cu sume mai mici după recalculare vor primi în continuare aceeași pensie. Însă mulți nu vor mai beneficia de majorări multă vreme de acum încolo.

Recomandări
Ministrul Economiei anunță că ”TVA-ul nu va creşte”. Cum se poate evita majorarea taxelor şi impozitelor
Ministrul Economiei anunță că ”TVA-ul nu va creşte”. Cum se poate evita majorarea taxelor şi impozitelor

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunțat, duminică seara, că TVA-ul nu va creşte. Acesta a explicat cum poate evita România majorarea taxelor şi impozitelor.

 

Categoriile din care fac parte cei mai nemulțumiți români după recalcularea pensiilor. Ce se va întâmpla la Ministerul Muncii
Categoriile din care fac parte cei mai nemulțumiți români după recalcularea pensiilor. Ce se va întâmpla la Ministerul Muncii

Ministerul Muncii va avea în zilele următoare mai multe întâlniri cu asociațiile persoanelor cu dizabilități, nemulțumite de situația pensiilor.

Tot mai multe alerte la nivelul UE. Numărul produselor nocive din comerț crește periculos și în România
Tot mai multe alerte la nivelul UE. Numărul produselor nocive din comerț crește periculos și în România

Se înmulțesc alertele pentru produse cu ingrediente periculoase, unele chiar interzise, sau cu defecte ce ne pot pune în pericol.