DOCUMENT. Lista finală a noilor măsuri fiscale adoptate de guvern. TVA-ul caselor de până la 120.000 de euro crește la 9%
Guvernul și-a asumat, marți, răspunderea pentru cea mai mare reformă fiscală din ultimii ani care va aduce creșteri de taxe atât pentru populație, cât și pentru companii. Până în ultima clipă liderii coaliției de guvernare s-au contrat ore în șir.
Un amendament apărut în proiect ar fi dus la transformarea pilonului II de pensii într-unul opțional.
Măsura nu a fost preluată până la urmă, dar cabinetul a decis dublarea impozitului special pentru bănci care vor fi taxate cu 2% pe cifra de afaceri.
Cu câteva ore înainte de ședința de angajare a răspunderii, printre parlamentari a circulat o variantă a proiectului privind modificările fiscale care cuprindea câteva amendamente surprinzătoare.
Potrivit acestora, cei care au deja sau vor avea contribuții la pilonul II de pensii trebuie să anunțe explicit că își mențin opțiunea, în caz contrat banii lor s-ar fi dus în sistemul public. Propunerea care ar fi dus la un cutremur în sistemul de pensii private pilon II i-a revoltat pe liberali.
Nici PSD și nici PNL nu și-au asumat modificarea și niciun lider al coaliției nu a putut să explice cum a apărut această propunere privind pilonul II de pensii în text proiectului de lege. Liberalii au făcut și o investigație din care le-a rezultat că un secretar de stat de la Ministerul Finanțelor, din partea PSD, ar fi venit cu modificarea, doar că ministrul a spus că nu știe nimic despre ea.
Florin Roman, deputat PNL: „Nu vă spun că domnul Boloș știe sau nu știe, vă spun că autorul acestui amendament este doamna secretar de stat Pescaru”.
Reporter: Domnul Boloș știa?
Florin Roman: „Asta urmează să o lămurim cu dânsul”.
Gabriel Zetea, deputat PSD: „În niciun caz nu a scris PSD-ul”.
Adminstratorii Pensiilor Private au protestat vehement și au reamintit Guvernului că și-a asumat prin PNNR să întărească Pilonul II și nu să-l desființeze. Până la urmă amendamentele privind pensiile private apărute suspect în proiect nu au mai fost preluate.
Marcel Ciolacu, premier: „Niciodată, dar niciodată eu sau Nicolae Ciucă nu am vorbit de vreun amendament la pilonul de pensii. Nu s-a vorbit nici măcar de impozitare, de supraimpozitare”.
DOCUMENT. Ce prevăd noile măsuri fiscale
Pe de altă parte, modificările aduse pe ultima sută de metri prevăd că băncile ar trebui să plătească o taxă 2% pe cifra de afaceri în 2024 și 2025, iar din 2026 taxa ajunge la 1%, cât era prevazută inițial și pentru primii doi ani.
Documentul integral poate fi citit aici:
Lege privind noile masuri fiscale cu amendamente 26 sept 2023 [pdf]
Mare parte dintre măsurile anunțate de Guvern au rămas în aceeași formă la asumarea în Parlament. Este vorba despre eliminarea facilităților fiscale pentru cei care lucrează în agricultură, industrie alimentară, construcții și IT, chiar de luna viitoare.
Din 2024, taxele pentru microîntreprinderi sunt crescute semnificativ, iar cotele de TVA - modificate. TVA pentru casele de până la 120 de mii de euro crește de la 5 la 9%. Produsele cu mult zahăr, alimentele bio, montane și cele tradiționale vor avea TVA majorat la 9%, la fel și biletele pentru festivaluri, concerte. La alimente si medicamente TVA rămâne 9%.
Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti o taxă de 1% pe cifra de afaceri daca impozitul pe profit calculat ar fi mai mic decât această valoare, iar cei care au proprietăți imobiliare de peste 500.000 de euro vor achita un impozit de 0,3% pe suma ce depășeste acest prag.