Statul ne suprataxeaza gunoiul pentru ca nimeni nu e in stare sa recicleze. Cum vom plati din banii nostri amenda data de UE

14-07-2015 18:35


Se scumpeste gunoiul. Ministerul Mediului va introduce de la sfarsitul anului o taxa speciala, de 80 de lei, pe fiecare tona de gunoi care ajunge la groapa.

Taxa va fi platita de companiile de salubrizare care vor mari la randul lor tarifele catre populatie. Cel mai probabil, banii vor fi folositi de Guvern ca sa plateasca amenzile stabilite de Uniunea Europeana, dupa ce autoritatile noastre nu au fost in stare sa dezvolte sisteme de colectare si reciclare a deseurilor.

Dupa 7 ani in care ne-am prefacut ca reciclam gunoiul, am ajuns la scadenta. Bruxelles-ul ne pregateste amenzi de 100.000 de euro pe zi.

Paradoxal, desi campurile sunt pline de peturi, companiile de salubrizare se plang de faptul ca nu au suficiente PET-uri pentru a recicla. Aceasta platforma, de pilda, este gandita pentru 1000 de tone pe luna, nu reuseste sa adune decat 100 de tone.

Se intampla asta si din cauza celor care cauta prin gunoaie, spun companiile. Tot ce aduna din pubele si duc la punctele de colectare nu apare in statistica oficiala.

Reporter: -Cat iti da pe ce ai strans acolo?
Constantin Ciucur : - Daca iau un pachet de tigari, daca iau.
Reporter: - De cate ori te duci pe zi?
Constantin Ciucur: - O data

Pe de alta parte, noi nu ne-am invatat sa adunam selectiv gunoiul. Iar cei care il sorteaza pe categorii ii vad pe multi angajati ai companiilor de salubritate cum arunca toate deseurile la un loc.

Primaria ar putea sa ii amendeze, dar se face ca nu vede. Poate pentru ca nici primariile nu sunt sanctionate de ministerul Mediului pentru ca nu dezvolta infrastructura pentru sistemul selectiv.

Insa Uniunea Europeana nu ne iarta. Grecia, de pilda, a platit pana acum 20 de milioane de euro pentru ca nu a reciclat gunoiul. Ca sa aiba bani de amenda, dar si pentru a descuraja aruncatul la groapa, ministerul mediului introduce din 2015 o taxa pe fiecare tona de gunoi.

Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului: "O taxa la groapa este de 80 RON. Pana la sfarsitul anului viitor ea se si dubleaza."

Dan Ceausescu, reprezentantul unei companii de salubrizare: "Se va simti in tariful de salubrizare. Probabil ca intre 10 si 20 de lei de persoana."

Ca sa nu plateasca taxa, companiile ar trebui sa investeasca in sisteme de reciclare. In fiecare zi, la noi in tara sunt aruncate peste 17.000 de tone de gunoaie. Rata de reciclare a Romaniei este de 5%. Suntem inaintea Bulgariei, dar mult sub Germania, care are 60% din gunoi reciclat.

VIDEO PROTVPLUS.RO