Românii cumpără tot mai puțină telemea de la ciobanii noștri. Soluția de compromis a oierilor

×
Codul embed a fost copiat

Românii au prins gustul brânzeturilor de import și cumpără tot mai puțină telemea făcută de ciobanii noștri. 

La capitolul brânză și caș, importurile sunt de 5 ori mai mari ca exporturile, ceea ce plasează aceste alimente în topul produselor care dezechilibrează balanța comercială a României.

Pentru că nu știu cum să învingă concurența din afară, care vine cu sortimentente diversificate și la prețuri mai mici, oierii noștri preferă să vândă laptele crud și să scape de grijă.

Ciobanii din comuna Vurpar, județul Sibiu, se trezesc în creierii nopții să-și mulgă mioarele. În vreme ce mâinile lucrează automat, oamenii își fac calcule, care nu ies deloc bine: la un kilogram de brânză "intră" 4 litri de lapte de oaie.

Toma Stupu, crescător de oi: "Un kilogram de brânză la engross costă 12 lei, ca să vând să îmi iasă ceva ar trebui să vând la 25 de lei".

Citește și
branza
Brânză produsă într-o peşteră, ”salvată” de fermierii din Cluj. Este unică în lume
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Marin Petru, crescător de oi: ”Nu avem unde să o vindem, la piață masa e scumpă, stăm cu ea acolo, e tot mai greu cu vânzarea."

Oamenii spun că brânza lor nu mai are trecere, așa că preferă să vândă laptele unui procesator care le dă aproape 3 lei pe litru. În magazine, brânza de import este mai ieftină decât cea vândută de ciobani la piață. În plus, vine ambalată și etichetată, așa cum îi place cumpărătorului să o găsească pe raft.

Toma Bara, crescător de oi: ”Trebuie să-ți faci un nume, să te duci să cauți oameni, magazine, nu ne putem pune cu alți producători care sunt pe piață de 20-30 de ani. Nu putem concura cu ei."

Ciobanii au rămas să-și vândă marfa la piață și în târgurile tradiționale. Vara, când oile dau mult lapte, brânza rămâne nevandută și nu au spații de depozitare.

Livia Voinică , producător de brânză: "Nu merge să faci o fabrică și să faci produse, trebuie să-ți asumi o responsabilitate, să le vinzi, să ai desfacere bună, ceea ce la noi nu merge, că vine brânza ieftină din import și aia are prioritate în magazinele mari."

Românii ar fi totuși interesați de brânza tradițională, în ciuda prețului ridicat. O dovedește o familie din județul Brașov, care a reușit să-și facă un stand propriu într-un hipermarket. Vinde brânză de burduf în coajă de brad cu peste 50 de lei kilogramul.

Silviu Cățean, fermier: ”Brânza românească în România este apreciată, să știți. Într-adevăr e brânză cu 8 lei, cu 5 lei, nu știu, nu mă interesează, dar cu diverse adausuri de uleiuri vegetale.”

Spusele acestui fermier sunt confirmate și de reprezentanții patronatului.

În 2017, România a importat brânză în valoare de peste 222 de milioane de euro, în creștere față de anii trecuți, iar exporturile abia au depășit 50 de milioane de euro.

În aceste condiții, brânzeturile sunt pe locul trei în topul alimentelor care creează deficit comercial, deasupra citricelor și ciocolatelor, care nu sunt produse specifice.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Două produse românești, pe cale de a fi protejate la nivel european
Două produse românești, pe cale de a fi protejate la nivel european

După magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, telemeaua de Ibănești și novacul afumat din Țara Bârsei, alte două specialități străvechi se pregătesc să cucerească lumea.

Brânză produsă într-o peşteră, ”salvată” de fermierii din Cluj. Este unică în lume
Brânză produsă într-o peşteră, ”salvată” de fermierii din Cluj. Este unică în lume

Timid, dar iată că intrăm şi noi în lumea bună a fabricanţilor de brânzeturi sau de mezeluri fine. Câţiva fermieri din Cluj au salvat reţeta unui tip de brânză care se produce într-o peşteră, iar acum o vând în Spania, Anglia, Germania, sau Austria.

Șapte fermieri români, acreditați să producă alimente cu etichetă montană: „Totul e natural”
Șapte fermieri români, acreditați să producă alimente cu etichetă montană: „Totul e natural”

Mulţi fermieri români se laudă că pastrama, cașul, siropul sau mierea lor provin de la munte, însă doar șapte au reuşit să demonstreze asta în primul an de atestare a produselor montane.

Județele din România unde puteți găsi produse tradiționale atestate. Brașovul are 169
Județele din România unde puteți găsi produse tradiționale atestate. Brașovul are 169

Până să ajungem să atestam cât mai multe produse alimentare la nivel de top în Uniunea Europeană, ne mișcăm ceva mai bine la capitolul ''tradiționale''.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.