Două produse românești, pe cale de a fi protejate la nivel european

×
Codul embed a fost copiat

După magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, telemeaua de Ibănești și novacul afumat din Țara Bârsei, alte două specialități străvechi se pregătesc să cucerească lumea.

Brânza frământată din Sângiorz-Băi și cârnații din Ținutul Grăniceresc, ambele din Bistrița-Năsăud, ar putea fi următoarele produse româneşti protejate la nivel european. Câţiva studenți din Cluj au stat cu localnicii care le pregătesc, au făcut documentația și cer ajutorul Ministerului Agriculturii, pentru acreditari.

Reţeta acestei brânze frământate din lapte de vacă este menţionată în documente istorice din secolul XVIII şi era vestită în zona munţilor Rodnei.

Se frământa manual în ciubăr de lemn, iar gustul ei este de neuitat. Mai mulţi producători din zonă, uniţi într-o asociaţie, spera ca brânza lor să fie cunoscută în toată lumea. Iar studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cluj i-au ajutat să intre în competiţia pentru certificare europeană.

Floarea Mariana Larionesi, producător brânzeturi frământate: "Fără băieţii de aici şi munca lor nu puteam ajunge la acest nivel aşa de repede pentru că trebuia să împlinim nişte paşi prin care noi bâjbâiam. Oamenii care au gustat din brânză ne-au recunoscut din prima."

Citește și
produse traditionale, romania, sanatate, preturi, clienti, investitie
Profituri mari din produsele tradiționale atestate. "Magiunul de Bârgău", 45 de lei kg

Ioan Cristian Bodea student Universitatea de Ştiinţe Agricole Cluj: "Laptele din care se face provine din rase autohntone, mai exact din Brună de Maramureș şi Pinzgau. Se fac demersuri pentru certificarea produsului la nivel european."

Un alt produs tradiţional protejat european ar putea fi cârnatul din Poiană Ilvei, din zona numită Ţinutul Grăniceresc, aflată acum 300 de ani la frontiera cu Imperiul Rus şi Ţările Romane. Potrivit cercetătorilor, aceşti cârnaţi datează din anul 1762. Este nevoie de trei tipuri de carne şi mirodenii ca să ajungă la perfecţiune. Carnaţii sunt apoi afumaţi la lemn de prun.

Bogdan Bocşa, student Universitatea de Ştiinţe Agricole Cluj: "Este produs din 55% carne de porc, 30% carne de vită şi 15% carne de oaie, are sare, usturoi, boia dulce şi cimbrişorul de câmp."

Conferențiar doctor, Avram Fițiu: "Procedura presupune realizarea unui caiet de sarcini care construieşte întreaga poveste a produsului. În primul rând se defineşte teritoriul din punct de vedere geografic, pentru a nu permite ca alte commune să preia imaginea, să zicem, a Poienii Ilvei şi să vândă mâine cârnaţi de Poiană Ilvei."

Certificatul european le va oferi producătorilor o deschidere uriaşă în ţări precum Franţa, Germania, Italia sau Olanda. Până acum, avem doar câteva produse recunoscute la nivel european - magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, telemeaua de Ibăneşti şi novacul afumat din Țara Bârsei. Alte ţări, inclusiv vecinii maghiari, au sute de produse.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Târgul în care produsele tradiționale sunt epuizate după 2 ore: ”Nu pun nevasta la gătit, copilul e sănătos”
Târgul în care produsele tradiționale sunt epuizate după 2 ore: ”Nu pun nevasta la gătit, copilul e sănătos”

Parfumate şi făcute după cele mai vechi reţete, produsele tradiționale sunt atracţia unui târg săptămânal care are loc la Bistriţa.

Profituri mari din produsele tradiționale atestate.
Profituri mari din produsele tradiționale atestate. "Magiunul de Bârgău", 45 de lei kg

Vândute uneori la preţuri inaccesibile pentru o parte a populaţiei, produsele tradiţionale atestate le aduc câştiguri substanţiale celor care şi-au dat seama de avantajele rețetelor autentice.

Produsele tradiţionale lucrate de meşteri populari, puse în umbră de mărfurile aduse din China
Produsele tradiţionale lucrate de meşteri populari, puse în umbră de mărfurile aduse din China

Suntem la jumătatea lunii decembrie şi toată suflarea aleargă după cadouri. Mulţi prefera târgurile de Crăciun, în care spera să găsească produse tradiţionale, lucrate de meşteri populari, dar şi delicatese de sezon.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.