Brânză produsă într-o peşteră, ”salvată” de fermierii din Cluj. Este unică în lume
Timid, dar iată că intrăm şi noi în lumea bună a fabricanţilor de brânzeturi sau de mezeluri fine. Câţiva fermieri din Cluj au salvat reţeta unui tip de brânză care se produce într-o peşteră, iar acum o vând în Spania, Anglia, Germania, sau Austria.
Şi în Salina Turda, într-un mediu unic, în răcoarea şi umbra galeriilor, se maturează produse din carne uscată şi sărată.
În Peştera de la Țaga, în judeţul Cluj, ia naştere o brânză unică în lume datorită locului în care se maturează. Câţiva fermieri adunaţi într-o cooperativă duc mai departe reţeta care se păstrează de mai bine de un secol. Cea mai cunoscută este brânza de Năsal.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Peştera de la Țaga trăieşte o bacterie unică în Europa, care crează această posibilitate de a fermenta brânză. Zilnic, 10 oameni lucrează aici pentru că sortimentele să ajungă mai apoi în magazinele din ţară, dar şi din străinătate.
Dan Țandea, administrator fabrica de brânzeturi: "Este o brânză care nu poate fi făcută în sistem industrial. Se lucrează în sistem de manufactură. Dacă astăzi intră laptele în fabrică, în cel mai fericit caz în 30 de zile iese în formă de produs."
Şi Salina Turda este un loc special şi nu numai pentru turism. Într-o galerie din subteran, fermierii pun în fiecare lună timp de 25 de zile la măturat carne de porc.
Bogdan Olivian, director general fabrica de carne: "Ne-am gândit să facem un tip de produs uscat chiar în climatul natural din salina Turda. Este un produs sută la sută natural care foloseşte doar ingrediente naturale şi puterea aerului sărat din salină."
În microclimatul steril din salină lipsesc aproape în totalitate agenţii patogeni, care duc la descompunerea cărnii. Astfel, produsele se pot păstra aici multă vreme, iar în timp capăta un gust dulceag şi aromat. Străinii care au vizitat salina au fost fascinaţi de mezeluri.
"Am cumpărat carne tradițională făcută aici, ne-am dus înăuntru şi am zis să încercăm”, a spus un turist francez.
În localitatea Cund, din judeţul Mureş, un tânăr maturează într-un beci special amenajat o brânză după reţetele ciobanilor din Alpii Elveţieni. Din 100 de litri de lapte ies doar 10 kilograme de brânză.
Tânărul livrează în toată ţara. Secretul acestor brânzeturi este că sunt realizate manual şi măturate tradiţional, fără ca învechirea lor să fie forţată. Preţurile pleacă de 32 de lei pentru un kilogram şi pot să ajungă până la 200 de lei.