Brânză produsă într-o peşteră, ”salvată” de fermierii din Cluj. Este unică în lume

×
Codul embed a fost copiat

Timid, dar iată că intrăm şi noi în lumea bună a fabricanţilor de brânzeturi sau de mezeluri fine. Câţiva fermieri din Cluj au salvat reţeta unui tip de brânză care se produce într-o peşteră, iar acum o vând în Spania, Anglia, Germania, sau Austria.

Şi în Salina Turda, într-un mediu unic, în răcoarea şi umbra galeriilor, se maturează produse din carne uscată şi sărată.

În Peştera de la Țaga, în judeţul Cluj, ia naştere o brânză unică în lume datorită locului în care se maturează. Câţiva fermieri adunaţi într-o cooperativă duc mai departe reţeta care se păstrează de mai bine de un secol. Cea mai cunoscută este brânza de Năsal.

În Peştera de la Țaga trăieşte o bacterie unică în Europa, care crează această posibilitate de a fermenta brânză. Zilnic, 10 oameni lucrează aici pentru că sortimentele să ajungă mai apoi în magazinele din ţară, dar şi din străinătate.

Dan Țandea, administrator fabrica de brânzeturi: "Este o brânză care nu poate fi făcută în sistem industrial. Se lucrează în sistem de manufactură. Dacă astăzi intră laptele în fabrică, în cel mai fericit caz în 30 de zile iese în formă de produs."

Citește și
zilieri
De ce nu muncesc oamenii la recoltele de pe câmp: ”E mai uşor să stai acasă”
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Şi Salina Turda este un loc special şi nu numai pentru turism. Într-o galerie din subteran, fermierii pun în fiecare lună timp de 25 de zile la măturat carne de porc.

Bogdan Olivian, director general fabrica de carne: "Ne-am gândit să facem un tip de produs uscat chiar în climatul natural din salina Turda. Este un produs sută la sută natural care foloseşte doar ingrediente naturale şi puterea aerului sărat din salină."

În microclimatul steril din salină lipsesc aproape în totalitate agenţii patogeni, care duc la descompunerea cărnii. Astfel, produsele se pot păstra aici multă vreme, iar în timp capăta un gust dulceag şi aromat. Străinii care au vizitat salina au fost fascinaţi de mezeluri.

"Am cumpărat carne tradițională făcută aici, ne-am dus înăuntru şi am zis să încercăm”, a spus un turist francez.

În localitatea Cund, din judeţul Mureş, un tânăr maturează într-un beci special amenajat o brânză după reţetele ciobanilor din Alpii Elveţieni. Din 100 de litri de lapte ies doar 10 kilograme de brânză.

Tânărul livrează în toată ţara. Secretul acestor brânzeturi este că sunt realizate manual şi măturate tradiţional, fără ca învechirea lor să fie forţată. Preţurile pleacă de 32 de lei pentru un kilogram şi pot să ajungă până la 200 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Cultura care aduce profituri record: 500 de euro la fiecare hectar
Cultura care aduce profituri record: 500 de euro la fiecare hectar

După grâu şi porumb, România exportă cel mai mult tutun, pentru că el reprezintă una dintre cele mai profitabile culturi.

De ce nu muncesc oamenii la recoltele de pe câmp: ”E mai uşor să stai acasă”
De ce nu muncesc oamenii la recoltele de pe câmp: ”E mai uşor să stai acasă”

Cu recolta pe câmp, fermierii găsesc foarte greu oameni dispuşi să vină la cules. Unii se mulţumesc cu ajutoarele sociale primite de la stat şi nu vor să muncească.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.