Brânză produsă într-o peşteră, ”salvată” de fermierii din Cluj. Este unică în lume

×
Codul embed a fost copiat

Timid, dar iată că intrăm şi noi în lumea bună a fabricanţilor de brânzeturi sau de mezeluri fine. Câţiva fermieri din Cluj au salvat reţeta unui tip de brânză care se produce într-o peşteră, iar acum o vând în Spania, Anglia, Germania, sau Austria.

Şi în Salina Turda, într-un mediu unic, în răcoarea şi umbra galeriilor, se maturează produse din carne uscată şi sărată.

În Peştera de la Țaga, în judeţul Cluj, ia naştere o brânză unică în lume datorită locului în care se maturează. Câţiva fermieri adunaţi într-o cooperativă duc mai departe reţeta care se păstrează de mai bine de un secol. Cea mai cunoscută este brânza de Năsal.

În Peştera de la Țaga trăieşte o bacterie unică în Europa, care crează această posibilitate de a fermenta brânză. Zilnic, 10 oameni lucrează aici pentru că sortimentele să ajungă mai apoi în magazinele din ţară, dar şi din străinătate.

Dan Țandea, administrator fabrica de brânzeturi: "Este o brânză care nu poate fi făcută în sistem industrial. Se lucrează în sistem de manufactură. Dacă astăzi intră laptele în fabrică, în cel mai fericit caz în 30 de zile iese în formă de produs."

Citește și
zilieri
De ce nu muncesc oamenii la recoltele de pe câmp: ”E mai uşor să stai acasă”

Şi Salina Turda este un loc special şi nu numai pentru turism. Într-o galerie din subteran, fermierii pun în fiecare lună timp de 25 de zile la măturat carne de porc.

Bogdan Olivian, director general fabrica de carne: "Ne-am gândit să facem un tip de produs uscat chiar în climatul natural din salina Turda. Este un produs sută la sută natural care foloseşte doar ingrediente naturale şi puterea aerului sărat din salină."

În microclimatul steril din salină lipsesc aproape în totalitate agenţii patogeni, care duc la descompunerea cărnii. Astfel, produsele se pot păstra aici multă vreme, iar în timp capăta un gust dulceag şi aromat. Străinii care au vizitat salina au fost fascinaţi de mezeluri.

"Am cumpărat carne tradițională făcută aici, ne-am dus înăuntru şi am zis să încercăm”, a spus un turist francez.

În localitatea Cund, din judeţul Mureş, un tânăr maturează într-un beci special amenajat o brânză după reţetele ciobanilor din Alpii Elveţieni. Din 100 de litri de lapte ies doar 10 kilograme de brânză.

Tânărul livrează în toată ţara. Secretul acestor brânzeturi este că sunt realizate manual şi măturate tradiţional, fără ca învechirea lor să fie forţată. Preţurile pleacă de 32 de lei pentru un kilogram şi pot să ajungă până la 200 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Cultura care aduce profituri record: 500 de euro la fiecare hectar
Cultura care aduce profituri record: 500 de euro la fiecare hectar

După grâu şi porumb, România exportă cel mai mult tutun, pentru că el reprezintă una dintre cele mai profitabile culturi.

De ce nu muncesc oamenii la recoltele de pe câmp: ”E mai uşor să stai acasă”
De ce nu muncesc oamenii la recoltele de pe câmp: ”E mai uşor să stai acasă”

Cu recolta pe câmp, fermierii găsesc foarte greu oameni dispuşi să vină la cules. Unii se mulţumesc cu ajutoarele sociale primite de la stat şi nu vor să muncească.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.