Privatizarea Oltchim, o telenovela fara SFARSIT. Care sunt noile conditii impuse de Dan Diaconescu

×
Codul embed a fost copiat

Telenovela licitatiei pentru Oltchim continua si nu pare sa aiba finalitate. Investitorul Dan Diaconescu n-a mai plecat din tara in cautare de parteneri de afaceri, dar nici nu a discutat cu autoritatile.

Si-a trimis doar avocatii sa negocieze contractul in numele lui.

Intre timp, surse din Ministerul Economiei anunta ca reprezentantii unui firme din Olanda ar fi trimis o scrisoare la cererea lui Diaconescu, din care rezulta ca acesta ar avea intr-o banca britanica 46 de milioane de euro.

Dupa ce a povestit ca a colindat aproape toata Europa, Dan Diaconescu si-a luat joi o zi libera. Miercuri spunea insa ca isi va continua periplul.

"Dan Diaconescu sta acasa", a declarata avocatul acestuia, Dan Fenechiu.

Citește și
Mugur Isarescu
Isarescu, despre Oltchim: Un ESEC e un esec; FMI nu ne-a cerut sa finalizam privatizarea

Asa ca la negocieri au venit doar cei doi avocati ai sai. Au intrat in Ministerul Economiei pe la ora 11:00 si au iesit dupa trei ore. Negocierile se pare ca s-au blocat si de aceasta data in conditiile cerute de Dan Diaconescu pentru semnarea contractului.

"Se lucreaza la contract, situatia Arpechimului este pe ordinea de zi", a dezvaluit Liviu Neagu, reprezentantul lui Dan Diaconescu.

Adica Dan Diaconescu cere ca in contractul de cumparare a Oltchim sa fie trecut negru pe alb ca statul se obliga sa-i vanda si combinatul Arpechim. O conditie aproape imposibila, sustin specialistii, si nu este singura.

"Guvernul este prizonierul lui Dan Diaconescu. Aceste conditii nu pot fi satisfacute. Asa cum arata lucrurile Dan Diaconescu vine cu pretentii care nu erau prezente in caietul de sarcini si poate sa iasa onorabil din aceasta licitatie", a spus Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

Si pentru ca lucrurile sa se complice si mai mult, in peisaj a aparut o scrisoare din partea unei firme necunoscute din Olanda. Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Economiei, reprezentantii acestei societati sustin ca au trimis documentul la solicitarea lui Dan Diaconescu, ba mai mult ca acesta ar avea in conturi 46 de milioane de euro.

Una peste alta, privatizarea Oltchim a intrat si in atentia guvernatorului BNR. Mugur Isarescu sustine ca FMI ne-a cerut sa incepem licitatiile, dar nu este obligatoriu sa terminam privatizarea in orice conditii.

Mai avem de asteptat inca patru zile ca sa aflam daca statul este dispus sa cedeze si sa accepte conditiile lui Diaconescu. Ultima zi de negocieri este 1 octombrie, dupa care licitata poate fi considerata oficial ratata.

Negocierile dintre reprezentantii Ministerului Economiei si avocati continua. Guvernul se pregateste insa pentru situatia in care Dan Diaconescu nu vine cu banii sau nu se ajunge la un consens in privinta conditiilor din contract.

Ministrul Daniel Chitoiu a declarat ca Executivul va aproba in urmatoarea sedinta o ordonanta de urgenta prin care se vor acorda 40 de milioane de euro din fondul de privatrizare, pentru plata salariilor si repornirea combinatului. Banii ar putea ajunge in conturile combinatului pana la sfarsitul saptamanii viitoare.

O alta informatie furnizata de avocatii lui Dan Diaconescu nu se confirma. Acestia au declarat ca Stefan Vuza n-a renuntat la achizitionarea creantelor Electrica prin Chimcomplex Borzesti.

Reprezentantii ministerului au dezmintit insa aceasta informatie si spun ca nu exista nici un fel de negocieri pe aceasta tema.

 

 

DOSARUL OLTCHIM:

STIRILEPROTV.RO:

--> Circul privatizarii unui COLOS. Cine sunt adevaratele victime ale scandalului Oltchim
--> RISCUL pe care il presupune o eventuala inchidere a Oltchim.Cati bani aduce din EXPORTURI combinatul
--> Relu Fenechiu: Diaconescu ar putea raspunde PENAL. Lui Chitoiu nu i se poate reprosa nimic
--> "Domnul Bula" si "Mitomanul national" - cum arata scena politica romaneasca in "afacerea" Oltchim
--> Ponta, la Slatina: Mi-as fi dorit ca si la Oltchim sa fi avut un mare investitor din Rusia
--> Cu ce ramane STATUL dupa vanzarea Oltchim. Cifrele din spatele unei privatizari cu paine si circ
--> CT Popescu: In ce-i priveste pe muncitorii de la Oltchim si combinatul, Dumnezeu cu mila
--> Cristian Hostiuc, ZF: "Dan Diaconescu a transformat privatizarea Oltchim in telenovela Elodia"
--> Reactii dure dupa privatizarea Oltchim. Ponta: "Cine se joaca se va arde foarte tare". Ce spune Bodu
--> ZF:Ce profituri au facut firmele "capusa“ ale Oltchim cand combinatul era "ingenuncheat“ de pierderi

GANDUL.INFO:

--> DOSARUL OLTCHIM. Ce oferta a facut Dan Diaconescu si care este PLANUL B al Guvernului
--> Un oras întreg priveste cu îngrijorare cum Dan Diaconescu joaca POKER cu statul român: ce carti are în realitate investitorul strategic DD
--> Se vindeca alienatii mintal votanti Dan Diaconescu?

--> DOSARUL OLTCHIM. Cine este ADEVaRATUL INVESTITOR din spatele lui Dan Diaconescu?
--> DOSARUL OLTCHIM. Expertii avertizeaza: "Încetarea activitatii ar duce la DEZECHILIBRE SERIOASE pe piata interna si externa"
--> DOSARUL OLTCHIM. Ce se va întâmpla cu Dan Diaconescu daca nu achita cele 45 de milioane de euro pentru actiunile combinatului

ZIARUL FINANCIAR:

--> În loc de solutii pentru cel mai mare combinat chimic cu 3.300 de angajati, privatizarea Oltchim a adus teatru absurd si circ politic
--> Oltchim si un oras întreg prinse între amatorism, management dezastruos al unui stat si un poker politic care îl propulseaza pe Dan Diaconescu. Lipsesc însa banii si viitorul unui combinat
--> Cine este consultantul? Premierul Ponta a declarat ca procedurile de privatizare a Oltchim au fost stabilite de consultant
--> Cine câstiga din închiderea Oltchim
--> Materia prima de care are nevoie Oltchim si ce produce
--> Privatizarea Oltchim: de la salvarea unui oras la circ politic

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Avocatii lui Diaconescu sustin ca OPSPI sau Eximbank au transmis presei informatii confindentiale
Avocatii lui Diaconescu sustin ca OPSPI sau Eximbank au transmis presei informatii confindentiale

OPSPI sau EximBank au transmis presei un document confindential care arata ca o firma olandeza garanteaza ca Dan Diaconescu dispune de 46 milioane euro intr-o banca din Olanda.

Isarescu, despre Oltchim: Un ESEC e un esec; FMI nu ne-a cerut sa finalizam privatizarea
Isarescu, despre Oltchim: Un ESEC e un esec; FMI nu ne-a cerut sa finalizam privatizarea

Guvernatorul BNR a declarat ca un esec al privatizarii Oltchim nu va da un semn bun pentru investitori, dar a amintit ca FMI nu a impus drept criteriu finalizarea vanzarii combinatului, ci demararea procesului.

Dupa circul Oltchim, urmeaza CFR Marfa. Ce conditie i se impune lui Dan Diaconescu la licitatie
Dupa circul Oltchim, urmeaza CFR Marfa. Ce conditie i se impune lui Dan Diaconescu la licitatie

Dupa circul de la Oltchim, Guvernul vrea sa fie sigur ca nu pateste la fel si cu CFR Marfa. Privatizarea companiei a fost unul dintre subiectele aflate miercuri pe masa Executivului.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.