Primele efecte ale legii care obliga hipermarketurile sa aiba 50% produse romanesti. "Nu conteaza pretul, sa fie calitate"

22-11-2015 17:40


In asteptarea legii care le-ar obliga sa aiba pe rafturi peste 50% produse romanesti, hipermarketurile incearca sa atraga producatorii locali prin programe speciale.

"Semnam contracte cu cei care pot oferi marfa de calitate", spun comerciantii, insa poate sa dureze si un an pana cand ajung produsele in magazine. Tot e bine, spun cei mai multi clienti, care isi doresc sa dea banii pe marfa romaneasca.

Ion Niculescu produce siropuri din fructe. De cativa ani are un contract cu un lant de magazine. Intelegerea a fost de bun augur: a avut 5 feluri de sirop, iar acum produce 16. La inceput spune ca a trebuit sa se inarmeze cu rabdare.

Ion Niculescu, producator de siropuri: "Sunt o gramada de acte care insotesc, de calitate, sunt caiete intregi, analize. Poate sa dureze de la 6 luni la un an, de la idee pana ajunge siropul pe raft."

Si alti producatori au reusit sa ajunga la raft. Spun insa ca ar mai fi loc si pentru altii ca ei in marile magazine.

Maria Both, producator de lactate: "Cand intri in hipermarket si vezi produse importate te doare. Nu 50% sa fie produs romanesc in magazine, ci macar 70%."

Clientii ii sustin.

"Daca e romanesc nu mai conteaza pretul, dar sa fie si de calitate", spune un client.

"Chiar daca este mai scump il stim ca este mai bun, este al nostru", spune un altul.

In fata solicitarilor tot mai mari, marile magazine au demarat programe prin care sa ii aduca pe producatori pe rafturi.

Tiberiu Danetiu, reprezentantul unui lant de hipermarketuri: "Cu siguranta nu e greu pentru ca pe rafturile noastre ajung produsele care sunt cerute de client, care raspund nevoilor si puterii lui de cumparare."

La inceputul anului, intr-un singur lant de magazine isi vindeau productia proprie 40 de producatori din Romania. La sfarsitul anului gasim 60, iar conducerea hipermarketurilor promite sa nu se opreasca aici.

Alt lant de hipermarketuri sustine ca de doua ori pe an face apel la micii producatori sa colaboreze. A reusit sa semneze in acest an 250 de contracte. Urmeaza si altele. In Parlament se afla in dezbatere o lege care va obliga marile magazine sa se aprovizioneze cu marfa romaneasca in proportie de peste 50%.

VIDEO PROTVPLUS.RO