Nu ne permitem să mâncăm la restaurant. Cât cheltuie un român lunar ca să iasă în oraș


Ultimul update: Vineri 15 Februarie 2019 06:59
Data publicarii: Joi 14 Februarie 2019 18:45
Categorie: Stiri Economice

Deşi ne place să mergem la restaurant, suntem ultimii din Uniunea Europeană care îşi permit asta, potrivit Eurostat.

În acelaşi timp, cifrele INS arată ca un român dă în jur de 43 de lei lunar, adică mai puţin de 10 euro, ca să iasă în oraş. Cei mai mulţi mănâncă ieftin, de la fast-food, patiserie sau covrigărie.

Restaurantele şi fast-food-urile din mall-uri au mereu clienţi. Potrivit institutului de cercetare de piaţă GFK România, cei care nu au sau nu sunt dispuşi să dea prea mulţi bani ori sunt pe fugă, îşi cumpără de mâncare din localurile cu servire rapidă.

20% dintre românii cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani preferă meniurile de tip combo, mâncare, băutură şi desert.

Acelaşi studiu, realizat pe un eşantion de o mie de persoane din toată ţara, spune că bărbaţii preferă mâncarea de tip fast-food iar femeile preferă patiseriile şi covrigăriile. Cei mai mulţi dintre clienţi au între 25 şi 34 de ani. Vârsta scade până la 18 ani când vine vorba de pizzerii, inclusiv cu livrare la domiciliu.

Tot GFK arată că 2% dintre români mănâncă zilnic în oraş, fie pentru că nu au timp, fie pentru că nu ştiu să gătească. Aceştia au venituri de peste 4000 de lei pe lună. Alţi, 20% ies de până la trei ori pe săptămână.

Reporter: Cât de des obişnuiţi să mâncaţi în oraş?
Tânără: -În fiecare zi aproape.
Tânăr: În fiecare zi. Nu îmi place să gătesc, nu mă pricep şi îţi dai seama că e mai uşor pentru mine.

Bărbat: -Destul de des în jur de o dată, de două ori pe săptămână.
Reporter - Cam cât la sută din bugetul tău se duce pe restaurante?
Bărbat:- Probabil 30%.

Şi totuşi cei de la Institutul Naţional de Statistică spun că un român lasă lunar aproape 43 de lei în hoteluri, cafenele şi restaurante. Mai mult dau pe alcool şi ţigări 193 de lei pe lună.

"Avem clienţi care mănâncă zilnic la noi, avem clienţi care mănâncă cel puţin de 3 ori în restaurant pe săptămână şi avem o pondere foarte mare, acei clienţi pe care îi avem zi de zi, îi avem în weekend cu familia cu copiii cu părinţii", a spus Marius Baciu, manager restaurant.

Psihologii spun că ne place să fim serviţi, dar şi să socializăm, într-un alt mediu decât acasă.

''Restaurantele sunt aşezate de obicei în mod strategic astfel încât să atragă clienţii", a declarat Elena Stambuli, psiholog.

Chiar şi aşa, potrivit Eurostat, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul bani cheltuiţi în restaurante şi hoteluri. În topul consumatorilor sunt maltezii, ciprioţii şi spaniolii.

 Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Restaurantele-magazin cu care românii au dat lovitura. ”Nu am mai întâlnit așa ceva”
Restaurantele-magazin cu care românii au dat lovitura. ”Nu am mai întâlnit așa ceva”
Creşte numărul de hoteluri şi restaurante, dar patronii nu găsesc angajaţi
Creşte numărul de hoteluri şi restaurante, dar patronii nu găsesc angajaţi
VIDEO PROTVPLUS.RO
Mihai Pencea și Daniel Horvat - MasterChef 2019

Daniel și Mihai au gătit niște preparate îndrăznețe și vor să demonstreze că sunt demni de bucătăria MasterChef. "Întâi și întâi, acest preparat merge cu o palincă!"


03:41
Andreea Dos Santos - MasterChef 2019

Încă un șort de aur! Andreea Dos Santos i-a încântat pe cei trei jurați cu o rețetă deosebită și a scăpat de proba eliminatorie


06:49
Jeremy Besadoux - MasterChef 2019

Se distrează la locul de muncă și vrea să se simtă bine și la MasterCheF. Cu origini din Franța, Jeremy a pregătit o farfurie mediteraneană


06:16
Giani l-a vândut pe Labuș

02:50
Daniela Lupu - MasterChef 2019

"Cofetăria înseamnă relaxare pentru mine". Cu acest principiu, Daniela i-a relaxat și pe cei trei jurați cu un desert apetisant.


06:59
Profu' face pe babysitterul

02:30
Celentano l-a făcut fericit pe Firicel

03:03
"Tu crezi că ăștia-s proști sau fac mișto de noi?"

04:45
Cel mai bogat tânăr român, Sebastian Dobrincu, se lansează în muzică. Marius Moga i-a scris prima piesă

17:44
Iulia Albu analizează ținutele vedetelor

16:43
Relaxare, angajati
Săptămâna de lucru de 4 zile, mai aproape de realitate. Ce se întâmplă în țările UE
Avem cea mai ieftină pâine din Europa. România, fruntașă la exportul de grâu în UE
Teodorovici vrea pedeapsa cu închisoarea pentru patronii care nu plătesc contribuțiile la stat
Antreprenorii plătesc mii de euro ca să învețe de la străini cum să își dezvolte afacerile
Noile reguli privind plata cu cardul, în vigoare de azi. Care sunt noile cerințe
Ion Țiriac NU mai este cel mai bogat român. Cine l-a detronat pe miliardar în topul Forbes
Succes garantat pentru afacerile cu nuci
Afacerea care a devenit succes garantat în România. Cât câștigă producătorii
Cu cât s-au scumpit alimentele în august. Anunțul INS despre rata inflației
Prețurile au continuat să crească în luna august. Domeniile cu cele mai mari scumpiri
Soluție inedită pentru Brexit: podul cu care Johnson vrea să lege Irlanda de Nord de Regat
Planul prin care 6 femei vor primi 15.000 euro. Banii nu trebuie returnați
Reuters: Două dintre cele mai mari companii de energie vor să vândă firmele din România