Romanii vor o masina de familie, nu prea mare dar totusi spatioasa, cu care sa se miste usor in oras, dar sa poata merge si in concediu, cu dotari putin peste standard si cel mai important, ieftina si noua.

Cu alte cuvinte le vor pe toate cand vine vorba de autoturisme, dupa cum demonstreaza inmatricularile de masini noi din primele sase luni ale anului: cu 10 la suta mai mult fata de aceeasi perioada a lui 2014.

Masina ideala trebuie sa fie sigura, potrivita pentru o familie si ieftina. Asta cauta de exemplu un barbat la un dealer auto din Capitala: "Trebuie sa fie, daca e vorba de copii, mai spatioasa cand mergem in excursii sa avem un portbagaj care sa ne permita sa avem o valiza doua Trebuie sa aiba, stiti, dotarile de pe volan sau...standard"

"Romanii vor o masina de clasa medie cu un pret accesibil, sa aiba o valoare buna de revanzare peste cativa ani si sa fie fiabila", spune Cristian Preoteasa, director vanzari.

Si nu este singurul. Specialistii spun ca in primele cinci luni ale anului tot mai multi romani si-au cumparat masini noi.

"Acest trend ascendent continua, inregistranduse o crestere de 10,4 procente. In functie de numarul unitatilor inmatriculate cele mai multe solicitari au vizat marcile Dacia cu modelul Logan si Skoda cu modelul Octavia", spune comisar sef Mihai Enache.

In topul vanzarilor asadar sunt masinile de clasa medie, cu un consum apropiat celor de clasa mica, spatioase dar totusi destul de mici ca dimensiuni, perfecte pentru familie, cu portbagaj mare. Oamenii aleg pachetele de dotari standard si asta pentru ca intai de toate se uita la pret. Asa se face ca in primele luni ale anului, de departe cea mai bine vanduta masina a fost Dacia Logan, urmata de Skoda Octavia si Volkwagen Golf si Ford fiesta.

"Vor si tehnologii de ultima generatie si confort si spatiu si pret avantajos si o imagine buna in fata prietenilor a cunoscutilor. In momentul de fata au inceput sa vada mai optimist viitorul si sa cumpere masini", crede si Vlad Ionescu, director marketing.

Specialistii auto spun ca in primele cinci luni ale anului, romanii au inmatriculat cu zece la suta mai multe masini noi decat in 2014 . Asta inseamna ca au intrat in trafic 31 de mii de masini noi. Specialistii pun aceasta crestere pe seama programului Rabla, dar si a faptului ca oamenilor le merge mai bine si indraznesc sa isi cumpere un autoturism nou.