VIDEO. Klaus Iohannis, la Gala Women in Economy 2020: „PSD se agață cu disperare de putere”

Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni
Pro TV

Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele PNL, Ludovic Orban, au participat, miercuri, alături de alți 800 de invitați, la Gala Women in Economy 2020, eveniment în cadrul căruia a fost premiată excelenţa în business.

 

Iohannis: PSD continuă să se agaţe cu disperare de mecanismele puterii

 

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, în discursul său din cadrul Galei Women in Economy 2020, că PSD continuă să se "agaţe cu disperare" de mecanismele puterii şi insistă să blocheze iniţiativele de reformă şi a subliniat că acest an este decisiv.

"Disperarea cu care PSD continuă să se agaţe de mecanismele puterii şi insistă să blocheze orice iniţiativă de reformă nu poate însemna decât un singur lucru, că lucrurile au început să se întoarcă, încet, dar sigur, către normalitate. 2020 este un an decisiv. Trebuie să realizăm importanţa momentului politic pe care România îl traversează în prezent, miza esenţială a stabilităţii şi predictibilităţii pentru următorii ani. Şi este timpul să alegem cum vrem să fie România noastră. (...) Responsabilitatea trebuie să ghideze permanent deciziile politice, iar convingerea mea fermă este aceea că atunci când există bună-credinţă şi înţelepciune, vom găsi cele mai bune soluţii şi vom depăşi orice obstacol", a declarat Iohannis la Gala Women in Economy 2020, de la Ateneul Român.

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a primit premiul european "Coudenhove-Kalergi" pentru anul 2020

El a criticat guvernările PSD şi a susţinut că în câteva luni de guvernare a PNL au fost iniţiate reforme de mult timp amânate în domenii prioritare precum: infrastructură, energie, economie, muncă, administraţie.

"Dacă ne uităm la ceea ce a lăsat PSD în urmă, la politica nefastă a guvernelor din ultimii ani, care, deşi s-au intitulat 'sociale', au neglijat tocmai solidaritatea şi coeziunea, vedem inegalităţi crescute, analfabetism funcţional, un sistem medical dezechilibrat, o administraţie de multe ori ineficientă şi opacă. Acestea sunt doar câteva dintre provocările de reformă cărora, împreună, trebuie să le facem faţă. Există însă semnale clare pentru a avea speranţă şi încredere în viitor. Hotărârea cu care românii, începând cu anul trecut, au spus 'nu' unei voinţe politice antieuropene şi şi-au cerut, astfel, dreptul de a fi ascultaţi şi reprezentaţi aşa cum se cuvine nu lasă loc de interpretări. Am spus-o şi o repet, avem nevoie de o resetare, pentru ca ceea ce începem să construim să dureze", a spus şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, spiritul antreprenorial rămâne cel mai eficient motor al unei economii dinamice, competitive şi inovatoare.

"România normală este o Românie competitivă într-o Europă a valorilor democratice. Modul în care înţelegem să acordăm atenţie importanţei valorilor şi ierarhiei acestora în societate ne defineşte nu doar ca oameni, ci şi ca ţară. Noi, românii, credem în valorile fundamentale ale civilizaţiei europene, în democraţie şi libertate, în dreptate, pluralism politic, stat de drept, integritate, egalitate în faţa legii şi mai mult decât orice credem în libertatea de a alege pentru noi şi de a acţiona conform alegerilor făcute. Cred cu tărie că economia liberei iniţiative este cea care asigură prosperitate durabilă şi garantează stabilitatea democratică şi că spiritul antreprenorial rămâne cel mai eficient motor al unei economii dinamice, competitive şi inovatoare", a afirmat preşedintele.

El a arătat că o parte importantă a activităţilor din primul său mandat a fost dedicată susţinerii iniţiativei antreprenoriale şi a valorilor economiei de piaţă.

"Voi rămâne şi în acest mandat la fel de dedicat consolidării României antreprenoriale. Voi uza în continuare, în ciuda opoziţiei celor rămaşi ancoraţi în trecut, de toate prerogativele funcţiei prezidenţiale pentru a mă asigura că iniţiativa antreprenorială rămâne unul dintre pilonii principali ai dezvoltării României", a precizat Iohannis.

Preşedintele a menţionat că statisticile arată o creştere la nivel mondial a implicării antreprenoriale a femeilor şi că România este peste media globală în acest domeniu, indicând că aproape 40% dintre asociaţii firmelor active astăzi în România sunt femei.

"Trebuie să recunoaştem, creativitatea femeilor în zona de business, şi nu numai, potenţialul lor antreprenorial, hotărârea cu care se implică sunt departe de a fi valorizate aşa cum ar trebui, şi mă refer inclusiv la piedicile generate de decalajele regionale şi la cele între mediul urban şi rural. O spun deschis, sprijin orice program care îşi propune să susţină dezvoltarea calitativă a economiei, să stimuleze competitivitatea şi inovarea în economia ţării noastre. Iar afacerile dezvoltate de femei sunt o parte integrantă a României antreprenoriale, pe care o susţin cu toată încrederea", a spus Iohannis.

Iohannis: Ne concentrăm pe stoparea răspândirii infecţiei cu coronavirus

 

Totodată, Iohannis a adăugat că autorităţile se concentrează pe stoparea răspândirii infecţiei cu coronavirus şi a făcut apel la înţelepciune, echilibru, calm şi realism.

"În actualul context, în care ne concentrăm pe stoparea răspândirii infecţiei cu coronavirus, fac un apel la înţelepciune şi echilibru, la calm şi realism, pentru ca viaţa socială să nu devină victimă a unei epidemii de panică, pe fondul neîncrederii şi al ştirilor false", a spus Iohannis, la Gala Women in Economy 2020, de la Ateneul Român.

Un nou caz pozitiv de coronavirus a fost confirmat miercuri la o persoană de 71 de ani, din Suceava, a informat Grupul de Comunicare Strategică. Acesta este al şaselea caz de infectare cu COVID-19 confirmat în România.

Orban: Nu putem să nu ne bazăm pe un val antreprenorial ce vine din zona feminină

 

România are nevoie de antreprenoriat, are nevoie să renască, iar în această renaştere nu putem să nu ne bazăm pe un val antreprenorial pe care îl simt că vine din zona feminină, a declarat premierul interimar, Ludovic Orban.

"România are nevoie de antreprenoriat, România are nevoie de schimbarea paradigmei, România are nevoie să aprecieze iniţiativa, să aprecieze doamnele, şi domnii, care-şi asumă răspunderea, care pornesc pe drumuri nebătute, care-şi asumă riscuri, care, de multe ori, pun pe plan secund lucruri care fac plăcere - tabieturi poate şi familia - pentru a pune pe picioare lucruri care să aducă performanţă, care să aducă competitivitate, care să aducă reuşită. E martie, e primăvară, natura renaşte şi visez frumos ca România să renască, iar în această renaştere nu putem să nu ne bazăm pe un val antreprenorial care-l simt că vine din zona feminină", a declarat Ludovic Orban, miercuri seară, în discursul susţinut la Gala "Women in Economy 2020".

Premierul interimar a punctat că România a avut întotdeauna "un punct tare" în femei.

"Dacă stăm şi ne uităm la perfomanţe sportive, la performanţe culturale, în ultima vreme la foarte multe performanţe economice, vedem că aici avem un punct tare care trebuie fructificat şi care trebuie stimulat. Şi, după părerea mea, totul trebuie să înceapă de la jucării, mamele şi taţii pot să se gândească la acest aspect, adică jucăriile trebuie să încurajeze spiritul antreprenorial şi la băieţi şi la femei. (...) Conformismul, supunerea, relaţia de autoritate, învăţarea pe dinafară a cunoştinţelor, încurajarea numai a capacităţii de memorare şi reproducere trebuie să fie înlocuite de o nouă viziune, de încurajare a iniţiativei, de încurajare a creativităţii, de încurajarea a asociativităţii, a caracterelor, a spiritelor care să îndemne omul la acţiune, care să-l premieze când are curaj să facă ceva nou, sigur, bun şi care să aibă efecte favorabile", a subliniat el.

Orban şi-a exprimat încrederea că România are "o şansă enormă", având în vedere că are un" popor talentat", cu capacitatea de a fi competitiv.

"Avem indivizi care şi atunci când se duc afară reuşesc în companiile în care se angajează, deşi pleacă de jos, care sunt rugaţi să rămână în companiile în care lucrează. (...) Din cauza asta este nevoie de o schimbare în administraţie, de o schimbare în politică, de o schimbare în viziunea asupra motoarelor dezvoltării, iar această dezvoltare nu poate să se bazeze decât pe iniţiativă, pe spirit antreprenorial, pe creativitate, pe inovare, pe dezvolare, pe susţinerea tuturor celor care vor cu adevărat să-şi asume riscuri (...) şi au capacitatea să genereze afaceri competitive în orice domeniu de activitate. Mă bazez pe acest val frumos, elegant, care pleacă din această sală şi poate din fiecare familie în care sunt foarte multe fete care vor alege drumul iniţiativei, al afacerii şi al unei reuşite în viaţă pe propriile picioare", a declarat Orban.

Ce transmit organizatorii Galei Women in Economy 2020

 

"Meritele doamnelor care au schimbat lumea afacerilor din România trebuie recunoscute. Cu o educaţie academică solidă, acestea au reuşit să-şi dovedească valoarea într-un mediu extrem de complicat. Indispensabile în organizaţii, fac parte din board-uri şi chiar conduc destinele celor mai mai mari companii prezente în România. Mai mult, cu muncă şi perseverenţă, cele care au ales drumul antreprenoriatului au reuşit să găsească veritabile reţete de succes", subliniază organizatorii, într-un comunicat.

Potrivit Cristinei Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin, Gala CONAF 2020 susţine egalitatea de şanse şi egalitatea de gen, iar evenimentul se va bucura de prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a premierului interimar, Ludovic Orban.

"Organizaţia noastră este una tânără, care a coagulat puterea femeilor de afaceri din toate domeniile economice şi nu s-a ferit să ridice problemele mediului de afaceri şi să ofere soluţii. Începând de anul trecut, celebrăm eforturile femeilor de succes prin Gala CONAF. Femeile de afaceri au demonstrat că pot face performanţă, la nivel de top managemement, în orice domeniu economic - de la IT, servicii, industrie grea, industrie uşoară, resurse subterane, comunicaţii, art and design. Gala CONAF 2020 susţine astfel egalitatea de şanse şi egalitatea de gen, marcând anul acesta o premieră - trofeele vor fi oferite doamnelor exclusiv de către domni. Evenimentul va avea o amploare deosebită, se va ţine în prezenţa a peste 800 de invitaţi, antreprenorii de top vor dărui sau vor primi premii, iar prezenţa Excelenţei Sale, preşedintele Klaus Werner Iohannis şi a premierului interimar Ludovic Orban, ne onorează şi le mulţumesc", a afirmat Cristina Chiriac.

Gala "Women in Economy" 2020 va aduce în premieră în atenţia autorităţilor şi a celor mai importanţi reprezentanţi ai mediului de afaceri din România prezenţi la Ateneul Român, rezultatele studiului KeysFinn privind Antreprenoriatul feminin, un deceniu de provocări. Era 4.0. În aceeaşi notă vor fi prezentate şi concluziile sondajului "Rata natalităţii în România", realizat de Dynamik HR, la cererea CONAF.

La eveniment au fost invitate peste 800 de persoane, oameni de afaceri din România şi din străinătate, parteneri şi reprezentanţi ai instituţiilor care susţin implicarea şi dezvoltarea iniţiativelor feminine în afaceri, în societate sau în cultură.

Gala "Women in Economy" este la a doua ediţie şi continuă seria iniţiativelor organizate de CONAF, prin care se celebrează performanţa, fără a ocoli problemele şi temele sensibile din economia românească.

La prima ediţie a Galei "Women in Economy", care a avut loc pe 7 martie 2019 la Opera Naţională Bucureşti, Christina Verchere - CEO OMV Petrom, Corina Popescu- director general Electrica, Liudmila Clomoc - CEO Orange, Raluca Crişan - director general Divizia Imobiliară Immochian, Anca Vlad - preşedinte Fildas-Catena, Măriuca Talpeş - Bit Defender, Mihaela Marcu - fondator Medlife, Adriana Cristea - director general ARC Parc Industrial Dej, Camelia Şucu - fondator Class Living, Lucia Morariu - director general Eximtur, Daniela Kasper - Kasper Imobiliare, Nora Seroussi - Seroussi, Osnat Peled - preşedinte BWFR, au fost premiate pentru Excelenţa în Antreprenoriatul Feminin.

CONAF este singura entitate confederativă din România ce are ca obiectiv principal susţinerea şi promovarea antreprenoriatului feminin, implicându-se activ în diferite proiecte economice, sociale şi culturale. Încă de la începutul acestor demersuri, sprijinite permanent de către Administraţia Prezidenţială, confederaţia a militat pentru o economie puternică şi competitivă pe plan internaţional, fiind semnate o serie de parteneriate cu alte organizaţii la nivel european.

Gala "Women in Economy" 2020 este un eveniment organizat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Federaţia Patronatelor Femeilor Antreprenor (FPFA) şi Patronatul Femeilor Antreprenor (PFA), în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

CONAF reuneşte interesele femeilor antreprenor, promovează şi susţine antreprenoriatul românesc, deschizând orizonturi de colaborare şi cooperare atât pe plan intern cât şi internaţional. Confederaţia a luat fiinţă ca urmare a necesităţii de a crea o cultură antreprenorială adaptată la noile trenduri în materie de business. În prezent, 28,9% dintre antreprenorii români sunt femei, iar vocea femeilor antreprenor trebuie să se facă auzită. CONAF s-a născut prin asocierea a 2 Federaţii patronale, 6 Patronate şi 5 Asociaţii naţionale.

Citește și...
Donald Tusk i-a propus lui Iohannis, în 2019, să fie președinte al Consiliului European
Donald Tusk i-a propus lui Iohannis, în 2019, să fie președinte al Consiliului European

Donald Tusk, preşedintele Partidului Popular European şi fost preşedinte al Consiliului European, a declarat, miercuri, că i-a propus în 2019 lui Klaus Iohannis să fie preşedinte al Consiliului European, dar acesta a refuzat.

Klaus Iohannis a primit premiul european
Klaus Iohannis a primit premiul european "Coudenhove-Kalergi" pentru anul 2020

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, miercuri, premiul european "Coudenhove-Kalergi" pentru anul 2020, distincţie despre care a spus că îl onorează.

Recomandări
Biden: „Acţiunile lui Putin sunt un semn că se zbate. Nu poate confisca teritoriul vecinului său şi să scape cu asta”
Biden: „Acţiunile lui Putin sunt un semn că se zbate. Nu poate confisca teritoriul vecinului său şi să scape cu asta”

Preşedintele SUA, Joe Biden, a afirmat, vineri, că Statele nu vor recunoaşte anexarea de către Rusia a unor noi teritorii din Ucraina.

Reacția lui Stoltenberg după ce Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO. „Ne concentrăm pe ajutorul imediat”
Reacția lui Stoltenberg după ce Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO. „Ne concentrăm pe ajutorul imediat”

Secretarul general al NATO a declarat, vineri seară, privind cererea de „aderare accelerată” a Ucrainei, că ușile Alianței rămân deschise, dar o decizie în acest va trebui luată de toate cele 30 de state membre.

Vladimir Putin susţine în Piaţa Roşie că Rusia va obţine ''victoria'' în conflictul din Ucraina
Vladimir Putin susţine în Piaţa Roşie că Rusia va obţine ''victoria'' în conflictul din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a adresat mulţumii strânse vineri în Piaţa Roşie pentru un concert priilejuit de anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Lugansk şi Doneţk.