Mugur Isarescu, socat de cati bani trebuie sa dea statului: "Aproape ca i-am inchis telefonul in nas contabilului"

Ultima actualizare: 10-05-2014 07:15
Mugur Isarescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca fiscalitatea este chiar mai impovaratoare decat in urma cu doi ani. El a dat ca exemplu, in lei vechi, suma pe care firma la care este actionar a trebuit s-o achite la stat intr-un singur trimestru.

"Nu mi-am schimbat parerea ca este greu sa faci afaceri in Romania. Mi se pare chiar mai greu. Parca nu s-a usurat. Intr-un trimestru am platit 3 miliarde de lei vechi catre stat. Mi se pare chiar prea mult, poate ca este o perceptie si poate ca sunt subiectiv. Dar nici chiar asa. Una-doua, ba impozit pe aia, ba pe profit, poate ne usureaza acum cu profitul neinvestit. Cand mi-a zis cat trebuie sa plateasca firma impozitul pe profit aproape ca i-am inchis telefonul in nas contabilului", a afirmat  guvernatorul Mugur Isarescu.

Oficialul BNR crede ca aceste nemultumiri au ajuns si la Guvern si spera ca atat scutirea de impozit pe profitul reinvestit, cat si reducerea CAS sa dea o gura de oxigen mediului de afaceri.

Isarescu spune ca prin relaxarea politicii fiscale se va scoate la lumina o parte din economia gri, inclusiv locurile de munca la negru, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra bugetului, asa cum s-a intamplat si in 2000, cand a fost redus impozitul pe profit de la 40% la 25%, iar incasarile s-au dublat. Seful bancii centrale a mai aratat ca Romania a suferit a doua corectie fiscala din Europa, de 7,2 puncte procentuale, dupa cea din Grecia.

"Eu n-am trait pana acum (...) O corectie masiva. in plan extern de la 14 la 1%. De peste 12 procente, cresterea economica pe cativa ani. S-a simtit in nivelul de trai, cum sa nu se simta, a crescut datoria externa (...) tara si-a vazut de treaba. Dincolo de dezbaterile politice, acordurile au fost duse la capat (...) Cineva trebuie sa plateasca, aceste imprumuturi, aceste ajustari. Eu nu ma consider si nici pe ceilalti care au platit, ca sunt turcul", a spus Isarescu.

El a precizat ca pana la finele anului BNR va achita aproape intreg imprumutul de la FMI, din care mare parte deja a fost platit fara efecte si "lacrimi", urmand ca in 2015 sa ramana de rambursat in jur de 1 miliard de euro, "un mizilic".

"Vreau sa va spun ca aceasta tara in domeniul economic si financiar si-a vazut de treaba. Asta este democratia, o dezbatere politica, ploua, ploua, bate grindina, trebuie sa fie dezbatere politica, dar tara isi vede de treaba. Sa faci o asemenea ajustare. Tara s-a asezat, are posibilittae sa intre in alt ciclu lung de crestere sustenabila si mult mai solida.", a adaugat Isarescu.

Cititi si: Experti pentru Stirileprotv.ro: cum vor merge in 2014 agricultura si imobiliarele, pe care pariaza Guvernatorul Isarescu

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO