Experti pentru Stirileprotv.ro: cum vor merge in 2014 agricultura si imobiliarele, pe care pariaza Guvernatorul Isarescu
Marti, guvernatorul BNR le-a spus romanilor unde si-ar investi el banii in 2014. Teoretic, cine se poate pricepe mai bine la bani decat Mugur Isarescu?
„As face investitii (...) in agricultura, in sectoare productive care au perspectiva. Chiar si in domeniul imobiliar”. Acestea sunt sfaturile in materie de investitii pe care le-a dat romanilor omul care teoretic se pricepe cel mai bine la bani in tara asta: guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Are dreptate sau nu? Am consultat trei specialisti si iata ce ne-au spus.
Imobiliar: luati-va dupa Isarescu
In 2013, piata imobiliara a fost in scadere. Indexul Imobiliar calculat de Ziarul Financiar a scazut in vara la cel mai mic nivel din ultimii 7 ani. Un apartament vechi cu trei camere in Capitala a ajuns sa coste in medie sub 75.000 euro, fata de aproape 140.000, cat costa in 2008. Iar imobiliarii cred ca tendinta va ramane aceeasi in 2014. Catalin Serbanescu, managing partner in cadrul firmei de consultanta Coldwell Banker Affiliates of Romania, spune ca imobiliarii sunt „pe aceeasi lungime de unda” cu guvernatorul Bancii Nationale.
„E un moment bun pentru achizitionarea unui apartament, fie in scop personal, fie pentru inchiriere. La banca, un depozit va aduce o dobanda de maxim 2-3%, in vreme ce un apartament de 2 camere in Drumul Taberei, care costa 45.000 de euro, poate fi inchiriat cu 250 de euro pe luna. Adica are un randament dublu.”
Investitia e cu atat mai buna, spune Catalin Serbanescu, „in cazul in care cumparati o proprietate din portofoliul unei banci sau scoasa la licitatie, care poate fi si cu 25% sub pretul pietei.” Si, intr-adevar, se pare ca Mugur Isarescu este pe aceeasi lungime de unda cu imobiliarii, deoarece apartamentul pe care si l-a cumparat in primavara anului trecut era intr-un ansamblu imobiliar aflat in insolventa. E drept ca guvernatorul BNR si-a permis sa cheltuiasca un milion de lei pentru un apartament, insa sfatul sau e bun si pentru cei care au un buget mult mai mic. „Investitiile imobiliare sunt recomandate in 2014 din doua motive: randamentul bun si tendinta de stabilizare a pietei”, conchide Catalin Serbanescu, managing partner la Coldwell Banker.
INFOGRAFIC INTERACTIV INCONT.RO: Cele mai ieftine apartamente si garsoniere din tara. Evolutia pietei imobiliare in principalele 20 de orase ale Romaniei
Feriti-va de banci chiar si cand va dau dobanzi
Specialistii in investitii sunt si ei de aceeasi parere. Dragos Darabut, director la societatea de administrare a investitiilor SAI Vanguard Asset Management: “Preturile caselor, atat din tari dezvoltate precum SUA, Spania, Irlanda, cat si din tari in curs de dezvoltare cum este cazul Romaniei au scazut in medie cu 50% in perioada crizei. Odata cu stabilizarea economiilor dezvoltate in 2013 si tinand cont de costul inca foarte scazut al creditului din intreaga lume, investitia in sectorul imobiliar poate aduce randamente foarte bune. Si in Romania situatia este similara. De pilda, titlurile de stat pe 10 ani ofera un randament de 5% investitorilor. In comparatie, randamentul pe care il poti obtine intr-un an cumparand si inchiriind un apartament este mai mare, aproximativ 5.5%, iar preturile apartamentelor pot creste in timp.”
Totusi, ei spun ca si bursa e o investitie buna in 2014, mai ales ca in clipa de fata dobanzile bancare au scazut foarte mult. “Momentan inflatia este la 1.5%, ceea ce confera deponentului un randament real pozitiv”, spune Dragos Darabut. “Majorarea preturilor la energie si anul agricol care se pare ca va fi mai slab vor atrage o crestere a preturilor, existand riscul ca depozitele bancare sa insemne pierderea puterii de cumparare a banilor pentru deponenti.” Deci oriunde, doar in banci nu, fiindca dobanzile risca sa fie intrecute de inflatie. De altfel, chair si guvernatorul Bancii Nationale are reticente fata de bancile comerciale, despre care spune ca in mare masura sunt conduse de “aceleasi garnituri de conducatori care au dat creditele” inainte de criza.
Agricultura: Isarescu greseste
In schimb, specialistii in agricultura nu sunt tocmai de acord cu Isarescu. „Nu are dreptate pentru 2014, dar are dreptate pentru 2015”, spune Bogdan Baianu, consultant pentru fonduri europene in agricultura. „In Romania, investitiile in agricultura merita facute doar prin fonduri europene iar acestea in cel mai bun caz vor incepe la sfarsitul anului 2014 – inceputul lui 2015, Si oricum in primele sesiuni de acordare a fondurilor nu e recomandat sa te inscrii, deoarece se schimba frecvent regulile. Deci 2015 e anul pentru investitii efective in agricultura”.
Unde merita investit in acest sector? In terenuri. „Achizitiile de terenuri sunt rentabile oricand”, spune Bogdan Baianu. „Nu a existat si nu va exista o bula a terenurilor agricole asa cum a existat o bula imobiliara. Iar momentul e propice, deoarece avem inca cele mai mici preturi europene la pamanturi”.
De altfel, guvernatorul BNR a investit deja in acest sector, mai precis in viticultura. La Dragasani, Mugur Isarescu face vinuri premium. Foarte bine cotate de cunoscatori, acestea nu produc insa un profit extraordinar – in jurul de 100.000 de euro an. "Vinaria aceasta, care este micuta, nu e mare, m-a apropiat mult de lumea de afaceri", recunostea Isarescu. „Nu conduc firma, pentru ca nu am voie prin lege, dar ma implic, sunt actionarul principal, am inteles, uitandu-ma la cifre, vazand cum decurg lucrurile, nu este usor sa faci afaceri in Romania”. Si nici investitii, se pare, nu e usor, dat fiind ca si primul finantist al tarii mai greseste.
Vrem sa stim voi unde v-ati investi banii in 2014: imobiliare, terenuri, banci? Sau preferati sa ii tineti la saltea?
Sursa: Pro TV
Etichete: BNR, banci, mugur isarescu, piata imobiliara,
Dată publicare:
16-01-2014 07:34