Isarescu: Nu vad posibila nici tehnic reducerea CAS in urmatoarele sase luni

Ultimul update: Miercuri 22 August 2012 22:47
Data publicarii: Miercuri 02 Mai 2012 17:35
Categorie: Financiar

Odata cu scena politica fierbe si leul, care miercuri a inregistrat un record negativ. Cand au aflat ca a urcat foarte aproape de 4 lei si 42 de bani, cei care sunt datori pana peste cap au uitat definitiv de scena politica.

Situatia este atat de delicata, incat insusi guvernatorul Mugur Isarescu a iesit public cu explicatii, dar si ca sa transmita guvernului Ponta un mesaj de prudenta.

Grav este ca oamenii care asteapta gesturi de generozitate de la viitorul cabinet si spera sa li se mareasca salariile si pensiile ar putea avea de suferit si mai mult daca aceste masuri devin realitate, dar moneda nationala continua sa fie ingenuncheata.

 

Cursul de miercuri a fost de 4 lei si 41,69 de bani, dar marti, cand bancile romanesti nu au lucrat, pe pietele internationale s-au facut tranzactii si la 4 lei si 46 de bani pentru un euro.

Totul porneste de la faptul ca printre prioritatile noului guvern se regasesc masuri care presupun cheltuieli bugetare mari, cum ar fi reintregirea lefurilor celor de la stat si cresterea salariului minim.

Altele duc la scaderea veniturilor: reducerea TVA-ului la alimente si scaderea CAS-ului. Prea devreme, crede guvernatorul.

"Acum, in aceasta jumatate de an o reducere a CAS-ului noi nu o vedem posibila", a spus Mugur Isarescu.

Mugur Isarescu a explicat care este solutia: "Continuarea indeplinirii angajamentelor convenite in cadrul acordurilor convenite cu Uniunea Europeana, FMI si alte institutii financiare interantionale este cruciala.  Mesajul principal care va calma pietele este ca Romania asigura continuitatea in politici prin mentinerea si continuarea acordurilor cu institutiile financiare internationale si ne bucuram ca premierul desemnat a transmis deja acest mesaj".

Parea lui Isarescu este sustinuta si de alti analisti.

"Pana vom vedea programul Guvernului, pietele, credem noi, sunt pregatite pentru o usoara relaxare a politicii fiscale. Nu ar fi pregatita insa, pentru masuri populiste agresive", a spus Vlad Muscalu, economist ING Bank.

"Daca ar fi luat in calcul riscul unor cheltuieli prea mari, a unor largiri peste tinta agreata cu FMI, a deficitului public, atunci leul ar putea avea de suferit dincolo de maximele atinse in prezent", a precizat Caludiu Cazacu, analist financiar.

Totul depinde de masurile concrete pe care le va anunta Victor Ponta.

Premierul desemnat va trebui sa ia deciziile dificile, printre care ar putea fi si cele de a amana unele dintre masurile pe care le-a sustinut cand era in opozitie.

Si asta pentru ca pietele vor penaliza urgent Romania daca isi va dezechilibra bugetul prin masuri care cresc cheltuielile si simultan reduc veniturile.

Misiunea FMI va calcula cu grija efectul fiecarei decizii pe care noul guvern vrea sa o ia, si le va bloca pe cele care vor largi prea mult deficitul. Asta in cazul in care vor cadea de acord.

<b>2 milioane de pensionari nu vor mai plati CAS din mai. Efectul: statul pierde anual un MILIARD euro</b>
2 milioane de pensionari nu vor mai plati CAS din mai. Efectul: statul pierde anual un MILIARD euro
VIDEO PROTVPLUS.RO
Bani, euro
Țara preferată de români pentru joburi majorează masiv salariul minim. La cât ajunge în 2019
Efectele Brexitului. Salariile au explodat în Regat, dar nu mai sunt angajați care să le ia
Când va adopta România moneda EURO. Anunțul făcut de Guvern
Se scumpește masa de Crăciun. Comparație între prețul produselor în 2017 și în 2018
Noi reguli pentru darea în plată. Cum vor putea românii să scape de datorii
Avertismentul FMI despre economie: ”nori de furtună se adună”
preturi
Prețuri mari pe piață înainte de Crăciun. Leguma care s-a scumpit cu 32% față de anul trecut
Cine sunt angajații din România care câștigă 1.300 € în mână, dublu față de media națională
Condiții noi pentru credite, din 2019. 44% dintre români vor să se împrumute anul viitor
Au stat 2 zile la coadă ca să cumpere noua bancnotă de 100 LEI. Cu cât au vândut-o apoi pe internet
Încă o companie aeriană părăsește România. Ce se întâmplă cu pasagerii afectați
Țara în care și moartea este un lux. Familiile, nevoite să aștepte și 10 zile cu morții în casă