"Euro va mai rezista doar 5 ani". Afla care ar putea fi viitorul monedei unice

Ultima actualizare: 22-10-2012 11:49
Euro

"Europa este prea diversa din punct de vedere cultural pentru a putea folosi eficient o moneda unica". Afirmatia ii apartine istoricului Hans-Joachim Voth, care a acordat un interviu publicatiei germane Der Spiegel.

Specialistul crede ca, in forma sa actuala, euro mai poate exista cel mult cinci ani. Tarile cu o economie puternica, precum Germania, a trebui sa renunte la moneda unica.

La fel ar trebui sa procedeze si Spania, care se poate redresa economic numai intorcandu-se la propria ei moneda, afirma Voth.

In mod suprinzator, insa, istoricul nu recomanda Greciei sa renunte la euro, desi adoptarea acestei monede a starnit critici vehemente in randul elenilor.

Voth spune ca, in cazul unei economii instabile, renuntarea la euro ar duce la prabusirea sistemului bancar, deoarece oamenii s-ar grabi sa-si goleasca toate conturile si sa primeasca banii cash, pentru a-i schimba in noua moneda.

Potrivit lui Hans-Joachim Voth, euro poate supravietui numai in tarile mediteraneene, precum Italia, Franta si poate chiar si in Belgia.

Statele scandinave, Germania, Austria si Benelux ar putea adopta marca germana, care va deveni astfel o alternativa mai buna la euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO