Criza francului elvetian, ziua 2. Cursul continua sa creasca. Ministrul Finantelor s-a intalnit cu Mugur Isarescu la BNR
Decizia Bancii Nationale din Elvetia de a renunta la plafonul valutar a dat joi peste cap vietile a zeci de mii de romani. Vineri, autoritatile de la Bucuresti au inceput sa se implice
- ►Cursul francului elvetian la BNR
- ►Raspunsul premierului si al Bancii Nationale
- ►Scrisoare deschisa a unui ONG
- ►Evolutia francului elvetian
- ►OTP Bank ofera facilitati pentru creditele in franci
UPDATE: Vineri seara, ministrul finantelor, Darius Valcov, a mers la BNR, pentru discutii pe tema francului elvetian cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Anterior, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Valcov sa discute cu oficialii BNR pe aceasta tema.
Cursul francului elvetian la BNR
BNR a anuntat pentru vineri, 16 ianuarie, un curs de 4,4228 lei pentru un franc elvetian. Joi, cursul era de 4,3287. La majoritatea bancilor comerciale, cursul a depasit 4,5 lei.
Raspunsul premierului si al BNR
Prim-ministrul Victor Ponta a raspuns vineri la o scrisoare deschisa trimisa de o organizatie non-guvernamentala care cerea gasirea de solutii pentru cei afectati de cresterea cursului francului elvetian. "Nu se poate da o ordonanta de urgenta in vacanta parlamentara”, a precizat premierul. „Am cerut ministrului Finantelor sa discute cu BNR si sa vada ce solutii pot fi gasite".
Ministrul Finantelor a anuntat, pe surse, ca se va consulta in zilele urmatoare cu Banca Nationala si ca se asteapta un punct de vedere pe acest subiect saptamana viitoare.
Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a spus insa ca nu se pune problema unei solutii de sistem, deoarece astfel ar fi discriminati cei cu credite in alte valute. Banca Nationala va trimite Guvernului toate informatiile, urmand ca o decizie in acest sens sa fie luata de executiv sau de legislativ.
Legat de o posibila conversie in lei a creditelor luate in franci elvetieni, purtatorul de cuvant al BNR a declarat ca “o conversie la un curs istoric presupune costuri suplimentare si pana nu e clarificata chestiune a costurilor suplimentare nu se poate sustine un asemenea proiect”. Pe de alta parte, Dan Suciu a spus ca sunt banci unde exista deschidere pentru o discutie legata de conversie.
Scrisoare deschisa a unui ONG
Joi seara, Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat Guvernului si Parlamentului sa identifice urgent solutii pentru situatia persoanelor cu credite in franci elvetieni. Reprezentantii AURSF au facut referire in mesajul lor la cele doua initiative legislative privind conversia creditelor din franci elvetieni in lei, aflate in dezbatere in Parlament de cateva luni, una dintre ele apartinand unui grup de 131 de deputati si senatori.
"Avand in vedere vacanta parlamentara, consideram ca se impune adoptarea unei Ordonante de Urgenta care sa plece de la propunerile legislative aflate in Parlament, care sa fie apoi adoptata de cele doua Camere ale Parlamentului in cel mai scurt timp dupa reluarea activitatii parlamentare", se arata in comunicatul AURSF.
Evolutia francului elvetian
Francul elvetian a oscilat vineri in jurul paritatii fata de euro si a urcat chiar usor peste acest nivel in tranzactiile derulate pe timpul noptii in Asia, in timp ce leul a evoluat mult mai stabil peste 4,5 lei/euro, astfel ca francul ar putea fi cotat vineri de BNR la un curs apropiat de 4,5 lei. In jurul orei 10:00, euro era cotat vineri in piata interbancara la 4,5070 - 4,5090 lei/euro, fata de 4,510 lei/euro in tranzactiile derulate pe finalul sedintei de joi.
OTP Bank ofera facilitati pentru creditele in franci
Una dintre bancile comerciale din Romania care au acordat credite in CHF a anuntat ca le ofera solutii clientilor afectati de cresterea cursului francului elvetian. Potrivit comunicatului OTP Bank, “incepand cu data de 16 ianuarie 2015, in urma unei analize care vizeaza istoricul clientului si conditiile actuale ale acestuia, clientii vor putea beneficia de o reducere temporara cu pȃna la 1.5 puncte procentuale a marjei ratei de dobanda la creditele in CHF cu dobȃnda variabila, pentru o perioada de trei luni.”. Clientii pot solicita aceasta facilitate pana pe 27 februarie 2015, in unitatea in care au semnat initial contractul de credit.
Facilitatea oferita de La un credit de 100.000 de franci luat in 2007 rata scade cu aproximativ 100 de franci.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, finante, valuta, victor ponta, franci elvetieni, chf,
Dată publicare:
16-01-2015 11:44