Ziua in care FRANCUL elvetian a sarit de 5 lei. Ce va urma pentru sute de mii de romani ingropati in creditele la banca


Ultimul update: Duminica 18 Ianuarie 2015 07:23
Data publicarii: Joi 15 Ianuarie 2015 12:29
Categorie: Stiri Economice

Sute de mii de romani cu credite in franci elvetieni traiesc un adevarat soc. Din cauza unei decizii luate in Elvetia, ratelor lor s-au marit peste noapte cu sute de lei.

Banca Nationala a anuntat la ora 1 cel mai prost curs franc-leu din ultimii 25 de ani: 4 lei si 32 de bani pentru un franc elvetian. Iar la casele de schimb era si mai mult.

Mai sa-i ia cu ameteala pe romanii care au verificat dimineata cursurile afisate de banci: 5 lei pentru un franc elvetian apareau pe unele site-uri. Un nivel aproape de neimaginat. Vorbim de cea mai mare depreciere a leului fata de franc inregistrata intr-o singura zi.

In 24 de ore leul s-a depreciat cu 15% fata de franc. Altfel spus o rata de 500 de franci a crescut peste noapte cu 290 de lei.

"Pe piata noastra bancara in total credite imprumuturile in franci elvetieni nu depasesc 5%. Acest procentaj nu este de natura in niciun fel sa clatine piata bancara”, spune Adrian Vasilescu - consilier guvernatorul BNR

Nu clatina bancile, dar le goleste buzunarele celor afectati.

"Inseamna o situatie cumplita. Si asa aveam numaroase semnale ca nu mai pot plati oamenii nici la vechiul nivel al cursului francului. Cu aceasta depreciere este evident ca nu isi mai pot achita ratele”, spune Alin Iacob - presedinte al Asociatiei Utilizatorilor de Servicii Financiare.

Majoritatea imprumuturilor in franci s-au dat intre anii 2007 - 2009 cand francul coborase si sub 2 lei. O rata de 500 de franci era atunci 945 de lei. Iar acum din cauza cursului este mai mult decat dubla.

BNR spune ca a avertizat romanii in repetate randuri despre riscurile creditelor in valuta si le-a recomandat inca de atunci sa se imprumute in lei.

"Poate fi si o lectie pe viu pentru cei care n-au ascultat de povete si au acum ocazia sa asculte de propria lor suferinta", spune Adrian Vasilescu - consilier al guvernatorului BNR.

Revenind la socul de azi, totul s-a intamplat din cauza unei decizii a bancii centrale elevetiene. Elvetienii tineau un curs oarecum artificial caruia nu ii permiteau scada sub 1,2 franci pentru un euro.

Astazi au renuntat la acest plafon. Nici un specialist nu se astepta la o asemenea miscare. Instant euro s-a depreciat cu 30% fata de franc.

 

"Aprecierea francului elvetian va fi reflectata in cursul franc-leu. Orice plati in franci vor fi mai scumpe pentru cei care platesc credite
- Chiar si in urmatoarele luni. Nu este un efect de 2-3 zile si apoi sa isi revina leul fata de franc?
- Nu. In primul rand nu isi va reveni euro. Cursul franc leu va fi un curs mai prost decat a existat pana acum”
, avertizeaza Radu Craciun - economist sef banca comerciala.

Asociatia utilizatorilor de servicii financiare, care ii reprezinta pe toti clientii bancilor din Romania solicita guvernului si parlamentului sa ia masuri de urgenta pentru a-i proteja pe cei care au imprumuturi in franci.

"Solicitam adoptarea unei ordonante de urgenta prin care creditele in valuta sa poata fi convertite in moneda nationala, fara costuri si comisioane si garantii suplimentare. Solicitam deasemenea cursul la care s-a facut conversia sa nu fie mai mare de 20% decat cel la care s-a acordat creditul”, cere Alin Iacob, presedinte al Asociatiei Utilizatorilor de Servicii Financiare.

"E nevoie si de o actiune de tip ordonanta presedintiala pe care o s-o promovez sapt viitoare in care sa se inghete efectiv aceste contracte. Pur si simplu pana cand se judeca pe clauze abuzive sau pe produse defectoase sa se inghete. Exista si un precedent si exista si decizii la Curtea Europeana de justitie", sustine avocatul Gheorghe Piperea.

In parlament sunt in dezbatere de cateva luni doua initiative legislative privind conversia creditelor din franci in lei. Banca Nationala a precizat de fiecare data ca nu este de acord cu conversia din valuta in lei la alt curs decat cel din piata.

Varianta refinantarii

O mare parte din creditele in franci au fost luate pentru case deci se intind pe 20-30 de ani. O refinantare in lei la cursul de azi este avantajoasa daca francul va ramane la aceeasi valoare sau va urca in anii urmatori. La un credit de 100 de mii de franci, luat in 2007, rata scade de la 2800 la 2600 de lei dupa refinantare.

Este insa posibil ca pe termen lung francul sa scada din nou, tineti minte vorbim de credite pe 20-30 de ani. In aceasta situatie desi este dureros pe moment s-ar putea sa fie mai rentabil pe termen lung sa ramaneti cu imprumutul in franci.

In fine sute , chiar mii de romani au dat in judecata bancile invocand clauze abuzive. Unii dintre ei au castigat si au primit bani inapoi dar si recalcularea ratei si reducerea ei cu zeci de procente.

FULLSCREEN
Ziua in care FRANCUL elvetian a sarit de 5 lei. Ce va urma pentru sute de mii de romani ingropati in creditele la banca
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO