Decizie istorica. O clienta din Galati a bancii Volksbank a obtinut in instanta schimbarea creditului din franci, in lei

14-11-2014 09:34


O clienta din Galati a bancii Volksbank a devenit prima care obtine o decizie irevocabila prin care creditul ei in franci elvetieni va fi convertit in lei, la cursul de la data acordarii plus 10%.

O victorie istorica spun avocatii celor cu credite in franci. O decizie care nu va avea mare impact, sustin avocatii bancii, pentru ca se revine la cursul din 2008, dar si la dobanzile pentru lei practicate pe vremea aceea.

In urma hotararii Tribunalului din Galati, banca va fi nevoita sa accepte conversia in lei a creditului acordat in franci elvetieni in 2008, la cursul de la data acordarii, plus o marja de 10%.

Avocatii clientilor spun ca decizia va putea fi invocata si in alte dosare similare.

"Este un precedent care urmeaza sa fie folosit intr-un fel sau altul de acum incolo in toate aceste procese", a spus Stan Tirnoveanu, avocatul bancii.

"Precedentul nu va putea sa fie evitat. Ori ca va fi acceptat ca fiind o baza de pornire pentru discutii ori ca va fi respins - dar de evitat nu va putea fi evitat sub nici o forma", a spus Gheorghe Piperea, avocat.

Instanta nu a precizat insa si care este dobanda care va fi folosita in cadrul conversiei.

"Nu s-a pus sub nici o forma in discutie costul creditului, costul este acelasi, e dobanda de atunci.
- Dobanda de la franci, chiar daca se face conversia in lei ?
- Da, da, pai dar nu se poate altfel, ca contractul nu s-a modificat din punctul acesta de vedere"
, a spus Gheorghe Piperea, avocat.

"Te intorci la cursul din 2008, la dobanda la leu din 2008, care este dubla. Nu poti sa concepi o valuta, alta decat CHF, si dobanda la CHF", a spus Stan Tirnoveanu, avocatul bancii.

"Reclamantul are posibilitatea sa cheme in judecata in continuare Volksbank, pentru stabilirea efectiva a dobanzii. Lucrul acesta, asa cum am spus, nu este stipulat in decizia instantei", a spus Adrian Cuculis, avocat.

Asa ca ambele tabere se asteapta la o noua batalie.

VIDEO PROTVPLUS.RO